Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Ausztria: van, ahol már 5 méter vastag a hó!

2019.01.11. | Szerző: Bata Attila
Hosszú évek januárja óta nem látott vastagságú hóréteg alakult ki Ausztriában az Alpok északi oldalán. A helyi meteorológiai intézet (ZAMG) szerint 30-100 évente hullhat ennyi hó. És még nincs vége! Hétvégén újabb havazás érkezik a már behavazott részekre, keddig további egy méter hullhat a hegyekben.
Kép: Loser Lifttársaság
h i r d e t é s
A legtöbb havat Ausztriában valószínűleg a Totes Gebirge régióban találjuk. A Stájerország és Felső-Ausztria határán található régióban emelték először legmagasabb, 5-ös szintre a lavinaveszélyt. Itt található Loser síterepe, amelyet vasárnap óta már teljesen lezártak és mára már 490 cm vastag a hó.
Loser: így alakultak a hóviszonyok az elmúlt héten
A Stájer Lavinaszolgálat közeli, a Loserstrasse melletti mérőállomása (1573 méter) tegnap pedig már 502 cm vastag havat mutatott. Ugyanebben a hegységben található mérőállomás Tauplitzalmon (1557 m) pedig kereken 4 métert jelzett.
Loser: így néz ki most a behavazott liftállomás
Loser: így nézett ki a nagy havazás előtt
Az Ybbstali-Alpokban is ötös fokozatú a lavinaveszély. Itt Palfau Hochkogel (1541 m) 415 centiméteres hóréteggel vezet. Nem csoda, hogy a közeli Hochkar és Ötscher is zárva tart. Hochkar Sportheim mérőállomáson (1492 m) 340 cm vastag a hó, Ötschernél Lackenhof településen (809 m) pedig majdnem 2 méter vastag a hó.

A közelebbi síterepek közül zárva tart Niederalp síterepe, ahol a mérő 1222 méteren 230 centit mutat. A környező stájer hegyekben is két méter körül alakul a hóvastagság. Természetesen nyugatabbra is találunk olyan helyeket, ahol bőven méterekben áll a hó. A tiroli Seegrube (1921 m) tegnap 398 centit jelzett. Kaprun gleccser mérőállomás (2920 m) 354 cm, Alpincenter (Kaprun 2450 m) 220 cm, Dienten Lauskopf (1887 m) 390 cm és még sorolhatnánk a számokat vég nélkül, hiszen ennyiből is látszik milyen nagy a hó.
A településeken is hatalmas mennyiségű hó hullott, természetesen ez nem mind marad meg. A tiroli Hochfilzen település mérőállomásán (961 m) az elmúlt 10 napban a ZAMG adatai szerint 311 cm hó hullott. Ez tömörödött tegnap délutánra 191 centire, de ezzel is még itt a legvastagabb a hóréteg az osztrák települések közül. Bár ma hajnalra a hó továbbzsugorodott (186 cm), de a következő napok havazásai miatt mégis jó esély van arra, hogy megdől a januári hórekord, amelyet 2012-ben mértek 194 centivel.

Hétvégén, várhatóan szombattól keddig, újabb havazás éri el a már eléggé havas területeket. Indulás előtt érdemes több helyről is tájékozódni.

A nyitva- és zárvatartó osztrák síterepek, valamint az üzemelő liftek listája itt található.

Az Osztrák Autóklub jelentése a lezárt utakról itt található.

Előfordulhat, hogy az adatok lassabban frissülnek, mint ahogy az időjárási körülmények változnak, ezért erősen javasolt más források tanulmányozása is.

2019.01.11. 10:41:10 minerel
Egy lavina meg betemett egy iskolás csoportot a biztonságosnak vélt sípályán Wildkogelen. A hírekben volt.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »