Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ezen a hétvégén elkezdődik a világkupa sorozat!

2022.10.20. Bata Attila

Hét hónap szünet után a hétvégén ismét világkupa versenyt rendeznek és sokunk örömére közvetítenek a tévében. Egy rövid összefoglaló mi történt az elmúlt időszakban, és mi vár a versenyzőkre ebben az a szezonban.
Az összetett tavalyi győztesei a nagy kristálygömbökkel: Marco Odermatt (CH) és Mikaela Shiffrin (USA)
Az összetett tavalyi győztesei a nagy kristálygömbökkel: Marco Odermatt (CH) és Mikaela Shiffrin (USA)
Idén sem volt kérdés, hogy Söldenben fantasztikus pályát sikerül előkészíteni az első versenyre. A pályával és a körülményekkel ebben a cikkünkben foglalkozunk, abban kevesebb (ismeretlen) versenyző neve fog szerepelni.

Két év után az első olyan szezon kezdődik, amikor nincsenek covid-szabályok, nincs buborék-rendszer, és nem kötelező a maszk. A versenysport új elnököt választott, és a FIS új vezetője, Johan Eliasch, alaposan megkavarja az állóvizet. Az új ötletek erős ellenállást váltanak ki a régi rendszer haszonélvezőiből, kíváncsian várjuk, hogy merre tart majd a versenysport a közeljövőben.

Szokás szerint az idei szezonban is búcsút mondunk néhány visszavonuló versenyzőnek. Az ismertebb neveket a férfiak oldalán találjuk, pl. Carlo Janka (CH), Manfred Mölgg (ITA) vagy Kjetil Jansrud (NOR) személyében. A hölgyeknél hosszabb a lista, az átlagolvasónak kevésbé ismert nevekkel. Például, Marusa Ferk (SLO), Erin Mielzynski (CAN) vagy Stephanie Resch (AUT) nem ugyanaz a kategória, mint a fentebb említett urak.
Kezdődjön a szezon!
Mint labdarúgásban, itt is kedvenc téma: az átigazolások. A síelők nem klubokat váltanak, mint a focisták, hanem új felszerelésgyártóval szerződnek le. Itt is találunk ismert neveket.

Sokak kedvence, a cseh olimpiai bajnok (síelésben és snowboardban is!) Ester Ledecká hosszú és sikeres együttműködést zárt le az Atomickal, és mostantól a Kästle léceivel csúszik. Csapattársa lesz a szlovén világbajnok lesikló Ilka Stuhlec, aki a Stöcklitől érkezik. A Salomon két klasszissal erősít. A fiatal, de már korábbi söldeni győztes új-zélandi Alice Robinson a Völkl, a svájci Michele Gisin a Rossignol léceiről vált.

Marcel Hirscher saját síléc forgalmazásába kezdett. A Van Deer legnagyobb igazolása a norvég Henrik Kristoffersen, aki könnyen szállíthatja az első győzelmet az új márkának. Mellette egy másik norvég, Timon Haugan és a brit Charlie Raposo is tagja a csapatnak. A legjobb férfi versenyzők hűségesek maradtak a korábbi márkáikhoz, talán csak az olasz Alex Vinatzer a kivétel, aki Nordicáról vált Atomicra.

Az új szezonban is folytatódik állampolgárságok cserélése. Ez nem az a kategória, ahol ismert neveket találunk, hiszen jellemzően a feltörekvő síelők váltanak országot a jobb körülmények reményében. Mint például az „egykori olasz” tehetség, a 15 éves Lara Colturi, aki albán színekben minden idők legfiatalabb versenyzőjeként állhat rajthoz Söldenben.

Az első verseny szépsége, hogy nincs egyértelmű esélyes. A versenyzők is most kapnak először képet versenyviszonyok között milyen volt az előző hónapok felkészülése. Az európai gleccsereken alig maradt hó, aki rendesen akart gyakorolni, az Dél-Amerikába utazott. Például, a szlovák klasszis Vlhová, nyolc év után mozdult ki Európából nyári felkészülésre. Dél-Amerika nagyszerű havas szezont hagyott maga mögött, így az innen hazatérő sportolók tökéletes körülményekről számoltak be.

Sölden mindig izgalmas versenyt hoz. Biztosan van most is kb. 10-15 esélyes a férfiaknál és a hölgyeknél, és ilyenkor nem ritka a meglepetés sem. Később már „beáll” a mezőny és leszűkül a legjobbak köre. Az idei világkupa szezon március végén zárul, egy andorrai döntővel. A versenyszezon legfontosabb versenyének a februári franciaországi világbajnokság ígérkezik.

A hölgyek szombaton, a férfiak vasárnap versenyeznek óriás-műlesiklásban. A helyszínről, a pályáról, a körülményekről és az időjárásról itt írtunk
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.