Menü ≡

Film készült a legendás magas-tátrai teherhordókról

2016.10.25. | Szerző: Bata Attila
A magas-tátrai túrák egyik érdekes látványa, amikor hatalmas terheket cipelő "sherpák" haladnak el lazán mellettünk, gyakran 80-100 kilogramm súllyal a hátukon. A szlovák mozik szeptemberben mutattak be egy dokumentumfilmet négy idősebb, ma már legendának számító magas-tátrai teherhordóról.
h i r d e t é s
A helyiek szerint ma már csak a Magas-Tátrában maradtak meg a teherhordók, Európa többi magashegységéből már eltűntek ennek a "mesterségnek" az utolsó képviselői is. Már a szomszédos Lengyel-Tátrában is kabinos liftekkel és terepjárókkal szállítják a turistaházak utánpótlását. Az Alpokban pedig nagyon rég nem találunk teherhordókat.

A film előzetese
A Magas-Tátrában még él ez a hagyomány, ahogy mondják szerencsére, hiszen a teherhordók mára teljesen hozzátartoznak a Magas-Tátra arculatához.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ladislav Kulanga, Peter Petras, Ladislav Chudík és Viktor Beránek a teherhordók nagy generációjához tartoznak. 1966 és 1968 között érkeztek a Tátrába, ahol szabadon tudtak élni. A film is ezt a fajta szabadságot keresi a teherhordók életében, a címe is erre utal: Sloboda pod nákladom (Teher alatt szabadon). Mind a négy teherhordó túl van már a 66. életévén, de még ma is felcipelik a hatalmas súlyokat.

A teherhordók szabadsága mellett a rendező a turistákhoz is szól, hogy próbálják meg értékelni a turistaházakban elkortyolt sört vagy teát, annak függvényében, hogy télen-nyáron milyen nehéz úton jut fel az utánpótlás a hegyekbe.

2016.10.25. 08:12:18 Henroy
Van esetleg infó, hogy magyar nyelvű verzió készül-e a filmből?
2016.10.25. 08:18:17 Dartagnan
Ezt szavak nélkül is lehet érteni!
2016.10.25. 09:17:36 Henroy
@Dartagnan: ha megengednéd, én azért kíváncsi lennék, mikről mesél ez a négy derék ember, akik közel 50 évet töltöttek el ebben a nem hétköznapi, kalandos szakmában, ráadásul itt, a szomszédos Tátrában.
2016.10.25. 09:49:39 TZoli
Pár érdekesség a témához.
Kialakultak bizonyos szabályok, mint az hogy megvannak az útvonalukon a megszokott pihenőhelyük, ahol pont úgy vannak elrendezve a kövek, hogy éppen le tud ülni. Nagyon nem szép dolog pl ezt átrendezni. De ehhez kapcsolódik az is, hogy nem ildomos dolog fent a hegyi vendéglőben kaját, kajamaradékot visszaküldeni.
A kiinduló állomáson lehetőség van magadat is kipróbálni. Kapsz egy ilyen fakeretet, és ha felcipelsz pl egy hatos csomag üdítőt, akkor fent jár egy forró tea. Ha valami nehezebbet, pl egy olyan hordó sört, minta az egyik képen is van, jár egy forró leves.
2016.10.25. 14:18:54 Bata Attila
@Henroy, valószínűleg ebből nem lesz magyar nyelvű verzió a mozikban. A film december elején jelenik meg DVD-n (Blue Ray stb), talán abban lehet magyar nyelvű felirat. Erről majd beszámolok, ha sikerül megszerezni a filmet :)
2016.10.25. 14:23:22 Bata Attila
@TZoli Én arra emlékszem, hogy a Poprádi-tó mellett voltak lerakva 5, illetve 20 kilós csomagok, amiket a turisták felcipelhettek a Rysy házhoz az általad leírt jutalmazásért.
2016.10.25. 16:42:28 Henroy
@batus: Köszi! :)
2016.10.25. 18:24:49 skioutlet
Egyébként az Alacsony-Tátrában is vannak teherhordók. Most nyáron is láttunk egyet, viszonylag fiatalember volt. Nem akartunk hinni a szemünknek. Őrületes mennyiségű sörös rekeszek, gáztartály, egyebek. Trangoska Gyömbér ház között éppen ott ült le ahol mi. Jött felfele, csak legyintett egyet és pattantunk fel. Éppen oda ült le (nyilván betervezett hely), ahol mi ültünk. Kb. 3 percet pihent.

Hatalmas fahasábok vannak az út mellett. Aki egy ilyet felvisz: kap egy teát:)

A filmben látható, most 70 éves Petrás Pétert is láttuk a Magas-Tátrában az egyik turistaházban. Akkor is látszott rajta az őserő, most tudtam beazonosítani.

A filmet megnézzük feltétlenül!
Megpróbálok utána érdeklődni, esetleg itthon mikor, hol lehetne megnézni.
2017.03.02. 20:31:18 Molnár Szabolcs
Itt már nézhető.
https://vimeo.com/ondemand/freedomu...nderload
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »