Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Rekordhavazás: spóroltak a hóágyúkon Karintiában

2009.03.06. | Szerző: Bata Attila
Rekordhavazás: spóroltak a hóágyúkon Karintiában Karintiában az idei telet úgy emlegetik, mint az előző száz év leghavasabb szezonját. Az ember azt hinné, hogy ilyenkor rengeteget nyertek azzal, hogy nem kellett állandóan hóágyúzni. Természetesen a hatalmas havazás sokat segített, de ezzel csak a hóágyúzás költségeinek körülbelül 20 százalékát spórolták meg.
h i r d e t é s
Kicsit későn érkezett meg a nagy havazás, ha körülbelül két héttel korábban érkezik, akkor milliós nagyságrendben lehetett volna spórolni a hóágyúzás költségein. A nagyobb karintiai terepeken már november közepe óta gyártották a havat, hogy elkészítsék az egész szezon sikerét megalapozó alapréteget a pályákra. Mire elkészültek vele, beköszöntött az utóbbi száz év leghavasabb tele.

Érthetően előre senki sem számíthatott arra, hogy december közepétől már raktárba lehet tenni a hóágyúkat. A november végi - december elejei hóágyúzás az egész szezon sikerét tekintve egy kihagyhatatlan és nagyon fontos időszak. A hóágyúk ekkor termelik a legtöbb költséget, utána már csak foltozgatni, javítgatni kell a pályákat. Turracher Höhén eddig általában 600 000 köbméter havat szoktak gyártani, de az idén csak 450 000 köbméterre volt szükség mostanáig. Ha azt vesszük, hogy egy köbméter hó előállítása kb. 1,5 euróba kerül, akkor már több százezres nagyságrendű az eddigi megtakarítás. Ha túl sok hó esik, akkor azt el is kell dolgozni. A síterep négy pályagépe naponta 1000 liter gázolajat eszik meg, egy ratrak üzemeltetése óránként 180 euróba kerül.

Nassfelden eddig kilenc méter hó esett összesen, most is körülbelül négy méter vastag a hó a felső részeken. Itt novemberben tíz nappal és tíz éjszaka kellett hóágyúzni a többit a természet elintézte, most már csak gondosan kell óvni a vastag hótakarót. A hóágyúzásokon január végéig kb. 300 000 eurót spórolt a síterep, de ezzel egyidőben más kiadásaik megnőttek. Például az állandó havazások miatt jóval többe került a tízhektáros parkoló takarítása, mint korábban.

Bad Kleinkirchheim egy gyenge szezonban kb. 1,9 millió eurót költ hógyártásra, az idén eddig kb. 10-20 százalékot spóroltak Holle anyónak köszönhetően. Ehhez még hozzájön, hogy az idén 25 (!) százalékkal több a vendég, mint tavaly! Ha jövőre is ilyen jó szezon lesz, akkor a síterep ígérete szerint jelentős fejlesztésekbe kezdenek. A tervekben szerepel St. Oswald és Bad Kleinkirchheim közötti összekötő lift megépítése, a Nockalm felvonó és kisebb húzóliftek felújítása.

A tartományi terepüzemeltetők elnöke szerint hiába volt rekordhavazás, a bevételek nem hoznak majd rekordot, mert a rossz időjárás sok síelőt távol tartott a pályáktól. Azért ennek ellenére az idei szezon sokkal jobban sikerült, mint a tavalyi, legalább 15-20 százalékot spóroltak meg a költségeiken a karintiai síterepek, amely azt jelenti, hogy bátrabban tervezhetik a következő időszak fejlesztéseit.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »