Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Évforduló: tízéves az ülőlift az eplényi síterepen

2019.12.17. | Szerző: Bata Attila
Ezen a héten érkezett el az Eplényi Síaréna első ülőliftjének üzembe helyezésének tízedik évfordulója.
2009 őszén a saalbachi síterep három új ülőlift építését jelentette be. Ennek a hírnek itthon is örültünk, annál is inkább mert az egyik új, nyolcszemélyes lift egy korábbi négyszemélyes lift helyére került, és a régi Hasenauerköpfl lift pedig Eplénynek vette az irányt, ahol hamarosan átnevezték Szent Sólyomra.

10 évvel ezelőtt a Síaréna dolgozói kemény munkával 100 nap alatt új helyén felépítették a régi liftet. A munka során 29 tonna betonacélt és 600 köbméter betont használtak fel. Szerencsére a hatóságok is átérezték, hogy itt készül hazánk első síterepen közlekedő ülőliftje, így gyorsan és hatékonyan intézkedtek az engedélyek ügyében.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az átadás előtti héten szerencsésen alakultak az időjárási körülmények, sikerült a lift melletti pályát teljes hosszában behavazni, így a Síaréna nyilvántartása szerint 2009. december 20-án útjára indulhatott a lift, amelynek a műszaki paramétereit akkor így rögzítettük:
  • Tengerszint feletti magasság: 333 - 509 méter
  • Hossz: 756 méter
  • Utazási sebesség: 2,2 m/s
  • Kapacitás: 2400 fő/óra
  • Oszlopok száma: 12 darab
  • Székek száma: 110 darab
  • Hajtás és kötélfeszítés: völgyállomásnál
  • Kötélfeszítés: hidraulikus, 20 tonna kötéláganként
  • Kötélátmérő: 43 milliméter

Négy évvel később kibővítették a Szent Sólyom felvonó érkező területét, így könnyebb volt kiszállni a liftből a hegyen. Később a liftet átnevezték, megkapta mai nevét, és Audi Sport néven szállítja télen a síelőket, nyáron a bringásokat és kirándulókat.
Később, 2018 február elején egy újabb ülőlifttel bővült a síterep. A kétszemélyes lift szintén Ausztriából érkezett és a 7-es pálya mellett állították üzembe.

A síterep a tízéves születésnapot december 19-én, csütörtökön ünnepli. A Szent Sólyom név kötelez, tehát lesz solymász bemutató élő zenével, természetesen a sólyommal lehet közös fényképet készíteni a felvonónál. Az első 200 vendéget egy szelet tortával és egy pohár pezsgővel várják. Ezen a napon 40% kedvezményt biztosítanak az előre lefoglalt, 90 perces csoportos sí és snowboard oktatásból.
2019.12.17. 13:58:18 minerel
az első 200 síelőt megállás nélkül felviszi :-)
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 19 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.