Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kína: még hogy nincs hó a téli olimpia színhelyén?

2015.11.12. Bata Attila

Amikor Peking megkapta a 2022-es téli olimpia rendezési jogát, az egész világsajtó azon siránkozott, hogy honnan lesz hó. Az igaz, hogy a statisztikák elég rosszul néznek ki, de az idén csoda történt. Nagyon hamar megnyitottak az olimpia síterepei és már Pekingbe is elég korán megérkezett az első havazás.
Szimbólunok: ott hullott a hó, ahol kellett
Aki hinni akar benne, az hajlamos azt gondolni, hogy a természet is meghálálta, hogy Peking kapta meg a nyáron a 2022-es téli olimpia rendezését. Már az idei szezonban jóval korábban érkezett meg a tél. Az előjelek már októberben látszódtak, korai havazások sok helyen, de arra kevesen számítottak, hogy a Peking körüli síterepek, köztük az olimpiai színhelyek is, november elejétől már síelőket fogadnak.
Peking: a hadsereg eltünteti a havat (Kép: The Beijing News)
Peking: a hadsereg eltünteti a havat (Kép: The Beijing News)
Az iszonyúan precíz kínai meteorológusok kiszámolták, hogy ha az időjárás matematika lenne, akkor az első havazás Pekingbe átlagosan november 29-én érkezne meg. Az idén az első hó már november 6-án lehullott a fővárosban. Ez ugyan csak néhány centimétert jelent, de ahhoz elég, hogy a statisztikákban a 4. legkorábbi havazásként vonuljon be. Egy héttel korábban kellett volna jönnie, hogy versenyben legyen az első helyért, az 1987. október 31-i havazással.

Az más kérdés, hogy sokszor előfordult, hogy csak februárban havazott először Pekingben, 2013/2014-es idényben február 7-én, 2010/2011 telén február 10-én.

Pekingtől légvonalban 200 kilométerre észak-nyugatra található Csongli régió az olimpiai havas versenyek egyik színhelye. November elejéig már négy komolyabb havazás érkezett a síelők legnagyobb örömére. November elsején 27 centiméteres természetes hóval már ki is nyitott a síterep. Ennyi hó szinte sosem hullik itt ebben az időszakban. A hidegnek köszönhetően a 120 hóágyút is tudták használni és ilyen korai nyitást 12 éve nem sikerült produkálni.

Csongli régió a Hopej (Hebei) tartomány része, ahol a biatlonosok, a síugrók, sífutók, snowboardosok és freestyle versenyzők fognak vetélkedni. A tartományban kb. 25 síterep található, amelyek az utóbbi időszakban gyors ütemben fejlődnek. A hivatalos adatok szerint az elmúlt évben 4 millió látogatót fogadtak. A tartomány fővárosából, Shijiazhuangból a Csongli régióba már 90 jüanra (kb. 4200 forintra) csökkent egy repülőjegy ára. A pekingi összeköttetést is rohamosan építik, 2019-re már szupervonatok járnak ide a fővárosból.

Vissza a havazáshoz. A sokéves átlag ebben a régióban szezononként kb. 20 centiméter hó, összesen. Ezt már most meghaladták.... A leghavasabb szezonban 72 cm. A helyi síterep vezetője szerint a 150 napos szezon alatt mínusz 12 fok az átlaghőmérséklet. Havat tehát nyugodtan lehet majd gyártani, a versenyek biztosan nem maradnak el. Hó biztosan lesz, legalább is a pályákon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.