Igazi tél, ismét nagyüzem a szlovén síterepeken

2023.01.18. Bata Attila

Az előző hetek képei után rá sem lehet ismerni a szlovén síterepekre. Az elmúlt 3-4 nap havazása teljesen megváltoztatta a tájat. A síterepek arra készülnek, hogy hétvégére a lehető legtöbb pályát elő tudják készíteni.
Krvavec
h i r d e t é s
Az ország legmagasabban fekvő meteorológiai állomásán (Kredarica, 2513 méter) a héten a hóréteg vastagsága átlépte a kétméteres határt, ma reggel 205 centimétert mutatott a mérce. Szlovénia leghavasabb mérőpontja relatíve kevés havat friss mért (+40 cm) az előző napokban összehasonlítva az alacsonyabb területek adataival.

Például a közeli Vogellel, ahol sípályákat is találunk. Itt kb. 70-80 cm hó hullott és most 120 cm vastagon áll a hó kb. 1500 méteren. A síterep vezetősége elmondta, hogy mindent megtesznek, hogy hétvégére az összes liftet beindítsák.

Kanin síterepén 162 cm vastag a hó a felső részen. Itt az üzemeltetést a szélviharok miatt fel kell függeszteni. A másik gond a lavinaveszély. Hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben, a sítúrázás jelenleg nem ajánlott.

Krvavecen most 80 cm vastag a hó. Itt még csak 5 lift üzemel a 13-ból. Folyamatosan dolgoznak a pályákon. A tervek szerint péntektől újabb ülőlift (Zvoh) üzemel.
Rogla
Cerkno december vége óta zárva tartott. Most 60 centiméter havat kaptak a felső részre. Itt a szombati nyitást célozták meg. A hó kissé vizes, de próbálnak belőle megfelelő alapot kihozni. Nagyon várják a hidegebb időt, hogy hóágyúzni is lehessen. A hétvégére legalább 4 pálya megnyitását tervezik.
Kranjska Gora
Kranjska Gorán is a hideget várják. Itt 50 cm hó hullott, de egy kis hóágyúzás még ráférne. Azonban a korábban folyamatosan vékonyodó hórétegnek a természet segítsége is jól jött. Jelenleg a Podkoren pályáit készítik elő a holnapi nyitásra.

Roglán 85 cm hó hullott. Jelenleg 8 pálya üzemel a 12-ből. Csütörtöktől már jár a négyszemélyes ülőlift és az összes pálya üzemel.
Maribor-Pohorje
A Mariborhoz közeli Pohorjén kb. fél méter hó hullott. Jelenleg a Bellevue oldalon a Sleme ülőlift melletti pályáján dolgoznak. Három fontos liftet (Stolp ülőlift és két csákányos) és pályáit beindították, így mostantól át lehet síelni a Bellevue és az Areh oldal közöl, de két síbusz továbbra is közlekedik a két rész között.

Egy hét alatt tehát teljesen megváltoztak a szlovén síterepek. Az üzemeltetők hasonló hóhelyzetben reménykedtek karácsony előtt. A hóhiány meglátszott az ünnepi, majd az év első hetének (horvátországi síszünet) forgalmán. Most úgy néz ki, hogy a szlovéniai síszünetre nem lesz gond a hóval.
KOMMENTEK
Garajc | 2023.01.19. 05:28
Lázas készülődés van a Magyarországtól délre lévő sípályákon is. A következő egy hétben (csütörtöktől/péntektől (a délebbi területekre péntekre ér el a nulla fok alatti légtömeg) több hullámban) őrült mennyiségű havazásra van kilátás. Elsősorban Horvátország (Platak), Bosznia (Jahorina), Szerbia (Kopaonik), Montenegró (Kolašin, Durmitor), Bulgária (Borovec, Bansko, Pamporovo) pályáit fogja érinteni a havazás, de Szlovénia és Görögország síterepei sem fognak kimaradni. A hegyekben 50 és 120cm közötti friss hóra van kilátás, de a mennyiség több helyen is inkább az 1 métert fogja közelíteni. (Szlovéniában kevesebb hóra (10-30cm) lehet számítani, míg Görögországban magasabb térszínen lesz a nullás izoterma.)

Viszont fel kell készülni arra is, hogy a sípályák megközelítése sem lesz egyszerű, mert az alacsonyabb területeken is akár 10-50cm hó valószínű (ez elsősorban Bosznia, Dél-Szerbia és Montenegró sípályáira vonatkozik).

Igazi, hamísítatlan téli időre és hangulatra kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Family Apartments Bolfenk csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Bolfenk szállodai szobákat és 2-8 fős apartmanokat kínál többféle méretben a kiskabinos lifttől 300 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bellevue csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos szálloda 1050 méteren, a kiskabinos lift felső állomásánál található, közvetlenül a sípályák mellett. Wellness szolgáltatásai: finn, török és laconium szauna, masszázskabin, fitneszterem, relaxációs terem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.