Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Felelősség: több év börtön a pályára zúdult lavina miatt?

2020.01.01. | Szerző: Bata Attila
Az év utolsó napjaiban több lavina is sípályára zúdult. A legemlékezetesebb esetben hárman haltak meg egy dél-tiroli síterepen. Megkezdődött a vizsgálat.
h i r d e t é s
Amint erről már korábban is beszámoltunk egy 35 éves német nő és hétéves lánya, valamint egy másik hétéves lány vesztette életét, amikor lavina zúdult a sípályára. A hóomlás többeket elsodort, hárman meghaltak, két síelőt kórházba szállítottak, mások könnyű sérülésekkel megúszták. Felmerül a kérdés: ki a felelős? Vagyis, van-e egyáltalán felelős?

A helyi ügyészség már másnap megkezdte a vizsgálatot, első körben öt gyanúsítottal. Mind az öten a síterep vezető alkalmazottjai. Első körben az ő felelősségüket vizsgálják.

A baleset kb. 2400 méteres magasságban következett be, ahol a pálya a sziklák előtt kb. 90 fokban egy éles kanyart ír le. A domborzati viszonyok miatt a múltban is számos alkalommal fordult elő itt lavina, vagyis ismerten veszélyes helyről van szó. A múltból mindkét esetre találunk példát: amikor lezárták a pályát lavinaveszély miatt, de arra is, hogy történt hóomlás miközben üzemeltették a pályát.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett többszörös gyilkosság miatt a síterepet üzemeltető cég vezetői ellen folytat vizsgálatot. Olasz lapvélemények szerint, ebben az esetben a büntetési tétel hat hónaptól 15 évig terjed.

Nem lesz egyszerű dolga az ügyészségnek, hogy bebizonyítsa, a síterep gondatlanul járt el, vagyis nem tartotta be azokat a szabályokat, amelyeket ebben az estben előírnak.

A baleset reggelén 3/5-ös fokozatú lavinaveszély volt érvényben a régióban. Az eljárás egyrészt a síterep felelősségét vizsgálja, másrészt azt is próbálják megállapítani, hogy esetleg egy pályán kívüli síelő indította el a lavinát. Ez utóbbi tisztázása érdekében egy lavinaszakértő helikopterrel a terület felé repült közvetlenül a baleset után. Síelőket ugyan nem, de lécnyomokat talált a hóban. Azt pedig lehetetlen volt megállapítani, hogy azok a nyomok mikor kerültek a hegyoldalba.
2020.01.01. 18:55:15 Sörapu.
Lehet vizsgálni a freeriderek felelősségét is, de elsősorban és egyértelműen az üzemeltető a felelős. Ahogy korábban írtam már, több mint tíz éve a felvonóból a saját szemem láttára történt itt (sérülés nélkül) hasonló lavinabetörés a pályára. Úgy látszik nem tanultak belőle, meg kellett várniuk a tragédiát.
2020.01.01. 21:43:02 jóska63
én nem hiszem, hogy ez a jó írány, aki a hegyekbe megy az fogadja el, hogy nem a plázába megy.
2020.01.01. 22:04:08 Sörapu.
Mit beszélsz? A hét éves gyerek fogadja el, hogy nem a plázába megy? Kijelölt sípályáról beszélünk. Szerinted hogyan tudta volna elkerülni a halált ez a család?
2020.01.01. 23:04:37 matkovic
Szerintem ilyen fokú lavinaveszély esetén a minimum, hogy az érintett szakaszokat lezárják! Nyílván megvannak rá az eszközök amivel az adott hómennyiséget leomlasszák, munkagépekkel eltakarítsák, stb.stb. Tudom, ez mind idő és rengeteg pénz, de az emberélet az első.
2020.01.02. 08:42:56 Kis Kovi
A klímaváltozás ezt is nagy mértékben befolyásoljak, ugyanis több a szélsőséges esemény, lásd novemberi extra csapadék Dél/Kelet-Tirolban, aminek a nyomait múlt héten láttam is. A hőingadozások száma is sokkal nagyobb és szélsőségesebb.
Sajnos nagyon sok ember önző, felelőtlen viselkedése is mások életébe kerül. Amikor ki van írva a sípályán, hogy nem mehet pályán kívülre, akkor is totálisan sza...ik bele az illető.
2020.01.02. 08:59:26 bouquetk
Kis Kovi, neked fogalmad sincs mit beszélsz. A tiltás arról szól, hogy onnan a te felelősséged, nincs pálya, hegy van, annak minden vonzatával. Szerencsékre a lifttársaságok nem hitbizományosai a hegyeknek, nehogy már ők döntsék el a hegyekben való mozgást. Miután közel negyven évet eltöltöttem a lavinaiparban, meggyőződésem, hogyha olyan instabil volt a az oldal, hogy esetleg a rider meg tudta indítani, akkor azt a pályát semmiképpen nem szabadott volna megnyitni. Az ugyanis minden emberi tevékenység nélkül is lejöhet, elég egy belső feszültség, törés stb. Nyilván a léccel történő átvágás elősegíti.
2020.01.02. 10:17:02 karezoli
Úgy gondolom, itt nem fogjuk tudni megoldani a problémát, maximum mindenki leírja az álláspontját. A tény, hogy egy nyitott sípályára lavina zúdult és meghalt 3 vétlen ember, amely tragédia. Sajnos ezen már senki nem tud segíteni, így marad a miért keresése. Mivel nyugaton a hatóságok nagyon komolyan veszik az emberéletet követő baleseteket, biztosan fognak felelőst találni, amely a sípályák jövőbeni pálya megnyitási / lezárási gyakorlatára is hatással lehet.
2020.01.02. 15:13:14 minerel
Jóska még nem heverte ki a szilveszteri bódultságot....
2020.01.03. 10:32:02 jóska63
nem, azzal van gondom, hogy még később nyítnak meg majd a síliftek és még több helyre építenek lavina fogokat és a hegyet egy plázává alakítják. Mindenhová építk a csilivili lifteket, meg a fancy hüttéket, hogy költésre buzdítsanak közben a hegy elveszti hegy mivoltát egy ugyan olyan város lesz, mint ahonnan eljösz csak aznap nem kell dolgoznod.
2020.01.03. 11:32:33 TZoli
Szerintem jogos a kérdés felvetése.
Ne építsenek olyan helyre tömegbázisú turisztikai megjelenési lehetőséget ahol át kell alakítani a természetet, vagy alakítsuk át úgy, hogy az biztonságos pénzköltési lehetőség legyen.
2020.01.03. 11:52:41 Daddy
Én úgy gondolom, hogy aki a kijelölt pályán síel, azt meg kell óvni a lavinaveszélytől. Aki meg azt elhagyja, annak tudni(!!), vállalni kell ezt a kockázatot is. Azt, hogy a pályán kívül síelők lavinát indíthatnak a kijelölt pályára a pályafenntartónak kell megakadályozni. Nem tiltással, hanem a veszély elhárításával.
2020.01.03. 12:03:44 Daddy
Minden nagy síterep (ahogy korábban egy fórumtársam írta: sígyár) "tömegbázisú turisztikai megjelenési lehetőséget" biztosít, erre építették, erre alakították ki. Ahhoz hogy ez megvalósuljon, szükségszerűvé válik a természet átalakítása is. A természetvédők ilyen okok miatt is támadják a síterepek kialakítását bővítését. A témánál maradva, az is beavatkozás a természetbe, ha a lavinaveszélyt elhárítják.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »