Menü ≡

Elhunyt Jake Burton Carpenter, a snowboard veteránja

2019.11.21. | Szerző: Bata Attila
Szerda este, életének 65. évében, rákbetegségéből adódó további komplikációk következtében elhunyt a Burton Snowboards alapítója.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Carpenter saját pajtájában alapította meg 1977-ben a Burton Snowboards céget, melyből a világ egyik legmeghatározóbb sportszergyára alakult ki a következő évtizedekben. A kezdetekben csak 300 darab saját kézzel gyártott hódeszkát sikerült eladnia, amely után az akkori üzleti partnerei kiváltak a vállalkozásból, de Burton egyedül vitte tovább a céget.

Az utóbbi négyévtizedes munkásságának (is) köszönhető, hogy a snowboard elfoglalta mai helyét a téli sportok világában. Marketingstratégiája és a snowboard népszerűsítése elérte azt, hogy 20 évvel később a snowboard már bekerült az olimpiai játékok műsorába és Burton a sportág legjobbjait tömörítő versenyek szervezésében működött közre.
Hatására a snowboard elleni kezdeti ellenségeskedés megtört és a sportág egyre népszerűbb lett, főleg a fiatalabb korosztály körében. Elérte, hogy a snowboardosok használhassák a síterepek liftjeit, mára az amerikai állami és szövetségi üzemeltetésű síterepeken már nem létezik ilyen fajta megkülönböztetés.

Burton programokat szervezett a fiataloknak, honlapjuk szerint a világ 190 síterepén tanították a fiatalokat a snowboard fogásaira.

Burton egészségi állapota az utóbbi években megromlott, több egészségügyi problémával is kezelték. Köztük egy ritka idegbetegségnek számító szindrómával is küzdött, amely miatt 2015-ben ideiglenes lebénult.

Halála után számos híresség búcsúzott tőle, a nekrológok többsége kiemeli, hogy képes volt a hobbiját világszerte ismert sportággá fejleszteni.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »