Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Nagy havazás: azok is profitáltak, ahol nem esett

2019.01.15. | Szerző: Bata Attila
Őrületes havazás terítette be az Alpok északi oldalát az elmúlt két hétben. Minden a méterekről, a lavinákról, a lezárt utakról és síterepekről szól még most is. Nehéz elhinni, de azok a régiók (pl. Karintia), ahol szinte alig havazott, is jól jártak mások "hókáoszával".
A nagy hó nemcsak szerencse, hanem átok is. Nem nehéz belátni, ha egy síterepre nem lehet eljutni, ha a liftek nagy részét nem lehet elindítani, azzal csak veszítenek a síterepek.

A tavalyi év rekordot hozott az osztrák síterepek üzemeltetőinek. Tökéletes havas időjárás szinte az egész szezonban, de főleg a legfontosabb időpontokban, karácsony és az iskolai síszünetek idején. Óvatosan is terveztek az idén, a tavalyi rekordot nehéz lesz felülmúlni, a legtöbben 1-2%-os növekedésben bíztak. Most nagyon úgy néz ki, hogy a legtöbb helyen a nagy havazás miatti bevételkiesés már elvitte a remélt 1-2%-ot, most már a tavalyi számoknak is örülnének.

Kisebb a veszteség, ahol csak néhány liftet kell leállítani, de vannak síterepek, ahol már hosszabb ideje megállt az élet. Planneralmon csodás a hó, mint oly sokszor, azonban lassan két hete ezt kevesen élvezhetik. Az első hétvégén egy 500 méteres húzóliftet tudtak csak beindítani, és összesen 15 napijegyet adtak el a hétvégén. Pedig a síterep tele volt vendégekkel, de őket hamarosan evakuálták. Kivéve azt a tizenhármat, akik ragaszkodtak a nem mindennapi havas élményekhez.

Egy 500 fős diákcsoport mellett több család foglalása is elveszett, hiszen a síterephez vezető utat lezárták. A helybéliek természetesen naponta, egyre elkeseredettebben érdeklődnek a helyi lavinabizottságánál, hogy mikor lesz járható az út, de addig csak a veszteségeiket számolhatják. Így van ez más síterepen is. Hochkar is Loser sorsát mi is figyelemmel kísértük a napokban.

A lemondások most már egyre nagyobb számot érnek el az Alpok északi oldalán. A szállásadók nem boldogok. Szóvivőjük szerint az elmúlt napokban volt olyan síterep, ahol a lefoglalt szállások 50%-át mondták vissza. Obertauernben a szállásadók és a lifttársaság már most 20 %-os veszteséggel számolnak, amit nagyon nehéz lesz behozni a szezon végére. A hétvégi foglalások a szálláshelyeken, a napijegyesek a síterepeken egyértelműen kiestek, hiszen ők a legtöbbször az aktuális időjárási viszonyok tükrében indulnak el síelni. Sokan áttették a foglalásukat későbbi időpontra, vagy más síterepekre. És itt jön a képbe Karintia.

A helyi turisztikai hivatal szerint rengeteg vendéget kapnak, akik a kiszámíthatatlan hóviszonyok miatt, az északi oldali lemondások után érkeznek a tartomány síterepeire. Szinte már reklámmal felérő nyilatkozatot tettek közzé: gyertek hozzánk síelni: itt nincs lavina, itt nincs hókáosz. Napsütésben és a hóágyúzott pályákon lehet síelni.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Hókáosz az biztosan nincs hiszen a tartomány az eddigi legszárazabb telén van túl. Naptár szerint a tél felénél járunk, és nagyon lehangolóak a csapadékadatok. Vannak olyan síterepek, ahol a tavalyi csapadék 1-2%-a hullott le eddig. A fenti térkép az idei télen eddig lehullott csapadékot mutatja a tavalyi szezonhoz képest. Szinte kiugrik a piros mező, ahol csak a tavalyi adag 0-20%-a hullott eddig.

Azt is láthatjuk, hogy Észak-Karintiában nem is olyan rossz a helyzet, ide még jutott az északi oldal nagy havazásából. Mallnitz, Turracher Höhe vagy Heiligenblut nem panaszkodhat az idén sem.

A karintiaiak sem panaszkodnak hangosan. Inkább jó fejek és besegítenek a szomszédos tartományok (Salzburg vagy Stájerország) hóproblémáiban és már annak is örülnek, hogy a garázsban maradt hókotrók vagy szóróanyag miatt eddig már kb. 300 ezer eurót spóroltak az útfenntartók. Ez azonban már nem tart sokáig, hiszen a várva várt csapadék (a hegyekben havazás) első jelei már mutatkoznak az előrejelzésekben.
Végezetül, ezt már korábban is írtuk. A nyitvatartó osztrák síterepek és üzemelő liftek listáját itt találjuk. A lezárt utakról itt lehet információt szerezni. És ezt is elmondtuk többször, érdemes más forrásokat is keresni, hiszen az időjárás néha gyorsabban változik, mint ezek a listák.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 80 vendég és 11 regisztrált felhasználó látogatja.