Havazás után indul az igazi szezon a szlovák síterepeken

2023.01.19. Bata Attila

Szlovákiában is szinte szünet nélkül havazik a héten a magashegységekben, így érdemes lehet a jövő heti síelések tervezésénél a szlovák terepeken is nézelődni. Nemcsak a nagyobb síterepek, hanem a természetes hó miatt lendületet kapott valamelyik kisebb síterep is jó választás lehet.
Patty Ski Donovaly: tegnapi kép
h i r d e t é s
Az idény legjobb hóviszonyait látjuk a szlovák síterepeken. Sok síterep most nyit ki először, néhányan átmeneti kényszerszünet után folytatják az üzemeltetést. A régebben nyitvatartó nagyobb és ismertebb síterepek pedig újabb pályákat nyithatnak meg a következő napokban.

Kezdjük a számokkal. Ezen a héten a legtöbb havat a Donovaly-Chopok régió kapta, mindkét helyen kb. 60-80 cm hó hullott. Chopok hivatalos mérőállomása (2008 méter) hamarosan elérheti a 2 méteres hóvastagságot, ma reggel 175 centinél tartottak.

A Magas-Tátrában 1300-1600 méteres magasságban 40-50 cm hó hullott, Csorba-tónál ma reggel már 60 centimétert mértek. A Lomnici-nyereg pályái még nem üzemelnek, bár itt is méteres a hótakaró. A Magas-Tátra „fővárosában”, Poprádon (694 méter) ma reggel 21 centimétert mértek. Ez egyrészt idei rekord, másrészt jól sejteti, hogy mi lehet a hegyekben.

A hegyekben a havazás több helyen hatalmas széllel érkezett, így néhány síterep kénytelen volt leállítani az ülőlifteket (lanovkákat). A friss és a még érkező hómennyiség feldolgozásához idő kell a síterepeknek, ezért a legtöbb síterepen még csak a pályák 40-60%-át nyitották meg, kicsit jobb az arány a Magas-Tátrában (Csorba-tó vagy Tátralomnic).

A természetes hó hatalmas segítséget jelent a kisebb síterepeknek, ahol ismét beindul az élet. Akik kevesebb és lankásabb pályákkal is beérik, érdemesebb itt is szétnézni, hiszen a nagyoknál várhatóan telt ház lesz a napokban.

Nézzünk néhány példát:
Helyzetjelentés a Magas-Tátrából
Telgárt, 40 cm friss hó, esti síelés is mostantól
Csorba-tó, Szoliszkó
Csorba-tó: sífutópálya
Sífutópálya ©achtičky és Donovaly között, 70 cm hóban a kidőlt fákat távolítják el a pályáról
Jasna-Chopok
Kokava-Línia: 30 cm hó a sípálya és a sífutópálya is nyitva
Podkonice Pleąe: szombaton kezdődik a síszezon
Vitanová
Ski Park Vyąné Ruľbachy
Malinô Brdo Ruľomberok: az előző hétvége óta ismét üzemelnek
Białka Tatrzańska (Lengyelország): a szokásos nagyüzem
Zakopane: hamarosan nyit a Hólabirintus!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Magura apartmanház
A Magura apartmanház közvetlenül a Nova Hola-ra induló felvonó alsó állomásánál található apartman ház saját parkolóval. Különböző nagyságú 2-5 fős apartmanokat kínálnak a vendégeknek, terasszal vagy erkéllyel. Saját fürdőszobájuk van fürdőkáddal, vagy zuhanyzófülkével.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.