Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Matterhorn: 150 éve hódították meg Európa legismertebb hegyét

2015.05.18. 2015.07.13. Árvay Sándor | frissítve: 2015.07.13.

Svájc egyik jelképének számít. Az alpesi országban készített fényképfelvételek leggyakoribbika, a világ egyik legismertebb hegycsúcsa. A rejtélyes Matterhorn sokáig megközelíthetetlen, elérhetetlen volt. Most kitárulkozik, s nagy ünnepre készül.
A Matterhorn meghódítását ünneplik Zermattban
A Matterhorn meghódítását ünneplik Zermattban
Hegymászás történetének mérföldköve, amikor 1865. július 14-én az egyedüllétére oly büszke sziklacsúcs vendéget engedett magához: százötven esztendeje, hogy a brit Edward Whymper egy héttagú csapat élén felkapaszkodott a 4478 méter magas hegy tetejére. E jubileumot köszönti most a világ. Nem tévedés: valóban az egész világ a zermatti ünnepségek csodájára jár – nem csupán az emlékezésre fókuszáló nyári hónapokban, de az egész évben.
Kilátás a Matterhorn csúcsára - nem véletlenül ez a világ legtöbbet fotózott hegye.
Kilátás a Matterhorn csúcsára - nem véletlenül ez a világ legtöbbet fotózott hegye.
Az irdatlan hegy Zermatt és Breuil-Cervina települések közelében magasodik, a Wallisi Alpok legnagyobb csúcsa, mely déli irányban Olaszországra tekint, nyugati, keleti és északi falai azonban a svájci hegyi legelőket tartják szem előtt évezredek óta.

A napjainkban alig tízezer lakost számláló Zermatt hegymászó- és síparadicsomként ismert szerte a világban. A kis település Wallis kanton német nyelvterületén, Svájc déli határán, a hegycsúcs lábánál helyezkedik el, az északi irányú Mattertal völgy ölelésében, 1620 m tengerszint feletti magasságban. A völgy egyik végéről zárt, melynek következtében – bár alig tíz kilométerre van az olasz határtól – autóval nem átjárható, hiszen keresztezi egy gleccser, mely 3000 m magasra nyújtózkodik. Mind a város, mind pedig a Matterhorn neve a Matte (szőnyegszerűen a hegy lábánál elterülő alpesi legelő) szóból eredeztethető. A város nevének német jelentése Zur Matte, azaz a völgyben. A hegy nevében a szóösszetétel második része, a Horn (kürt, tülök, szarv) pedig a hatalmas szikla formájára utal.
Gigantikus, égbe törő, festői, tiszteletet parancsoló: ez a Matterhorn
Gigantikus, égbe törő, festői, tiszteletet parancsoló: ez a Matterhorn
Nos, ezt a különös természeti képződményt ostromolják évszázadok óta a hegymászók. Meghódítani, birtokba venni, a csúcsra felérni – a kontinens és a világ megannyi országából érkeznek a kalandvágyók. Évente 2500-3000 hegymászó indul itt útnak, s a nyári szezonban van olyan nap is, amikor száz csúcstámadás indul, szinte egymás lábát tapossák, olyan nagy a tülekedés a hegyen. S noha most minden az ünnepről szól, csendes főhajtással emlékezzünk a Matterhorn áldozataira is. Nem kevesen vannak, akik életüket adták szenvedélyükért. A mentők helikoptere évente átlagosan nyolcvan hegymászót kimenekít a bajból, ám minden szezonban van nyolc-tíz haláleset. A hegy 150 esztendővel ezelőtti meghódítása óta több mint félezer halálos áldozatot szedett a Matterhorn, s a szerencsétlenül jártak nagy része a svájci oldalon próbálkozott a csúcs elérésével. Az elmúlt negyedszázadban 223 alpinista veszítette életét itt, 21 áldozat holtestét a mai napig őrzi a hegy.

Már a nyitány is tragédiával járt. Az 1865-ös esztendő csúcstámadási hajszájában a brit Edward Whymper egy szószátyár fogadós elbeszéléséből megtudta, hogy barátja és (egyben nagy vetélytársa), Jean-Antoine Carrel ezúttal nem vele, hanem egy másik csoport élén próbálkozik a Matterhorn meghódításával. Az ánglius nem teketóriázott, azonnal Zermattba rohant, tapasztalt helyi kísérőkből és kalandvágyó hegymászókból napok alatt csapatot toborzott, s július 14-én támadást indított a csúcs ellen. A hét fős alakulat Hörnligrat irányából érkezett a nyeregre, s onnan kapaszkodott a tovább a meredek sziklán. Elsőként Whymper ért a csúcsra, így az ő nevét őrizte meg a történelem. A tapasztalt svájci hegyi vezető, Michel Croz, valamint a szintén szakmabeli id. és ifj. Peter Taugwalder (apa és fiú) négy brit mászót kísért a magasba (Charles Hudson, lord Francis Douglas, Robert Hadow és Edward Whymper), ám a visszaúton Croz, Hadow, Hudson és Douglas életét veszítette – a lord holtestét ma is őrzi a titokzatos hegy.

A hegy titka volt egy darabig az is, hogy az ünnepelt hős nem igazán sportszerű körülmények között vitte véghez világraszóló bravúrját: amikor már a csúcs közvetlen közelében voltak, a biztosítókötelet levágva magárról az utolsó kétszáz métert egyedül tette meg – megakadályozva, hogy a csapat egyszerre érjen célba . Veszélyeztette ezzel többiek életét már akkor is, ám a korabeli híradások valójában e kötélvágással magyarázzák a visszaút tragédiáját, mely során a gyengébb minőségű tartalékkötél lehetett az oka a négy hegymászótárs halálos zuhanásának. Máig sem tudni, igaz-e, amit a súlyos sérüléssel Zermattba érkezett idősebb Taugwalder a rekord különös körülményeiről elmondott. Annyi biztos, hogy bíróság senkit nem ítélt el, s az aktákat lezárták.

Másfajta, s derűsebb történetek is kapcsolódnak a Matterhorn históriájához. Például az a pillatat, amikor 1988-ban Reinhold Messner a csúcsmászás közben megdöbbenve fedezi fel, hogy egy túristabódét építettek az oromra, ahol frissítőket, újságokat, szuvenírt árulnak. Felháborodva fenyegetőzik, hogy azonnal panaszt tesz a polgármesternél, miután kiderül, hogy a hegymászó csupán egy alaposan előkészített tréfa áldozata lett.

A Matterhorn Kiosk - ez volt a kandikamerás tévésorozat "csúcs" epizódja
Az viszont már nem vicc, hogy 1995-ben az olasz Bruno Brunold 2 óra 12 perc alatt ért fel a csúcsra, és sokáig senki nem volt képes megdönteni e gyorsasági rekordot. Ám aztán jött a villámlábú spanyol Kilian Jornet, aki 1 óra 53 perc alatt nyargalt fel a csúcsra, s utána a visszatérésre sem pazarolt sok időt: összesen 2 óra 52 perc telt el az indulása és érkezése között. Nem valószínű, hogy a közeljövőben túlszárnyalja valaki ezt az embert próbáló eredményt. De lássuk, miként szárnyal az ünneplést előkészítő helyiek képzelete, vajon mit terveznek a százötven esztendős jubileum kapcsán Zermattban és környékén. Voltak és lesznek fejlesztések, s építkezések – de szigorúan csak a természet értékeinek megóvásával. E területen (is) mindig erősek voltak a hegyek lakói: olyannak akarták tudni alpesi környezetüket, amilyennek a természet teremtette. Ezért is vétózták meg (90 ezer aláírást letéve az olasz kormány asztalára) már 1950-ben Dino Lora Totino gróf ötletét a Cervinától a Matterhornra vezető kötélpályáról.

Másfajta pályát azonban kiépítettek és senki sem protestált. Tavaly szeptemberben, a jubileumi ünnepségsorozat kezdetén a termékeivel a magashegységi turizmusra koncentráló Mammut Sports Group olyan dobással rukkolt ki, amelynek jóvoltából az egész világ a Matterhornra figyelt. Ötven tapasztalt hegymászóból alakított élőlánc segítségével fáklyák, kis lámpácskák gyulladtak ki a komor szikla előterében, az esti szürkületben fantasztikus élményt nyújtva a fotósok, televízió kamerák, érdeklődő turisták számára. Elkezdődött a jubileumi rendezvénysorozat.
2015. július 13-án újra megvilágítják a hegymászók útvonalát.
2015. július 13-án újra megvilágítják a hegymászók útvonalát.
A 2015-ös esztendő aztán teli van ünnepi megemlékezésekkel. Már eddig is voltak sok nézőt csalogató érdekes események, ám a nyár kínálja a legtöbb látnivalót. Június elején lesz a hegyi vezetők ünnepe, a hónap közepén pedig zenei fesztivált tartanak Zermattban. Július 4-én a magashegyi futók világbajnokságának résztvevői érkeznek Wallisba, s július 14-én lesz a 150 esztendővel ezelőtti hegyhódítás nagyszabású díszünnepsége. Augusztusban folklór fesztivál és gasztrotalálkozó ad kulturális és kulináris élményeket, szeptemberben lesz a hagyományos Zermatt-fesztivál és a hónap közepén az idegenforgalmi, turisztikai találkozó.
A Matterhorn Története - nyári ünnepi játékokkkal emlékeznek az úttörő hegymászókra.
A Matterhorn Története - nyári ünnepi játékokkkal emlékeznek az úttörő hegymászókra.
Lesz még egy visszatérő attrakció is: júliusban és augusztusban 2600 méteres tengerszint feletti magasságon, a 700 nézőt befogadó szabadtéri színpadon, a természet építette sziklás kulisszákkal a háttérben kel életre a misztikus, titokzatos hegy történetét feldolgozó „The Matterhorn Story”. A július 9-én esedékes ősbemutatót követően szerdától szombatig minden nap este fél nyolckor, vasárnaponként délután kettőkor kezdődnek az előadások, melyeken a színdarab szereplői a helyi wallisi-német mellett angolul és az irodalmi német nyelven is megszólalnak, ám a nézők számára több nyelven, franciául, olaszul, portugálul, sőt japán és koreai nyelven készült ismertető szöveget adnak ki, hogy eligazodjanak a színpadon történtekben.
KOMMENTEK
WéberF | 2015.07.07. 22:36
Kár, hogy a világ egyik legszebb hegycsúcsa is áldozatául esik a "turizmusnak" álcázott üzletnek. WFeri
bouquetk | 2015.07.14. 10:44
Már legalább 100 éve így van ez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.