Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

M. Schumacher fejsérülést szenvedett síelés közben

2013.12.29. 2013.12.30. Bata Attila | frissítve: 2013.12.30.

Ma délelőtt a francia Három-völgy síterepén, Meribel térségében síelés közben fejsérülést szenvedett Michael Schumacher, a Forma-1 korábbi hétszeres világbajnoka. Schumachert rövid időn belül helikopterrel kórházba szállították, azt még jelenleg sem lehet tudni, hogy milyen súlyos a fejsérülése.
Francia és angol beszámolók szerint Schumacher 14 éves fiával síelt a francia Meribel síterepén. A baleset helyi idő szerint 11:07-kor történt. Szigorú definíció szerint pályán kívül, vagyis off-piste területen, de a helyi beszámolók szerint nagyon közel a karbantartott pályákhoz, lényegében két egymáshoz közeli pálya közötti részen. A helyi hegyimentők beszámolója szerint Schumacher bukott és esés közben beverte a fejét egy sziklába.

Ebben a hegyoldalban történt a baleset
Ebben a hegyoldalban történt a baleset
A baleset a térképen is jelzet hegyoldalban történt, az alábbi videó szerint a piros Mauduit pálya mellett közvetlenül, más források a mellette található Chamois (piros) és Biche (kék) pályák között történt a bukás. A hegyimentők szerint Schumacher bukósisakot viselt és eszméleténél volt, amikor kórházba szállították.

Szemtanúk hívták a hegyimentőket, akik példás gyorsasággal hét percen belül már helikoptert küldtek érte. A helikopterrel a közeli (15 km) Moutiers kórházába szállították. Később ebből a kórházból tovább szállították Grenoble kórházába, ahová megérkezett az az orvos is Párizsból, aki a korábbi baleseténél is műtötte.

A legfontosabb kérdésben, hogy mennyire súlyos a sérülés, egyelőre mindenki csak találgat. A legtöbbször a súlyos, de nem életveszélyes jellemezés hangzik el ezzel kapcsolatban. A kórház sajtótájékoztatót ígért ma estére, de erre eddig még nem került sor.

Frissítés 00:30

A kórház este 10 után azt a tájékoztatást adta, hogy Schumacher 12:40-kor súlyos koponyatöréssel és kómában érkezett a kórházba. Azonnal idegsebészeti beavatkozást végeztek rajta, állapota azóta is válságos.

Hétfőn, délelőtt 11-kor a kórházban sajtótájékoztatót tartanak Schumacher állapotáról.

Frissítés – 11:50

Véget ért egy rövid sajtótájékoztató a kórházban, ahol az alábbi dolgokat tudhattuk meg:
  • Schumacher egyelőre mesterséges kómában van, állapota továbbra is kritikus.
  • Ha nem viselt volna sisakot, akkor a helyszínen szörnyethalt volna
  • Megerősítették, hogy a baleset után eszméleténél volt, még saját lábára is állt, az ilyen típusú sérüléseknél később lesz kritikus a helyzet
  • Megerősítették, hogy a 14 éves fiával és barátaival síelt a baleset időpontjában.
  • A család orvos barátja szerint, aki korábban már operálta Schumachert, az orvosok remek munkát végeztek, és azért nem mondanak semmit, mert jelenleg semmi biztosat nem lehet mondani a várható állapotáról.
  • Mesterséges kómában tartják, hogy az agy oxigénellátását biztosítani tudják.
  • A főorvos szerint nem lehet megmondani, hogy milyen lesz később az állapota, jelenleg csak óránként vagy gyakran percekre előre tudnak csak biztosat mondani.
  • A főorvos azt is elmondta, hogy az idén sajnos nem Schumacher az egyetlen, aki síbaleset miatt került a kórházba.
KOMMENTEK
afuchs007 | 2013.12.29. 21:25
Gyógyulj meg Schumi!
nyugiba | 2013.12.29. 23:16
Az egyik cikk szerint sisakot viselt, mégis vérömleny keletkezett a fejében.
Ezek szerint a sisak ismét legalábbis életesély adó volt.
| 2013.12.29. 23:39
Egyértelmű hogy bukó elég nagy esélyt ad a túlélésre. balesethez nem kell feltétlen szikla és pályán kívüli hegyoldal.
Reméljük ennyire komoly dolog nem történt mint ezzel a lánnyal, aki szintén bukónak köszönheti életét:
http://www.youtube.com/watch?v=uxaO...qqecfqE
vaadiv | 2013.12.30. 08:44
Reméljük az égiek segítik.
nyugiba | 2013.12.30. 10:05
Ez a történet is érv az ápolt pályákon síelés és a sziklás területeken a szűzhavazás kerülése mellett. Hajrá Schumi és dokik!
skioutlet | 2013.12.30. 10:53
Reméljük a lehető leggyorsabb gyógyulást, felépülést!
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egesz...segugy/15392/schumacher-k...
hunyadee | 2013.12.30. 11:05
Én is a Három Völgyben dobtam egy csukafejest, méghozzá kezelt piros pályán. Ott is lehet, például úgy hogy a kemény havon egy sínyom kirántotta az egyik lábamat és már repültem is. (Engem is a sisak mentett meg, orvoshoz sem kellett menni, megúsztam egy enyhe agyrázkódással.)
badzoli | 2013.12.30. 11:36
Nem osztom a véleményt, hogy ez egy jó érv a pályán kívüli sízés/boardozás ellen. Mert igenis megvan annak is a szépsége. Schumi ráadásul nem nyeretlen kezdő volt, a sípályákon sem.
A sisak nem csodaszer. Viszont életet menthet. Akár pályán, akár pályán kívül. Ezért fokozottan ajánlott a viselése, mégha sokan cikinek is érzik. Pályán kívül meg szerintem kötelező viselet!
pro75 | 2013.12.30. 15:40
Hajrá Schumi!!!
Bátori István | 2013.12.30. 21:09
Mindenkinek, a profiknak is vannak rossz pillanataik, bármilyen sportot űznek.
Schuminak sajnos ez megtörtént! Az ég legyen vele!
skioutlet | 2013.12.30. 21:39
Fénykép a baleset helyszínéről

Tanulságul ide belinkelem, hogy milyen ártatlannak tűnő helyen is lehet nagy baj:

17.06 perces hírnél látható a fénykép, ahol Schumacher elesett:

http://www.bild.de/sport/motorsport.../michael-schumacher/schwe...

Simán lehet egyet bukni, pár méterre egy kisebb vagy nagyobb szikla....
cannibale | 2013.12.30. 23:24
:( Örök példakép, szurkolok!
skioutlet | 2013.12.31. 09:14
Megszeretném érteni: Mi történhetett? Hogy lehet elkerülni az ilyen síbaleseteket?

Újabb képek a baleset helyszínéről, melyből bizonyos következtetések levonhatók:
http://www.corriere.it/foto-gallery.../sport/13_dicembre_30/sch...

A nyolc darab kép és a cikk nyitó oldalán lévő képre illesztett piros nyíl alapján számomra az alábbi következtetések rajzolódnak ki. Schumacher és társai eredetileg kijelölt pályán sízhettek. A baleset helyszíne előtti sípályaszakasz pont egy kék pálya és egy piros pálya közös, szinte lapos, ugyanakkor széles síterülete. Itt viszonylag mindenki gyorsan haladhat, különösebb kockázat nélkül. A pálya kb.100 méter után újra - nehezen beazonosíthatóan - kettéválik.( Az elágazás területe az 1. számú képen látható a legjobban ) A nagyobb sebesség miatt előfordulhat, hogy vannak akik egy kicsit későn veszik észre, hogy nem az elképzelősük szerinti pályán haladnak tovább. A nyomokból ítélhetően, jól láthatóan sokan úgy döntenek, hogy egy viszonylag kisebb átsiklással visszacsúsznak a másik pályára, ami egy viszonylag lapos, de kövek közötti területen való áthaladást jelent. Valószínűleg tehát az eredeti cél nem a pályán kívüli sízés lehetett, hanem a másik pályára való átsiklás.

Mi lehet a tanulság?

A képek alapján nincs jól láthatóan kijelölve, hogy itt a pálya kettéválik. A pálya kettéválásánál nincs semmiféle védőháló vagy terelő annak érdekében, hogy a két pálya közötti kövesebb területet kijelölje.

1. Azt nem tartom valószínűnek, hogy lenne olyan jogszabály, mely az ilyen pályaelágazások valamiféle kijelölésére kötelezné az üzemeltetőt.

2. Ez az eset viszont el kell, hogy gondolkodtassa a döntéshozókat: Milyen módon kerüljenek kötelező kijelölésre az ilyen elágazások?

Valószínűleg az elágazás kijelölésével elkerülhetők lennének a felesleges átcsúszások. Az 5. számú képen látszik, hogy az elágazás után kb. 100 méterrel a sízők maguk ( nem leratrakolt szakasz ) fektettek pályanyomokat, a sok-sok visszasiklásuk által.

A tanulságokat érdemes megvonni és tenni az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében.
nyugiba | 2013.12.31. 15:19
Megnéztem én is a képeket és valószínűleg úgy történhetett, ahogy írtad. Szerintem Ausztriában az ilyen helyeket igen alaposan jelölni szokták. Az üzemeltetők balesetveszélyt idéztek elő azzal, hogy nem kerítették körbe vagy legalább nem jelöltek azt a nem belátható és nagyon veszélyes, egyébként kis területű szakaszt.
A síelőkre vonatkozóan viszont tanulság, hogy nem belátható vagy ismeretlen pályán nem szabad olyan gyorsan menni, hogy ne tudjon az ember bármikor irányt változtatni vagy megállni rövid távon belül.
nyugiba | 2013.12.31. 15:32
http://sportgeza.hu/forma1/2013/12/...31/michael_a_fia_elott_ne...

szerint "...akik látták, azt mondták, hogy Michael visszafogott tempóval közelített az átjáróhoz, de egy nem látható sziklára csúszott, ami valósággal a levegőbe katapultálta."
Ha ez tényleg így volt, hogy a pályán jelölés nélkül volt nem látható szikla, akkor szerintem egyértelmű az üzemeltető felelőssége.
skioutlet | 2013.12.31. 20:09
Itt látható az a filmfelvétel ( kb. 3 és 4 perc között a baleset helyszíne ) amely azt mutatja be, hogy hol síztek le végig sípályán, illetve hol történt maga a baleset. Érdekes, hogy mennyire eldugott, alattomos helyen van ez kisebb kőerdő.

Még nem tudjuk, Schumi hogyan keveredett a kövek közé. Az azonban valószínű, hogy ha hálóval védett lenne ez a köves terület, nem sok eséllyel sízne be bárki is.

http://www.bild.de/sport/motorsport.../michael-schumacher/bild-...
skioutlet | 2014.01.01. 16:23
Újabb fénykép került elő. Valaki a pálya feletti kabinból készítette ezt a képet, a baleset utáni percekben:

http://www.bild.de/sport/motorsport.../michael-schumacher-skiun...

Számomra egyre jobban kirajzolódik: Schumacher a sípályán sízett, annak bal oldalán. Valószínűleg egy hó alatt rejtőző sziklán megakadt, bukott majd szerencsétlenül ráesett egy másik sziklára.

A kőtenger szélét piros farudak ugyan jelzik itt -ott de csak kb. 20-50 méterre egymástól. Ez a jelzés jelen esetben nem volt elégséges. Sok helyen az ilyen rudakat összekötik vastag piros szalaggal, vagy hálót helyeznek ki.
Szányi Gábor | 2014.01.01. 16:33
Régi mániám,hogy minden balesetet ki kell analizálni és a tanulságokat levonni.Biztos,hogy ha ezt az esti beszélgetésekbe beiktatjuk síturáinkon, remélhetőleg megelőzhetünk későbbi baleseteket.Ne az legyen a hír,hogy pl 2 éve a bajor tartományi miniszter elütötte a 2 gyermekes hölgyet aki szegény meghalt,hanem arról kéne sokat cikkezni ,hogy kerülhető el egy-egy baleset.Örülök a sioutlet kolléga ez irányu hozzászólásaihoz,külön köszönet érte.Természetesen aggódok Schumiért és bízok az acélos szervezetében,hogy felépül.
szegeditibor | 2014.01.01. 17:44
Sízőként, Forma 1-es rajongóként és érző emberként nagyon sajnálom Schumit és remélem, hogy a kitűnő orvosi ellátás és a jó fizikai kondíció eredményeként meg fog gyógyulni. Végig olvastam a hozzászólásokat és az üzemeltető felelősségével kapcsolatos fejtegetéseket. A baleset helyszíne kritikus pontja a két jelzett pálya környezetének. Shuminak ezt nagyon jól kellett tudni, ismerni. Rendszeresen sízett ott, hiszen nem túl messze háza is van a hegyen. Biztosan hibázott, ami ebben a sportban mindenkivel előfordul, mert oly sok minden megváltozhat a pályán, már két menet között is. Nem beszélve arról, hogy az egyik napról a másikra leeső, akár csak 5-10 cm hó eltakarhat sziklákat, jeget és egyéb pálya hibákat. Nem tudok egyetérteni azzal a hozzászólással, ami a jelölt pályák elhagyását bocsánatos bűnnek tartja, azzal a megjegyzéssel, hogy természetesen ott a sisak viselése kötelező. 60 éve sízek és besíztem Európa sok hegyvidékének pályáit. 30 éve kizárólag sisakban. Már esésnél is megmentette fejem épségét, de a legnagyobb szolgálatot akkor tette, amikor a Schlegeis gleccseren egy jégfolton megcsúszó, egyensúlyát elvesztő hódeszkás hátulról, nagy sebességgel "átgázolt" rajtam. A sisakom szétrepedt de az ijedtségemen kívül nagyobb bajom nem történt. A jelölt pálya elhagyásáról pedig annyit, hogy ott a biztosítás, amit a síbérlet tartalmaz, nem érvényes és úgy a helikopteres mentést, mint a kórházi ellátást a sízőnek kell kifizetni! Engem is sokszor csábított a frissen esett mély hó, mert a legnagyobb élmények egyike a mélyhavas sízés és ha a jelölt pálya már alaposan "össze van firkálva", nagy a csábítás. Bevallom, hogy velem is előfordult már az, ami TILOS de óva intek tőle mindenkit, természetesen beleértve magamat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.