Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavina: három sítúrázó vesztette életét a salzburgi hegyekben

2021.12.05. Bata Attila

Ausztriában napok óta havazik, a hegyekben már tekintélyes mennyiségű hó gyűlt össze. Ennek következményeképpen a lavinaveszély is megemelkedett. A Salzburg tartományban található Lackenspitze közelében három fiatal sítúrázó vesztette életét lavinabalesetben.
Kép: Bergrettung Salzburg
Kép: Bergrettung Salzburg
Tizenegyfős csoport választotta szombaton a sítúrázók körében népszerű Lackenspitze csúcs (2459 m) környékét. A hegyimentők tájékoztatása szerint délután egy hatalmas lavina, kb. 600 méter hosszú, 200 méter széles indult meg 2400 méteres magasságban, amely a csoport nyolc tagját elsodorta a meredek hegyoldalban.
A helyszín (Kép: Bergrettung Salzburg)
A helyszín (Kép: Bergrettung Salzburg)
A hegyimentőknek a helyenként négy és fél méter vastag hóréteg alatt kellett megtalálniuk a csoport tagjait. Két sítúrázó a helyszínen életét vesztette, a harmadik a kórházban halt bele sérüléseibe. Az áldozatok 19 és 24 év közöttiek.

A baleset időpontjában a régióban a lavinaveszélyt jelző ötfokozatú skálán harmadik fokozatú figyelmeztetés volt érvényben.
KOMMENTEK
csabeszka | 2021.12.05. 15:27
Mint a moly az emberi élet, pillanatok alatt elenyészik és többé nem tér vissza!
(a feltámadás reménysége pislákol csak)
bitera | 2021.12.05. 19:12
Sajnalatos modon a klasszikus, leggyakrabban elöfordulo lavinasziuacioban törtent a baleset: befujt, instabil hotablak, 3-as fokozat, 35-40°-os lejtö... A baleset ebbe a harom parameterbe nagyjabol kodolva is volt. A leirasok szerint "jol felszerelt" tarsasaggal törtent az eset. Hat sajnos ugy tünik, hogy vagy nagyon beneztek valamit, vagy nem kellökepen iteltek meg a helyzetet. Ahogy a mondas is tartja: "a lavina nem tudja, hogy szakertö vagy..."
bitera | 2021.12.06. 09:05
Adalek info a balesethez a Salzburg tartomany lavinaszolgalata altal felvett helyszini vizsgalat alapjan: a meredek (40°os) EK-i lejtöt egyszerre keresztezte felmenetben a 11 fös csoport. A lavinakioldas oka: tulzott terheles. Magyaran nem tartottak a biztonsagi tavolsagot. A 3 aldozat amugy sikeres es nagy jövbeli remenyeknek elebe nezö, fiatal motocross versenyzö volt...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.