Menü ≡

Kezdődik! Már csak egy hónap a söldeni világkupa versenyig!

2020.09.21. | Szerző: Bata Attila
Már egy hónap sincs hátra az idei szezon első világkupa versenyéig, amelyet az elmúlt évtizedek hagyományainak megfelelően az ausztriai Sölden síterepének gleccserén rendeznek meg.
h i r d e t é s
Akik az elmúlt években megszokták, hogy a hosszú nyári időszak után az október végi hétvégén juthatnak hozzá először a megszokott versenyeikhez, azok most kénytelenek lesznek egy héttel előbbre állítaniuk magukat.

A síterep és az osztrák szövetség kérésére az idén az október 17-18-i hétvégén rendezik a versenyeket, egy héttel korábban a szokásosnál. A korábbi kezdés oka, hogy a síterep így egy héttel korábban tudja a nagyközönség részére átadni a pályát, tehát egy héttel hosszabbodik meg a szezon ezen a gleccseren.

Az előző szezonok bebizonyították, hogy nem gond egy héttel korábban a pályát elkészíteni, reméljük ez idén is így lesz. A helyzet abban a tekintetben most is hasonló, hogy vannak bizonytalanságok, főleg a két nehezen kontrolálható külső körülmény, az időjárás és a vírus tekintetében.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Kezdjük az időjárással. Mostanában még nem volt tél a gleccseren. Alig van hó a pályán. Ez nem újdonság a szervezőknek, már hozzászoktak ehhez a helyzethez a hosszú évek alatt. Az kissé árnyalja a helyzetet, hogy Ausztriában a szeptember eddig nagyon melegnek számít, ha így folytatódik könnyen megdőlhet a melegrekord is. A mostani szeptemberi adatok a júniust idézik.

Remény azért van, hiszen a szervezők készültek. Hatalmas hódepókban tárolták a havat tavalyról, amelyet már kibontottak és hamarosan szétteríthetik. A pálya mellett telepített hóágyúrendszer az egyik legmodernebbnek számít a világon, egy-két hideg éjszaka alatt csodákat tud tenni.

A hidegre még várni kell. 3000 méteres magasságban sem volt még olyan alacsony a hőmérséklet, hogy túl sokat mehettek volna a hóágyúk. Azonban az időjárási előrejelzés biztató, hétvégére már érkezik a hidegfront, amely a mínuszok mellett nagyobb mennyiségű havat is hozhat a versenypálya magasságában.
A szervezők már sokszor megküzdöttel az időjárás elemeivel, azonban a koronavírussal most először. A járvány miatt bevezetett intézkedések miatt az egész sívilág az első versenyre figyel, érzik is a rendezők, akikben most akkora az izgalom, mint amikor először rendezték meg a versenyt.

Az már biztos, hogy a helyszínen nem lehetnek nézők, csak a tévében lehet majd követni a versenyeket. A mostani sportversenyek, pl. észak-amerikai sportok, kulcsszava a buborék itt is jelen van. Buborékban, vagyis minél jobban elkülönítve kezelik a versenyzőket.

Az első versenyen négy csoportot alakítanak ki: versenyzők, szervezők, média és a meghívott vendégek. Ezeket a csoportokat jól elkülönítik egymástól.

Október elején tartja (online) kongresszusát a FIS (Nemzetközi Sí Szövetség). Ott további intézkedéseket jelenthetnek be. A buborék módszer az utazásokat és a szállásokat is befolyásolja a szezonban. Szakáganként elkülönítve utaznak majd a versenyzők állandó tesztelés mellett. Söldenben még nem, de utána igyekeznek elkerülni, hogy egy síterep egyszerre férfi és női versenyeket is rendezzen ugyanazon a hétvégén. Ezekben az esetekben, pl. Finnország novemberben szombaton és vasárnap csak női vagy férfi versenyek lesznek.

Az biztos, hogy az észak-amerikai versenyek elmaradnak, ezek pótlása már körvonalazódik, és a további módosításokkal együtt az említett kongresszuson állhat össze a "végleges" menetrend, amelyről mi is beszámolunk majd.

Söldenben egyébként péntektől (szeptember 25-től) már megnyitják az első pályákat, így megkezdődik az idei szezon, a részletekről később beszámolunk.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »