Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Modern kabinoslift épülhet Chopokon 2011-re

2009.02.18. Bata Attila

Újabb komoly beruházás készülődik Szlovákiában. Jövőre megkezdődhet Chopok-északon egy modern, funitel típusú, kabinos felvonó építése. A lift várhatóan csak 2011-re készül el és mai árakon számítva 13,3 millió euróba (kb. 4 milliárd forint) kerül.
Chopok - Jasna | Fotó: sielok.hu
Chopok - Jasna | Fotó: sielok.hu
Az 1954-ben átadott, de régóta használaton kívüli Lukova-Chopok kétszemélyes ülőlift nyomvonalán épülne meg az új kabinos, amelyet kicsit meghosszabítanak, így a majdnem két kilométeres távhoz legalább hét perc kell majd, amíg a síelők felérnek a 2005 méteren található felső állomáshoz.

Az új kabinos funitel típusú lesz, amely ma a legkorszerűbb típusú liftnek számít, ennek megfelelően a legdrágább is, és még a világ gazdagabb síterepei sem dúskálnak az ilyen típusú felvonókban. A funitel újdonsága, hogy a gondolák a hagyományos kabinosokkal szemben nem egy, hanem két drótköteles függesztést kapnak, amely lehetővé teszi, hogy akár 100 km/órás szélben is biztonságosan üzemeljenek.

Az említett hegyoldal hírhedten szeles, amennyiben ott tényleg sílift épülne, akkor a mai műszaki színvonal mellett csak a drága funitelek jöhetnek számításba. A körülbelül négy milliárd forintba kerülő lift építését jövőre kezdik el, és várhatóan csak 2011-ben lehet először használni őket.

Chopok-északon most egyetlen kabinoslift közlekedik, az 1600 méter hosszú Otupné-Brhliská, ismertebb nevén a „tojás-formájú” lift. Természetesen a tervezett lift ehhez képest kapacitásban, gyorsaságban és nem utolsósorban kényelemben teljesen más kategóriát jelent majd.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Liptov csillagcsillag
Hotel Liptov, retro Hotel Chopok északi oldalán, a A3-Grand kabinos közelében 2-4-6 fős szobákkal. A legközelebbi sípálya (10a) 350 méterre található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.