Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás után szezonkezdet Szlovéniában

2021.12.01. Bata Attila

Az előző hétvégén kisebb-nagyobb megszakításokkal havazott a szlovén hegyekben. Az ismertebb alacsonyabban fekvő síterepeken is 30-50 centiméter hullott, a Júliai-Alpokban pedig a métert közelítette a friss hó mennyisége.
Vogel nyitás előtt
Vogel nyitás előtt

A jelenlegi helyzet

Pontosan időzített a tél az idén a szlovén hegyekben. A jó hír, hogy a hétvégétől már jó néhány szlovén síterepen lehet síelni, és itt az enyhébb korlátozások miatt könnyebben lehet szállást vagy síbérletet szerezni, mint pl. most Ausztriában.
Soriška planina: nyitás előtti teszt
Jelen információink szerint először december 3-án nyitnak ki a síterepek. Ezen a napon kezd Rogla , Krvavec és Kope. Majd egy napra rá, szombattól már, Soriska Planina, Kanin és Vogel és várhatóan Golte síterepe is megkezdi a szezont. Ez utóbbi kettő a Júliai-Alpokban található. A nagy havazásból Vogel 85 cm havat kapott, Kanin terepén már 120 cm a hóvastagság. (Időközben Vogel előbbre hozta a nyitást péntekre - a szerk.)
Kranjska Gora: a sífutó pályát már megnyitották
Kranjska Gora: a sífutó pályát már megnyitották
Krvavec: készülnek a nyitásra
Krvavec: készülnek a nyitásra
Napkelte <a href=
Napkelte <a href='/siterep/golte/'>Golte</a> síterepén
A Maribor melletti Pohorje nyitására még várni kell. Bár itt is hullott kb. 40 cm hó, de csak a december 10-i hétvégén nyitnak.
Maribor-Pohorje: itt is tél lett
Maribor-Pohorje: itt is tél lett

Covid-szabályok a síterepeken

A beutazással kapcsolatban természetesen a konzulátus oldala az irányadó. Szlovénia belépéshez elfogadja a magyar védettségi igazolványt.

A síterepeken idén még nem hoztak a különleges intézkedéseket, körülbelül az osztrák 3G-szabálynak megfelelő követelményekkel lehet síelni. Vagyis: az oltottak, a betegségből felgyógyultak vagy negatív teszttel rendelkezők használhatják a lifteket. Utóbbiból az antigén 48 óráig, a PCR 72 óráig elfogadott.

Korábbi betegséget 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni. Oltásoknál az összes Magyarországon használt vakcinát elfogadják, beleértve a kínait és az oroszt is. 12 év alatt nem kérnek igazolást.

A maszk viselete fedett tereken és a zárt felvonókon kötelező, valamint szabadtéren, ha a másfél méteres távolság nem tartható, pl. liftek előtti sorokban. Maszkkötelezettség nem vonatkozik a hat éven aluliakra.

Arra számítsunk, hogy a hétvégére újabb havazás éri el a szlovén hegyeket. Csütörtökön kezdődik és kiadósnak ígérkezik. Péntekre akár 30-50 cm friss havat jeleznek a meteorológusok a hegyekben. A szombat-vasárnapi időjárást érdemes tervezés előtt tanulmányozni.
KOMMENTEK
JobaRob | 2021.12.01. 08:44
Szuper! 12,-én megyünk! :D :D :D
Garajc | 2021.12.01. 15:28
Krvavec-en is jelenleg 96 cm a hó vastagsága (a meteorológiai állomás mért adata, a sípályán a ratrakolt hó vastagsága 78 cm), de egész Szlovéniában hétvégéig további havazással számolnak. Csütörtökön még kb. 1100-1300 méteren lesz a hóhatár, de péntekre már kb. 500 méterre lemegy. Nagyjából 30-70 cm friss hóra számítanak csütörtökön és pénteken. Szombat estétől pedig újabb havazás kezdődik.
Érdemes továbbá a többi balkáni síterepre is figyelni az elkövetkező napokban, mert jelentős havazás várható Jahorinán, Kolašinban és Kopaonikon is péntektől kezdődően.
Jahorina a mai napon nyitott. Kolašin és Kopaonik valószínűleg csak jövő héten fog.
JaniBXSC | 2021.12.02. 13:09
Üdv!
Krvavecet mennyire ismeritek? Túrasível lehet az erdőn keresztül közlekedni? A honlapjukról sok infó nem derül ki sajnos :(
Köszi
RM | 2021.12.02. 13:39
Krvavecen a nagy parkoló lent van a kabinos lift alján. A kabinos visz fel a pályára. Voltak kocsik a sípálya mellett is fent, de csak kevés. Túrasíhez nem tudom hogy állnak. (google maps-on körbe tudsz nézni a sípályán.)

Roglán a parkolók a sípálya körül vannak.
Garajc | 2021.12.02. 14:35
Lehetséges. Holnaptól. A többi infó pedig az alábbi linken...

https://www.rtc-krvavec.si/en/activ...ity/ski-touring/
jegvercse | 2021.12.02. 15:37
Szoktak túrázni, de jellemzően a pálya mellett. Az erdők emlékeim szerint foltszerűen vannak és nem annyira átjárhatók. Max az oldalsó 2-3 pálya melletti erdők ritkásabbak
FeketeZoli | 2021.12.02. 16:48
Jellemző a túrasí, de én is inkább a pálya mellett láttam őket felfelé menni. Egyébként ajánlom Krvavecet, mi nagyon szeretjük.
Hátulról fel lehet menni autóval egész sokáig egy sorompóig autóval, de ezok nem karbantartott pályák, mondjuk most biztos nagy a hó.
Rogláról olvastam inkább, hogy sifutóknak, túrásoknak ajánlott.
Lucica72 | 2021.12.03. 11:32
Sziasztok!
Esetleg egy kis infót kaphatnék a Szlovén síterepekről, hova érdemes menni, milyenek a pályák, mennyire vannak messze, árban mire lehet számítani?
Őszintén szólva sosem jártunk még Szlovéniában síelni, vagy Ausztria vagy Szlovákia a választás, leginkább Ausztria, de jelenleg sajnos nagyon úgy fest a dolog, hogy ha idén akarunk csúszni erről le kell mondanunk. Egyenlőre úgy tűnik Szlovénia lenne a legmegfelelőbb választás, de szívesen hallgatok meg véleményeket?!
Előre is köszönöm a válaszokat!
Garajc | 2021.12.03. 15:56
Jellemzően családi sielésekre alkalmas pályák vannak Szlovéniában. Nem őrült nagy pályarendszerek vannak (kb 10-30 km pályahosszal), viszont egymáshoz viszonylag közel több síterület is van, tehát ha úgy alakul, akkor át lehet máshova menni autóval. Magyarországhoz legközelebb Maribor-Pohorje, Rogla, Kope és Golte van. Ezek jellemzően kék pályákkal és nem túl magasan (kb. 1500m).
A legnagyobb és legjobban kiépített pályarendszer Krvavecen (30km pálya, 1500-2000m magasságban) van. Közel van hozzá még a Golte-i sípálya.
A Bohinj környéki pályák (Júliai-Alpok) közül Vogel az elsőszámú (22km pálya, 1300-1800m magasságban). Itt már több a piros pálya. A közelben van még több sípálya: Kobla, Soriška Planina, Stari Vrh és Cerkno. Ezek kisebbek (10-18km pálya) és valamivel alacsonyabban is helyezkednek el. Ezeknél a pályáknál viszont meg kell jegyezni - mivel természetvédelmi területen vannak - , hogy nem hóágyúzzák őket. Itt csak a természetes havazásra lehet számítani. Jelenleg Vogel: 110cm, Soriška Planina 31cm, Cerkno 55cm. Kiemelendő, hogy a Bohinj környéki pályákra van régió bérlet.
Kanin (30km pálya, 1700-2300m magasságban) a leghóbiztosabb pálya Szlovéniában, márciusra nem ritkán már 5 méternyi hó is összegyűlik. Jelenleg 115cm. Viszont ez a pálya nem igazán ajánlható gyerekeknek illetve kezdőknek a nagy szintkülönbségek miatt. Kanin az olasz határon van és így összeköttetésben van Sella Nevea pályarendszerével. Sajnos viszont jelenleg nem lehet az olasz járványügyi szabályok miatt átsielni (ez persze változhat idővel). Kanin esetében azért kiemelendő, hogy verhetetlen élmény úgy sielni, hogy közben alattunk az Adriai-tenger nyújtja a panorámát.
A síbérletek ára az osztrák árakhoz képest jellemzően a bő fele. Napijegyek 28-39€ (felnőtt), 17-22€ (gyerek). Szállások és az éttermek, hütték is olcsóbbak, mint Ausztria. Pályaszállások a magyar határhoz közelebb eső pályákon vannak, a Kaninon és a bohinj-i pályákon nincsenek. Minden síterep autópályához viszonylag közel helyezkedik el (Kanin esetében Villach - Tarvisio autópálya), tehát M.o.-ról "gyorsan és könnyen" megközelíthetőek.
mityokm | 2021.12.04. 15:44
Jól értem hogy ha egy oltásom van akkor mehetek Szlovéniába mert van védettségi igazolványom? Vagy nem elég az a kis kártya nekik?
Köszönöm

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Vilaraj
Felújított alpesi stílusú apartmanok és szobák az erdő szélén, csendes helyen, csodás kilátással a Dráva-völgyre, a maribori sífelvonótól 7,7 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Family Apartments csillagcsillagcsillagcsillag
A Family Apartments Bolfenk 2-8 fős apartmanokat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.