Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ischgl: 136 km előkészített pályával kezdték meg a síszezont

2019.11.28. Bata Attila

November 28-án, csütörtök reggel a tiroli síterep is megkezdte az idei szezont. Idén sem aprózták el a nyitást: 35 sílift és 136 km pálya beüzemelésével indítottak.
A tavalyi nyitáshoz képest most sokkal jobb körülmények fogadták a síelőket. Ezúttal 135 kilométernyi megnyitott pályán "lézengett a tömeg", szemben a tavalyi nyitáskor előkészített 50 kilométernyi pályával. Tehát biztatóan indul a szezon, bár a 2017-es nyitás 159 kilométerét nem sikerült felülmúlni. Tényleg csak az érdekesség kedvéért, 2016-ban 111 km, 2015-ben 85 km előkészített pálya várta a síelőket a nyitónapon.

A síterep különös figyelmet fordít a klímasemlegességre, azon belül a karbonsemlegességre. Ez utóbbi nagyjából azt jelenti, hogy a síterep csak annyi szén-dioxidot bocsájt ki, amennyit különböző intézkedésekkel el tud nyelni. A síterep számításai szerint évi 9500 tonna a szén-dioxid kibocsátása, egy kis biztonsági ráadással 10 500 tonnában állapították meg ezt a számot. Összehasonlításul egy átlag osztrák állampolgár évente 8,16 tonna szén-dioxid kibocsátásáért "felelős", így ez a mennyiség matematikailag 1286 személy éves mennyisége.

A kibocsátás kompenzálására a síterep erdőket telepít. Egy nemzetközi program keretében erdősítési programban vesznek részt Peruban, de Tirolban, a síterep környékén is ültettek új fákat. Erőfeszítéseiket a minősítő szervezetek is elismerik, így megkapták az "Alpok legnagyobb klímasemleges síterepe" tanúsítványt.

Intézkedéseik során energiatakarékosabb hóágyúkat vásároltak. Ez fontos, hiszen a síterep energiafogyasztásának 20%-át a hóágyúk üzemeltetése viszi el. Hibrid ratrakokkal kezelik a pályákat, geotermikus- és napenergiával fűtenek több kiszolgáló épületet. Az utóbbi években, számításaik szerint, évente 80 ezer liter fűtőolajat spórolnak meg és 244 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki.

Az első napi síelésről élőben jelentkeztek be a közösségi oldalukon. Ebben is elhangzik, hogy szokás szerint, idén is koncerttel nyitják a szezont. Szombaton a német Seeed zenekar játszik.
Élő bejelentkezés az első napról
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Hotel Montanara csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított 4 csillagos hotel igényes, alpesi stílusú szobákkal és apartmanokkal, reggelivel, vagy önellátással a híres Ischgl üdülőtelepülés szélén, 5-600 méterre a kabinos lifttől és 20 méterre a legközelebbi sípályától. Új wellness részleg szaunákkal, gőzfürdőkkel, pihenőszobákkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.