Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eltévedt, ittas snowboardost mentettek meg a fagyhaláltól

2024.01.21. Bata Attila

A hét elején vélhetően csak a hegyimentőknek köszönhetően menekült meg a fagyhaláltól egy eltévedt hódeszkás Ausztriában, Salzburg és Tirol tartomány határán. Életét a telefonjának is köszönheti, amelynek segítségével a hegyimentők be tudták mérni a tartózkodási helyét.
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
Hétfőn, délután 5-kor, a tomboló hóvihar közepén kapták az értesítést a Mitterstill közeli hegyimentők, hogy egy német snowboardos eltűnt a hegyekben. Az illetékeset az eltűnt barátai értesítették. Az később derült ki, hogy az erősen ittas német teljesen eltévedt, letért a sípályáról és valahol az erdőben bolyongott, amíg el nem akadt a hóban.

A mentés nem volt egyszerű, hiszen a rossz időjárási körülmények között sem drónokkal, sem mentőhelikopterrel nem tudtak kutatni. A hegyimentőknek telefonon sikerült felvenniük a kapcsolatot a hódeszkással, azonban a helyszínt nem tudta pontosan leírni, így a mentőegységek kénytelenek voltak kiscsoportokba osztódni és külön egységenként átvizsgálni egy hatalmas területet.
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
A mentés körülményei (Kép: Bergrettung Mittersill)
Később a hegyimentőknek már sikerült bemérniük a snowboardos telefonját, így pontosan tudták, hol akadt el a hóban. Kb. 7 óra körül találták meg Resterhöhe környékén, már tiroli területen, kb. 1800 méteres magasságban. Külső sérülési nyomok nem voltak rajta, de már a kihűlés jeleit mutatta.

Ebben az esetben is kritikus volt, hogy időben odaérjenek, hiszen valós esély volt arra, hogy a hipotermia hamar bekövetkezik. A beazonosítást a snowboardos telefonja segítette, az ittas állapota valószínűleg kevésbé. Feltöltött mobiltelefon és annak használatából a mentők (a hatóságok segítségével) jó esetben be tudják mérni a tartózkodás helyszínét. Ebben az esetben a WhatsApp alkalmazás segített, de egy sima sms küldése is elég lehet az akkumulátort erősebben terhelő applikációk helyett.

A hegyimentők felhívják a figyelmet, telefon bemérése nem mindig működik. Ehhez a nap végén is megfelelő töltöttségű telefon szükséges, és ezen felül a hálózati lefedettség is fontos szerepet játszik a műveletben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.