Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: 5-ös lavinaveszély és elzárt települések

2019.01.14. Bata Attila

A hétvégén kezdődött havazás ismét gondokat okoz Ausztriában. Két tartományban, Tirol és Salzburg, helyenként legmagasabb a lavinaveszély. Számos település, ismert síterep, közúton megközelíthetetlen. Az utakat lavinaveszély miatt zárták le.
Tirol: szakemberek próbálják visszaállítani az áramellátást (Kép: zoom.tyrol)
Tirol: szakemberek próbálják visszaállítani az áramellátást (Kép: zoom.tyrol)
Aki nagyon nem szereti ezt a sok havat, annak kedd estig kell kibírnia, addig befejeződik a mostani havazás (alacsonyabb részeken az eső) és néhány nap enyhébb időjárás és csapadékmentes időszak várható. A gyengébb idegzetűek kedvéért egyelőre ne beszéljük arról, hogy a következő hétvégén mennyi hó hullhat.
Lavinainfó: sötéttel az 5-ös jelzésű területek (lawinen.at)
Lavinainfó: sötéttel az 5-ös jelzésű területek (lawinen.at)
A lavinaszakértők szerint a hétfő esti időszak kritikus lesz ismét, a legtöbb spontán (magától elinduló) lavinát erre az időszakra várják a nyugat-ausztriai hegyekben. Ezért a lavinaveszélyt több nyugat-tiroli régióban (Allgäuer Alpen, Westliche Lechtaler Alpen, Westliche Verwallgruppe, Östliche Verwallgruppe, Samnaungruppe és Silvretta) is a legmagasabb szintre, ötösre emelték. Salzburgban a Höhe Tauern régióban ötös fokozatú a veszély, de az is igaz, hogy a salzburgi terület nagysága majdnem akkora, mint a felsorolt tiroli régiók összesen.



A többi behavazott osztrák régióban is 4-es szintre emelték a lavinaveszély fokát, az elmúlt napok alacsonyabb fokozatai után.

Salzburgban tegnap hat település volt elzárva a világtól. Rauris, Unken, Lofer, St. Martin, Obertauern és Weißbach. Rauris közúton megközelíthetetlen egyelőre, ahol a lavinaveszély kb. 5000 embert (3000 helyi és 2000 turista) vág el a külvilágtól. Az Obertauernbe vezető utat tegnap este további értesítésig lezárták, így tegnap esti (19 órás) adatok szerint Salzburg tartományban kb. 17 ezer emberhez nem lehet eljutni közúton. Az időjárási viszonyok miatt sok helyen helikopterrel sem.

A legtöbb hó Tirolban hullott. A havazás miatt számos országutat és vasúti pályát kellett lezárni. Sok helyen fák dőltek az utakra vagy a sínekre. A tegnap esti adatok szerint néhány utat lezártak Kaunertal és Ötztal környékén. Szintén elérhetetlen Hochfügen, Thiersee, Ischgl és Galtür települések. Ez utóbbi két településre vezető utat tegnap este 8-kor zárták le.

Szinte felsorolni is lehetetlen, hány síelőt és snowboardost kell a pályán kívüli területekről menteni mostanában. Sokan nem fogadják meg a tanácsot, hogy a jelenlegi körülmények között jobb a kijelölt pályákon tartózkodni és veszélyes lehet a pályán kívüli síelés.

Hárman vesztették életüket Lech környékén, a negyedik társukat még nem találták meg, amikor szombaton pályán kívül, a lezárt síúton síeltek. Helyi szakértők szerint a kiválasztott útvonaluk, a Langer Zug, még normál körülmények között is csak haladó síelőknek ajánlott, a világ tíz legmeredekebb szakasza között tartják nyílván. Itt egyetlen hiba is végzetes lehet, az első 850 méteren például 400 méter a szintkülönbség. Itt sodorta el a lavina a négy németet, akik közül a negyediket még vasárnap este sem találták meg, igaz a keresést fel kellett függeszteni a hatalmas havazás miatt.

A havazás még keddig kitart, további 50-100 centiméter hó érkezhet a magasabb régiókban.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.