Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Rekord: 21 méter hó hullott a tiroli síterepen

2019.06.05. | Szerző: Bata Attila
Az idei kivételes tél kivételes hóadatokat is hozott Ausztriában. A januári havazás egyik legnagyobb nyertese (vagy elszenvedője) az Innsbruck melletti Nordkette síterepe, ahol a szezonban körülbelül 21 méter hó hullott le.
Januári havazás (Kép: Nordkette síterep)
h i r d e t é s
Az évszázad teléről már többször írtunk. A januári havazás Tirolban annyi havat hozott, amely 100 évente fordul elő - az osztrák meteorológusok szerint. Az egyik leghavasabb osztrák síterepnek Nordkette bizonyult, ahol 2018. december 1. és 2019. május 1. között pontosan 20,87 méter hó hullott. Ez természetesen egy összesített adat, vagyis naponta összeadták a frissen lehullott hó mennyiségét, és kijött ez a hatalmas mennyiség. Valószínűleg a 21 métert is simán átlépték, hiszen májusban többször is érte nagyobb havazás a tiroli hegyeket.
Ilyen magas 21 méter (Kép: Michael Kristen)
A marketing szempontból sem elhanyagolható rekordnak a síterep május végén állított emléket. Az Alpenzoo állomás üvegtornyának magasságán mutatták be, milyen magas lenne 21 méternyi hó.

A szezonban a január közepe bizonyult emlékezetesen havasnak, akkor hét nap alatt 7 méter hó hullott a síterepen.

A szezonban összesített hómennyiségeket régebben az észak-amerikai meteorológusok/síterepek publikálták, de az utóbbi évtizedben már egyre több európai állomás is ad ki ilyen adatot.
Januári havazás (Kép: Nordkette)
A szezonban összeadott havazások leginkább azt mutatják meg, hogy természetes hóban mennyire gazdag a síterep vagy a hegyoldal. A kitzbüheli 21 méter tényleg hatalmas szám, főleg európai viszonylatban. Egy gyengébb szezonban egy alacsonyabban fekvő alpesi síterepen kb. 3-4 méter hó esik. Egy átlagos szezon 5-7, egy havas tél pedig kb. 8-10 méter havat hoz. A magasabban fekvő síterepek egy átlagos télen kb. 10 méter, egy havasabb szezonban pedig kb. 12-15 méter havat kapnak.
Januári havazás után a síterep madártávlatból (Kép: Nordkette)
A legtöbb statisztika szerint, a síterepen mért leghavasabb szezon rekordját az amerikai Mt. Baker (1551 m) tartja, ahol az 1998/99-es szezonban 28,96 méter havat mértek.

21 méter tiroli hó egy szezonban (5-6 hónap alatt) kb. annyi, amennyit a legmagasabban fekvő osztrák meteorológiai állomás (Sonnblick, 3106 m) kap átlagosan évente az elmúlt 130 év átlaga alapján.
2019.06.05. 08:57:41 Gliba
Kapcsolódó síterepek: Nordkette - "Innsbruck"
2019.06.05. 09:20:16 admin2
Jogos, javítva. Köszi az észrevételt.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »