Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kína hamarosan átadja az 50. beltéri síterepét

2023.07.28. Bata Attila

A kínaiak óriási hangsúlyt fektettek a téli sportok és ezen belül a síelés népszerűsítésére az elmúlt években. A kampány célja az volt, hogy a helyi rendezésű téli olimpia előtt minél több embernek adjanak lehetőséget a téli sportok kipróbálására, azonban a fejlesztések az olimpia után sem álltak le.
Kína hatalmas ország, azonban földrajzi és éghajlati okok miatt síterepeket nem lehet bárhol építeni az országban. A hegyekben épült sípályák megközelítése nem egyszerű a többség számára, így a kínaiak a sípályákat viszik közelebb a nagyközönséghez beltéri síterepek vagy havas központok megépítésével. Ez utóbbiban inkább a téli élmény számít, sok helyen nincs is igazi sípálya, hógolyózás, szánkózás, a ritkán (vagy sosem) látott hó megismerése is vonzza a látogatókat.

Mostanra Kína már 44 fedett havas központot épített, és az átadás előtt álló további hattal együtt az év végére elérhetik a félszázat. Az Indoor Snow News portál szerint jelenleg 135 ilyen építményt üzemeltetnek a világon, ebből a kb. harmadát Kínában. A három legnagyobb beltéri síközpont Kínában található, de az első 10-ben is hat kínai építményt találunk.
Egy kínai fedett síterep
A világ jelenlegi legnagyobb beltéri síközpontját Hejlungcsian tartományban építették fel, ahol télen gyakori a mínusz 30 fok, így itt a fedett pályán síelés sokkal kellemesebbnek tűnik, mint a szabadtéri.

A 15 milliós, szubtrópusi Sencsenben már épül a 2025-ös átadásra váró még nagyobb méretű Ice and Snow World, ahol 80 ezer négyzetméteren (kb. 11 focipálya) lehet síelni. A legnagyobb ebben az esetben az alapterületet jelenti, hiszen az itt épülő 441 méteres pályánál Európában is találunk hosszabbakat.

A fedett sípályák megépítése és üzemeltetése nem olcsó mulatság, komoly fizetőképes keresletet feltételez. 2000 környékén a világ gazdagabb felén is sorra mentek tönkre ezek a létesítmények. Japánban pl. kb. tízet zártak be, köztük akkor a világ legnagyobbjának számító, de folyamatosan veszteséges épületet, amelynek a helyén egy év alatt felépült Japán első IKEA áruháza. Mostanra látszik a trend, hogy az önmagukban álló fedett csarnokok nem működnek gazdaságosan. Azok a vállalkozások sikeresek, ahol egy bevásárló központba, vagy egyéb szórakoztatási lehetőségek közé építenek fedett havas szórakozási lehetőségeket.
Egy másik kínai fedett síterep
Az USA-ban meglehetősen későn, 2019-ben adták át az első beltéri síterepet, azonban nemrégen jelentette be az üzemeltető, hogy a sikeren fellelkesedve további 20 hasonló létesítményt terveznek Észak-Amerikában a következő években.

Az egykori szocialista országokban csak Moszkvába és Litvániában épült hasonló építmény. Időről-időre felröppennek hasonló ötletek, de ezek rendszerint örökké tervek maradnak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.