Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Livigno: még vámmentesen kezdődött a szezon

2009.11.28. Bata Attila

Livigno: még vámmentesen kezdődött a szezon Megkezdődött a szezon az olaszországi Livigno síterepén is, hétvégén egyelőre még csak három lift üzemel. Az ide készülő (és a Franciaországba tartó, de itt bevásárló) magyar síelőket is érintheti az a hír, hogy a régió döntéshozói előtt több javaslat is fekszik a vámmentesség módosításával kapcsolatban.
Kevés hó esett errefelé mostanában, így csak három lifttel kezdődik meg a szezon november 28-án. Az idei szezon első hétvégéjén a síelők a Telecabina Carosello 3000 (mindkét részét), Telecabina Mottolino és a Seggiovia Trepalle lifteket használhatják. Az üzemeltetők szerint az működő liftek mellett remek minőségű pályákkal várják majd a szezon első vendégeit. Főleg a Trepalle oldalon nyitnak ki a pályák, és velük együtt a tetszetős nevű M'Eating Point menedékház-vendéglő.
Téli idill a M
Téli idill a M'Eating Point menedékház-vendéglőnél
Livigno nem csak a jó pályáiról ismert, hanem vámmentes övezetként is ismerős hazai síelőink körében. Gyakorlatban ez az jelenti, hogy az itt vásárolt termékek után nem kell adót fizetni, így tömegesen járnak ide a turisták alkoholért, dohányért, de főleg olcsón tankolni. A vámmentesség már a 16. század végén alakult ki, később 1840-ben az Osztrák-Magyar Monarchia, 1910-ben az Olasz Királyság, majd 1960-ban az Európai Unió elődje az Európai Gazdasági Közösség is kénytelen volt ezeket a jogokat jóváhagyni.

Az adómentességet annak idején azért vezették be, hogy a világtól elzárt, távoli hegyvidéken megkönnyítsék a helyi lakosság életét a zord körülmények között. Az adókedvezménnyel próbálták jutalmazni azt, ha valaki a környékre költözött dolgozni, vagy idelátogatott turistaként. A körülmények természetesen sokat változtak az elmúlt néhány száz év alatt, ma már a fejlődésnek köszönhetően a régió nincs hátrányban Olaszország többi részével szemben. Ezzel egyidőben felerősödtek azok a hangok, amelyek kétségbe vonják a korábbi kedvezmények jogosságát. Az utóbbi hetekben több javaslatot is benyújtottak a kedvezmények módosítására, a közös bennük, hogy ezeket azért valamilyen módon megtartanák, főleg a két slágercikkre, a benzinre és a dohányra kell vigyázniuk, hiszen ebből ered bevételük jelentős része.

Bár a világ fejlődött, Livigno továbbra is csak két irányból közelíthető meg a téli szezonban, ezeken az utakon gyakran csendőrök ellenőrzik, hogy a turisták betartják-e a vámmentes dolgok kivitelére vonatkozó szabályokat. A büntetések eléggé szigorúak lehetnek, a napokban született meg az ítélet annak a vétkesnek az ügyében, akinél 98 karton cigarettát találtak a csendőrök. Összesen 43.556 eurós pénzbüntetést kapott.

A jó hír, hogy a régebben korlátozottan nyitva tartó, Svájcba vezető Munt La Schera alagút november 27-től 2010. április 18-ig hétvégenként állandóan nyitva tart, hétköznaponként pedig csak kora reggeltől késő estig.
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Loredana csillagcsillagcsillag
3 csillagos, 1 hetes turnusban foglalható hotel 150 méterre Livigno legközelebbi sípályájától/ülőliftjétől és 1,5 km-re a város központjától. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelivel, félpanzióval, vagy teljes ellátással, ingyenesen használható szaunarészleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Gardenia csillagcsillag
A Chalet Gardenia összesen 8 db 3, 4 és 5 személyes nappali+hálószobás apartmant kínál a bormiói síliftektől kb. 10 percre gyalogosan. A sílift a ház elől megálló síbuszokkal is megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.