Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mágnes nem engedi kiesni a gyerekeket a liftből

2009.01.30. Bata Attila

Mágnes nem engedi kiesni a gyerekeket a liftből Az idén hat liftet szereltek fel Franciaországban olyan szerkezettel, amelyben egy mágnes nem engedi kiesni a kiskorúakat a liftből, és csak akkor engedi őket kiszállni az ülésből, ha már megérkeztek a hegyállomásra. Egy ilyen szerkezet beépítése 2 százalékkal növeli meg a lift beszerzésének költségeit.
A tavalyi szezonban a franciaországi Courchevel síterepén található Parlong ülőszékes liftet szerelték fel a gyerekek részére kialakított különleges biztonsági berendezéssel. A módszer lényege, hogy a kiskorú síelők a beszállás előtt egy mellény vesznek fel magukra, az ülőszékek szélső ülésére pedig hatalmas mágneseket szerelnek, amely odarögzíti a gyermeket a mellénybe elhelyezett fémeken keresztül.

Korábban a balesetek nagy része akkor következett be, amikor az ülőszékek egy hirtelen megállás miatt elkezdtek himbálózni, vagy amikor a felnőttek az érkezés előtt túl korán emelték fel a biztonsági rudat, és a kisebbek könnyen kiestek. Az új rendszer teljesen független a lift biztonsági rúdjának mozgásától. Az állomáson egy berendezés érzékeli, hogy milyen közel ért az ülőszék és ennek megfelelően engedik „kiszabadulni” a kicsiket a mágnes „fogságából”.

Az üzemeltetők szerint a narancsszínű mellény, a belerakott könnyűfémmel, egyáltalán nem nehéz a kicsiknek, sokan síelés közben is hordják, egyben gerincvédőnek is kiválóan is megteszi. Persze, aki akarja, a felső állomáson leadhatja a mellényt. Az új megoldásnak nagyon örülnek a környék síiskolái és síoktatói, hiszen ezek után sokkal biztonságosabban érnek fel a kicsik a következő csúszásra.

A tavalyi tesztidőszak után az idén hat síliftre szerelték fel a Magnestick névre hallgató biztonsági berendezést Courchevel, La Tania és Méribel-Mottaret síterepein, de már számos síterep érdeklődött iránta Japánból, Észak-Amerikából és az Alpok országaiból.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.