Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Három év után újra jár a sílift Besztercebánya mellett

2022.02.10. Bata Attila

Szlovákiában szépen havazott az utóbbi időben. Ennek köszönhetően még a "tetszhalott" síterepek is magukhoz térnek. Múlt héten a Besztercebányától 15 kilométerre található Podkonice (Padkóc) településhez közeli síliftet indították be. Idén először, de igazából három év óta ez volt az első alkalom.
Három év szünet után ismét jár a tányéros
Három év szünet után ismét jár a tányéros
A falutól kb. 2,5 kilométerre található síterepen egy 950 méteres húzólift működik, amely az egész helyoldalt kiszolgálja. Ratrakkal rendelkeznek, és idén végre hullott annyi hó, hogy a sípályákon is hasznát vehették. Az egész síterep egy hatalmas hegyoldal, ahogy a térkép és a videó mutatja. A lifttől balra lehet síelni. (Régen jobbra is működött egy pálya)
A lift feketével, az alpesi pályákkal kékkel, a sífutó pályák pirossal
A lift feketével, az alpesi pályákkal kékkel, a sífutó pályák pirossal
Ha a társaságunkban sífutó is található, és egy kevésbé ismert, apró, abszolút nem felkapott síterepre vágyunk, akkor ez egy megfontolandó úti cél. Közel kilenc kilométernyi sífutó pályát karbantartják, nyomot is tudnak fektetni. A sífutók már az első nagyobb havazás óta róják itt a köröket.
A fák nem zavarnak ...
A fák nem zavarnak ...
A síterepnek (Podkonice Pleše) nincs honlapja, azonban a közösségi oldalukat elég jól frissítik, főleg havas képekkel és videóval.
Síelés az előző hétvégén
Akik fogékonyabb a történelemmel kapcsolatos érdekességekre, azoknak a település megtekintése közben eszébe juthat, hogy Bartók Béla 1912-ben itt gyűjtött magyar népzenét fonográfjával. A sítörténelem sem idegen a településtől, ahol símúzeum működik. Ennek meglátogatásához ajánlott előzetesen időpontot egyeztetni.
Készül a nyom a sífutáshoz
Készül a nyom a sífutáshoz
Mivel hóágyúzni nem tudnak, így egy nagyobb havazás utáni időszakban érdemes ellátogatni, mint pl. most hétfőn 30 cm hullott, ahogy a lenti videó mutatja. Ezen a szűk úton lehet feljutni a sílifthez, hólánc legyen kéznél.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.