Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lehűlés után újra hóágyúznak a Tátra síterepein

2024.03.07. Bata Attila

Hosszabb enyhe és síeléshez kedvezőtlen időjárás után megérkezett a hideg és a havazás Szlovákia északi síterepeire. Ma a hóágyúkat is beindították az Alacsony- és Magas-Tátrában.
Chopok-Jasná, webkamera, Brhliska - 1423 méteren, ma délben
Chopok-Jasná, webkamera, Brhliska - 1423 méteren, ma délben
Néhány síterep, pl. Jasna és Csorbató kihasználta a lehűlést és ma reggel beindította a hóágyúkat.
Jasnán több mint száz hóágyú áll készenlétben. Próbálunk havazni, különösen a belépési pontoknál, amelyek alacsonyabb magasságuk és magasabb hőmérsékletük miatt már elkezdték elveszíteni a havat, valamint hóágyúzunk a kritikusabb, meredekebb helyeken is.
tájékoztatott Maroš Kupčo, Jasná sípályáinak vezetője.
Március 7-én reggel beindították a hóágyúkat Jasnán
Az időjárás-előrejelzések bíztatóak, így hamarosan Tátralomnicon is szeretnék kihasználni a hűvös időjárást és megkezdeni a hóágyúzást.

A síterepek szempontjából Szlovákiában is katasztrofálisan enyhe volt a február és az idei tél. (A cikk publikálásának időpontjában ismertetik a téli időszak szlovákiai meteorológiai adatait, erre hamarosan visszatérünk a többi ország adataival együtt.)
Rohács, friss hó a pályán (Kép: Ski Roháče Spálená)
Rohács, friss hó a pályán (Kép: Ski Roháče Spálená)
Az utóbbi időszakban szinte naponta zártak be a szlovák síterepek. Már csak 15 terepen lehet már síelni, jobbára az ország északi részén található magashegységekben. Hétfőn bezárt Donovaly magasabb hegye, Bachledkán már csak 1 pályán (piros Majstrák) lehet síelni. Az ismertebbek közül Kubínska hoľa, Krušetnica és a zdiari Strachan sícentrum kedden zárt be. Csak összehasonlításnak: tavaly ilyenkor még 80 szlovákiai síterepen, 270 kilométer pályán lehetett síelni, szemben a mostani 15 üzemelő sítereppel. Az összehasonlítást jól szemlélteti Bachledka tavalyi és idei képének példája.
Bachledka tavaly és idén (Kép: thisisslovakia)
Bachledka tavaly és idén (Kép: thisisslovakia)
Síelni továbbra is lehet a magasabb régiókban. Nem meglepetés, hogy az alacsonyabban fekvő (1000 méter) részeken már csak a pályacsíkon van hó. Most itt is elkezdődött a havazás, a szlovákiai síszünet utolsó napjaira. A következő napok lehűléséből profitálhatnak a még üzemelő síközpontok. Vasárnapra és a következő hét elejére nagyobb mennyiségű csapadék várható a hegyekben, most még nem látszik pontosan a havazás határa, de az eredményére a jövő héten visszatérünk.
KOMMENTEK
Hiking | 2024.03.12. 14:55
Hétvégén voltunk Jasnán sítúrázni délről fel, le a túloldalon Rovna Hola-ig, majd vissza fel és le délen, majd másnap Lomnicon síeltünk. Jasna nagyon jó volt, főleg az északi oldal, egy nagyon puha porhó réteg volt a tömör hó felett, amin nagyon kellemes érzés volt lesíelni, de a dél is rendben volt leszámítva a buckásodó, latyakosodó alját.

Ellenben Lomnic katasztrófális állapotban volt. Az ok, hogy a Start alatti rész hiányosságai nem javathatóak ilyen időjárási körülmények között, de szombatról vasárnapra sehol nem járt ratrak, pedig a Kőpataki tó alatt bőven lett volna mit ratrakolni. Így a pálya is eléggé off piste jellegű volt, plusz nagyon buckás már nyitás után. Legjobb, még épp elfogadható állapotú a Start alatti 8-2-1 kombináció volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Holiday Village Tatralandia csillagcsillagcsillagcsillag
A Holiday Village Tatralandia üdülőfalu bungalókat és apartmanokat kínál Közép-Európa legnagyobb aquaparkjának szomszédságában, 15 km-re Jasnától. Sorház jellegű házakban 4-5 fős apartmanok, illetve különálló 3-5 fős és kétszintes 7-8 fős faházak foglalhatók.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.