Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kor nem számít: 70 évesen akar 200-zal száguldani

2016.08.29. Bata Attila

A finn származású, de amerikai állampolgár Rauli Karjalainen az idén tavasszal töltötte be a 70. életévét. Két évvel ezelőtt rászokott a gyorsasági síelésre. Jövő tavasszal szeretné megdönteni az eddigi rekordját és 200 km/órás sebességgel lezúgni a sportág legismertebb versenyén Franciaországban.
Rauli Karjalainen a FIS speed síelői között is szerepel. Két évvel ezelőtt vágott bele abba a versenybe, amelyről mi is gyakran írunk. Gyakran mondják, hogy motor nélkül ebben a sportban lehet a legnagyobb sebességet elérni, amely 250 km/óra feletti száguldást jelent.

Karjalainent ez a sport élteti, szerinte addig kell az életben a célokat megvalósítani, amíg képesek vagyunk rá. Az ő nagy célja, hogy egyszer 200-zal síeljen le egy lejtőn. Már kétszer leírtam, de mégis eléggé hihetetlen, hogy két évvel ezelőtt, 69 évesen vágott bele ebbe a sportba. Az első andorrai versenyén utolsó lett 146 km/órával. A tavaszi utolsó versenyén a sportág Mekkájának számító Vars síterepén rendezett világkupán már 186,52 km/óráig jutott. Ezzel ő volt a legjobb amerikai, de nemcsak az amerikai fiatalokat előzte meg, hanem számos 30-40 évvel fiatalabb síelőt is.

Karjalainen nyáron kerékpárral gyakorol - a legmeredekebb lejtőkön. Ahogy mondja, ebben a sportban a legnehezebb a megállás. A sebességet könnyebben lehet elérni, mint megállni a végén. A megálláshoz szüksége van az összes erejére, amely a lábában marad.

A tavaszi világrekord. Jövőre itt száguldozna a "bácsika" 200-zal
Télen furán néznek rá az emberek, amikor a kb. két és félméteres léceivel beáll a lifthez Snowbasin síterepén. Ilyenkor mindenki azt hiszi, hogy a legmagasabb hegyeket keresi a száguldáshoz, de inkább a leglaposabb pályákat választja, ahol kényelmesen síelhet. Néha persze a 61 éves barátjával csapatnak egy igazit is, és ilyenkor boldogan konstatálják, hogy a fiatal pályarendőrök még mindig nem érik utol őket.

A varsi versenyt jövőre tavasszal is megrendezik. Márciusban itt dőlt meg a világrekord, amelyről a fenti videó látható.
A tavalyi versenyen (Kép: Rauli Karjalainen / Facebook)
A tavalyi versenyen (Kép: Rauli Karjalainen / Facebook)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.