Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Michael Schumacher 10 éve szenvedett síbalesetet

2023.12.29. Bata Attila

Szomorú évfordulót hozott a mai nap. Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2013. december 29-én szenvedett súlyos síbalesetet a világ egyik legismertebb sportolója, legsikeresebb autóversenyzője, a Formula 1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher.
2013 karácsonya körül Schumacher azon tanakodott, hogy Dubajba utazzon és az extrémsport szenvedélyének hódoljon, vagy a másik nagy kedvencét a síelést válassza az Alpokban. Kissé panaszkodott a hóra, nem a legjobban indult akkor a szezon, de mégis a síelés mellett döntött.

A már megszokott családi síelésre 10 évvel ezelőtt is a francia Meribel síterepén került sor, tehát ismert pályákon húzta az íveket, a baleset azonban mégsem az előkészített pályán történt. Annak idején megírtunk, most csak röviden összefoglaljuk.

Egy meredek szakasz után egy laposabb szakasz következett. Feltehetően a meredek szakaszról gyűjtött magának sebességet a családtagokkal és barátokkal síelő Schumacher a laposabb részre. Itt úgy gondolták, hogy néhány méterrel elhagyják a pályát, és a pálya melletti belátható részre csúsztak. Ide az előző napon nagyobb hóesés érkezett, amely betakarta a nagyobb köveket is. Egy ilyen kőnek síelt neki, amely után elesett és az esésnél egy másik kőbe beverte a fejét. Bukósisakot természetesen viselt.
Az AFP grafikája a baleset helyszínéről. Piros nyíl: MS útvonala, szaggatott nyilak: pályák.
Az AFP grafikája a baleset helyszínéről. Piros nyíl: MS útvonala, szaggatott nyilak: pályák.
A baleset után megkezdődött a felelősök keresése. Ebben az esetben két verzió jöhetett szóba: vagy a síterep vagy a síelő a felelős? A bíróság két és fél hónappal később felmentette a síterepet és megállapította, hogy Schumacher képességeinek megfelelő tempóban síelt. Ezzel senkit sem tett felelőssé.

Schumachert azonnal helikopterrel kórházba szállították, majd kómában több műtétet is végrehajtottak rajta. A baleset után 170 nappal, 2014 júniusában egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy felébredt a kómából. Azóta szinte semmit sem tudunk az állapotáról. A család és ügyvédei hírzárlatot rendeltek el. Korábban minden felröppent pletykát cáfoltak, pedig a bulvársajtó fantáziája végtelen: ápolónak öltözve próbáltak bejutni hozzá, vagy kitalált interjút hoztak le a Schumacherrel.

Miközben mindenki elismeri, hogy a családnak joga van az információkat elhallgatni, egyre többen szeretnék, ha változna ez a hozzáállás. Ráadásul, az utóbbi időben egyre kevesebb információt közölnek hivatalos forrásból. A család ügyvédje idén interjút adott egy magazinnak, amelyben elmondta, hogy gondolkoztak rajta, hogy nyilvánosságra hozzák az állapotát, de aztán belátták, ha változik az állapota, állandóan újabb és újabb kiegészítéseket kellene közölni, amit nem akartak.

Egy dolog biztos, friss képek és információk nélkül a rajongókban biztosan a korábban kialakult kép marad meg kedvencükről.
KOMMENTEK
Brockey | 2023.12.30. 17:54
Én úgy hallottam, hogy a GoPro kamera rögzítése fúródott szegénynek az agyába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.