Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hochkar: megemlékezés a tavaly januári hókatasztrófára

2020.01.12. Bata Attila

Egy évvel a tavaly januári hókáosz után az akkori munkálatokban résztvevő segítők ismét összegyűltek Hochkaron. Mostantól egy új jelző is mutatja, hogy milyen magasra ért a hó 2019 januárjában.
Egy évvel ezelőtt (Kép: Schutzhaus Hochkar)
Egy évvel ezelőtt (Kép: Schutzhaus Hochkar)
Az egy évvel ezelőtti katasztrófa elhárításban résztvevő egységek parancsnoka ismét Hochkarra hívta a mentésben segítőket. Tavaly januárban Ausztriában az Alpok északi oldalára az utóbbi 100 év legnagyobb havazása zúdult, amelyet már sok helyen most elneveztek az évszázad havának.

Az akkori állapotokról mi is beszámoltunk. Lavinaveszély miatt január 4-én le kellett zárni a síterepre vezető alpesi utat, amelyet vastagon betemetett a hó. Az utat végül is január 13-án sikerült újra megnyitni. Addig a síterepet nem lehetett használni.

Mostani szemmel nehéz elképzelni az akkor hatméteres magasságba tornyosuló hófalakat, hiszen a pályán jelenleg kb. 50-70 cm vastag a hó, és bizony ennek is jelentős hányadát a hóágyúk állították elő.
A múlt emléke a jövőnek. Itt hat méterig ért a hó 2019 januárjában.
A múlt emléke a jövőnek. Itt hat méterig ért a hó 2019 januárjában.
A megemlékezésen elhangzott, hogy a tavaly januári események régen látott egysége kovácsolták a régió lakóit, de ez igaz lehet egész Ausztriára. A mentésben közel háromezer hivatásos és önkéntes vett részt.

A vészhelyzet egyik tanulsága, hogy jövőbeli lavinaveszélyes helyzetekre a tartománynak jobban fel kell készülnie. Most már külön lavinaszakértő dolgozik az alsó-ausztriai tartománynak az Osztrák Központi Meteorológiai Intézetnél (ZAMG).

Az érdeklődők kiszolgálása is javult az utóbbi időben. Az alsó-ausztriai lavinaszolgálat honlapját modernizálták, azóta alkalmazásként már okostelefonon is hozzáférhető. Az információs honlap látogatóinak száma tavaly január óta 50%-kal emelkedett.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Ferienbauernhof Gross-Lettenwag
Ferienbauernhof Gross-Lettenwag Göstlingben található, kb. 15 km-re a hochkari sítereptől. Ezenkívül közeli síterep még a Lackenhof am Ötscher. A szállás 2 apartmantípussal rendelkezik. Háziállat megengedett.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof-Galerie Staudach
Vendégszerető osztrák házaspár által vezetett egyszerű kis fogadó Hollenstein/Ybbs településen, 3 km-re Königsberg, 35 percre Hochkar és 40 percre Lackenhof síterepeitől. 2, 3 és 4 ágyas szobák reggelis ellátással, kis kerti "hüttével". Ingyenes Wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Fahrnberger csillagcsillagcsillagcsillag
Otthonosan berendezett szobák és lakosztályok Hochkartól kb. 9 km-re, az Alpenstrasse közvetlen közelében. Ellátás: reggeli, vagy félpanzió. Szolgáltatásai: finn szauna, aroma-gőzfürdő, infraszauna, masszázs, pihenőterem, étterem, játszótér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.