Menü ≡

Hochkar: megemlékezés a tavaly januári hókatasztrófára

2020.01.12. | Szerző: Bata Attila
Egy évvel a tavaly januári hókáosz után az akkori munkálatokban résztvevő segítők ismét összegyűltek Hochkaron. Mostantól egy új jelző is mutatja, hogy milyen magasra ért a hó 2019 januárjában.
h i r d e t é s
Az egy évvel ezelőtti katasztrófa elhárításban résztvevő egységek parancsnoka ismét Hochkarra hívta a mentésben segítőket. Tavaly januárban Ausztriában az Alpok északi oldalára az utóbbi 100 év legnagyobb havazása zúdult, amelyet már sok helyen most elneveztek az évszázad havának.

Az akkori állapotokról mi is beszámoltunk. Lavinaveszély miatt január 4-én le kellett zárni a síterepre vezető alpesi utat, amelyet vastagon betemetett a hó. Az utat végül is január 13-án sikerült újra megnyitni. Addig a síterepet nem lehetett használni.

Mostani szemmel nehéz elképzelni az akkor hatméteres magasságba tornyosuló hófalakat, hiszen a pályán jelenleg kb. 50-70 cm vastag a hó, és bizony ennek is jelentős hányadát a hóágyúk állították elő.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A megemlékezésen elhangzott, hogy a tavaly januári események régen látott egysége kovácsolták a régió lakóit, de ez igaz lehet egész Ausztriára. A mentésben közel háromezer hivatásos és önkéntes vett részt.

A vészhelyzet egyik tanulsága, hogy jövőbeli lavinaveszélyes helyzetekre a tartománynak jobban fel kell készülnie. Most már külön lavinaszakértő dolgozik az alsó-ausztriai tartománynak az Osztrák Központi Meteorológiai Intézetnél (ZAMG).

Az érdeklődők kiszolgálása is javult az utóbbi időben. Az alsó-ausztriai lavinaszolgálat honlapját modernizálták, azóta alkalmazásként már okostelefonon is hozzáférhető. Az információs honlap látogatóinak száma tavaly január óta 50%-kal emelkedett.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »