Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden remek pályával várja a világkupa rajtot

2022.10.20. Bata Attila

Egy hónap alatt óriási változáson ment át a gleccser versenypályája. A szeptember elejei állapotra már rá sem lehet ismerni, szombaton valószínűleg gond nélkül megrendezhetik a szezon első világkupa versenyét a söldeni gleccseren.
A síterep vezetője szerint is siralmas állapotok uralkodtak a gleccseren. Más osztrák gleccserhez hasonlóan, itt is meglepően jól alakul eddig a szezon, ami a pályák állapotát illeti. Sölden versenypályájának elkészítéséhez három forrásból érkezhet a hó.

Többévtizedes tapasztalattal rendelkező szervezők már régóta eltárolják tavasszal a havat, amelyet amennyire csak lehet őrizgetnek a nyáron. Majd szeptemberben a megmaradt többtízezer köbméter havat szétterítik a pályán.
Előkészületek 10 nappal a verseny előtt
Ezen felül legalább 10 napnyi hóágyúzás is szükséges a még hiányzó hómennyiség pótlásához. Kb. 3000 méteres magasságban ez nem tűnik lehetetlennek október elején. Idén ehhez elég volt 4 nap és 4 éjszaka megállás nélküli hóágyúzás, mert a természet, mint harmadik forrás besegített.

A kánikulai nyár után az átlagnál hűvösebb és csapadékosabb szeptember érkezett az osztrák gleccserekre. Söldenben két nagyobb havazás kb. 40-50 centiméter hóval járult hozzá a pálya előkészítéséhez.

Ezek után az egy héttel ezelőtti pályaellenőrzésen vidáman beszélgethetett egymással FIS ellenőr és helyi pályaigazgató, hiszen minden készen állt a versenyre.

A héten már elkezdődött a pálya „injekciózása”. Ennek a szónak szerencsére semmi köze a covidhoz, itt a már elkészített pályát tökéletesítik, vagyis vizet fecskendeznek kb. 30-40 cm mélyen az elkészült pálya alapba. A sűrűn befecskendezett víz belefagy a tömörített hóba, és betonkeménységűvé válik a versenyre.
A pálya jegesítése
A pálya jegesítése
A helyi pálya amúgy sem egyszerű a már említett jégpáncél nélkül sem. Egy könnyebb szakasz után következik egy letörés (max. 65% meredek), majd egy utolsó, szinte teljesen lapos befejező szakasz. Már többször megírtuk, hogy a győzelem kulcsa, ki tudja a sebességét a lejtőről a legjobban átvinni a legutolsó lapos szakaszra. Láttunk már itt másodperces javulásokat a múltban.

A nők szombaton, a férfiak vasárnap 10-től versenyeznek, melyet az Eurosport élőben közvetít. A világkupa sorozatról és a versenyzőkről itt írtunk. A helyszínen is sokan lesznek, hiszen két év óta először nincs szigorítás covid miatt. A helyi meteorológiai intézet előrejelzése szerint a mostani hideg kissé enyhül. Szombat reggelre hullhat csapadék, de a versenyre napos időt jósolnak. Hasonlóan vasárnapra is, de akkor már megemelkedik a hőmérséklet.
A pálya bemutatása egy lelkes síelő részéről
Szombaton egy másik hírre is figyelünk majd. A következő hétvégén Zermattról indul és olasz területen ér véget a sokak által várt új lesiklópálya. Ennek pályaellenőrzését hat nappal elhalasztották szombatra. A lesikló pálya felső harmadát a természetes hó tökéletessé varázsolta. A középső szakaszon tavalyi hóból pótolták a havat, amelyet a természet nem gyártott le. A középső szakaszon ugyanis, a gleccser védelme miatt, nem megengedett a hóágyúzás.

A gond a legalsó szakasszal van. Itt szabad hóágyúzni, de a hőmérséklet eddig nem volt kedvező ehhez. A pálya utolsó kb. 300 méteréről még hiányzik a hó. Szombaton kiderül, hogy a FIS mennyi esélyt lát arra, az időjárás-előrejelzéseket is figyelembe véve, hogy itt versenyt rendezzenek október utolsó hétvégéjén. 
KOMMENTEK
nagyzoli | 2022.10.22. 13:37
Remélem legalább a vasárnapi versenyt meg lehet majd rendezni :D
kiskakas8 | 2022.10.22. 16:21
Mi történt? Miért maradt el?
nagyzoli | 2022.10.22. 18:11
Havaseső és köd miatt törölték a mai versenyeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.