Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Már nagyon hiányzik a hó az osztrák gleccsereken

2009.10.06. | Szerző: Bata Attila
Már nagyon hiányzik a hó az osztrák gleccsereken Az idén szokatlanul meleg tombolt az Alpok tetején, a meteorológusok a hírhedt 2003-as kánikula után a második legmelegebb nyár hőmérsékleti értékeit mérték a hegyekben. Ugyan már ősz van, de sajnos az időjárás továbbra is túl enyhe ahhoz, hogy komolyabb havazást szállítson az Alpok gleccsereire.
h i r d e t é s
A kapruni gleccserhez közel található Sonnblick (3106 méter magasban) automatikus meteorológiai mérőállomás adatai szerint egy év alatt az összes lehullott hó elolvadt, sőt az enyhe idő már a tartalékot is kikezdte. Tavaly október eleje óta 705 centiméter hó hullott összesen, amely nem olyan rossz adat, azonban idén október elejéig 716 centiméter el is olvadt. Főleg a május és szeptember közötti időszak volt túl enyhe, átlagosan minden második éjszaka nulla fok felett volt a hőmérséklet.

Az osztrák gleccserekre már nagyon ráférne egy kiadós havazás. Dachstein gleccserén október 12-én indultak volna az osztrák TV legújabb műsorának a felvételei, amelyben helyi hírességek költöztek volna fel a gleccser sítáborába, de a rossz hóviszonyok miatt az egész rendezvényt október végére halasztották. A síterep képviselője szerint legalább 20 cm friss hó kellene, hogy a tizenhat helyi híresség megkezdhesse a kamerák előtti csúszkálását.

A síterepet, a tervek szerint csak október 31-én nyitják meg újra a nagyközönség előtt, addig a helyi síiskolások gyakorolnak a jeges pályákon.

Nem sokkal jobb a helyzet a közeli Kaprun gleccserén sem. Itt is kevés a hó, nagyon kemények a pályák az itt tréningező versenyzők bánatára. A helyi meteorológiai intézet szerint október közepéig szinte kizárt, hogy komolyabb havazás érkezzen a gleccserekre. Ezen a héten egy pár napra ismét 2000 méter alá süllyed a fagyhatár, de a hét második felétől ismét melegszik az idő Ausztriában.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »