Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lezuhant szék: nem hibás a svájci síterep

2017.10.03. Bata Attila

Tavaly március közepén egy szerencsés kimenetelű baleset történt a svájci Stoos síterepén. Az egyik üzemelő lift széke levált a drótkötélről és a földre zuhant. Szerencsére a széken nem ült senki a baleset pillanatában. A lift többi székén 15 utas tartózkodott, akiket sikerült biztonságban az állomásra szállítani.
A lezuhant szék (Olvasói fotó / www.20min.ch)
A baleset után a svájci felügyelőség (SUST) megkezdte a vizsgálatot. A liftet azonnal leállították, amíg a baleset okát tisztázták. A baleset oka könnyen beazonosítható volt, nem műszaki hiba történt, hanem az erős széllökés "fújta le" a széket a kötélről. A liftet két nappal a baleset után ismét üzembe helyezték.

Az üzembe helyezés napján már a lift gyártója és az illetékes hatóság is kiemelte, hogy "a hatalmas szél a széket nem tudta volna leválasztani a kötélről, ha utasok ültek volna benne, a nehezebb súly miatt".

A vizsgálat ezen a héten fejeződött be és már csak az volt a kérdés, hogy felelős-e a síterep azért, hogy 85 km/órás széllökés közben üzemelt a sílift?

A vizsgálat szerint az üzemeltetők nem számíthattak ilyen hirtelen felerősödő szélre. Néhány perccel a baleset előtt az üzemeltetők már lezárták a liftet, és akkor csak a liften maradt utasokat hozták be az állomásra. A vizsgálat az üzemeltetők viselkedését felelősnek és az adott körülményekhez alkalmazkodónak ítélte meg és nem fogalmaztak meg biztonsági ajánlásokat a síterep felé.
KOMMENTEK
minerel | 2017.10.03. 05:43
kicsit kétségeim támadtak a magyarázatot olvasván..Mi van ha egy gyerek ül a székben a maga 30 kilójával? Szerintem ugyanígy leemelte volna.
Tervező | 2017.10.03. 20:44
A 30 kg-os gyerek vélhetően még alacsonyabb 125 cm-nél, és ha az üzemeltetők betartják az előírást, nem utazhat egyedül.
Persze ez csak az elmélet....
dioo | 2017.10.03. 21:52
A másik probléma már csak az, hogy a 85 km / órás széllökés egyáltalán nem nagy, ekkora szélben is az összes széknek fent kellene maradnia a helyén. Az alatta síelő, snowboardozó, sétáló emberekre is ráeshet, még ha üres is a szék.
Tervező | 2017.10.03. 22:01
Hát igen, elég gyanús... Ugyanis kötélre merőleges irányban a kötél egyszerűen elcsavarodik, hosszirányban pedig a szék a kötélszorítón tud hintázni, nehéz elképzelni kint a pályán , támaszközben, olyan ellentartást az egész rendszernek, hogy lefeszíthesse a szorítót a kötélről. Amint kivehető a képről, lekapcsolódó rendszerű pálya. Bár elég biztonságos a szerkezet bezárásának ellenőrzése kihaladás előtt, az ördög nem alszik.

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.