Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem épül összekötő lift Les 2 Alpes és Alpe d’Huez között

2023.08.10. Bata Attila

Hazánkban is kiterjedt rajongótábora van a hatalmas területeket felölelő francia sírégióknak. Két ismert síterep, Les 2 Alpes és Alpe d’Huez régóta dédelgetett terve a közös liftről újabb elutasítást kapott.
Les 2 Alpes
Les 2 Alpes
A helyi önkormányzat képviselői július végi döntésükkel leszavazták a két síterepet összekötő felvonó megépítését, ezzel a téma jó időre ismét lekerült a napirendről. A két síterep közötti összeköttetés már hosszabb ideje szerepelt a tervekben, de még egyszer sem kapott engedélyt.

Először 2017-ben, majd később 2019-ben utasították el a döntéshozók a liftkapcsolat megépítését. 2020-ban változtak a viszonyok, mindkét síterep ugyanazon tulajdonos kezébe került. Az összeköttetés tervei is változtak, a globális felmelegedés miatt a korábban a magasabb régióba tervezett liftet lehozták a völgyek magasságába.
Ez egy korábban elutasított terv még 2016-ból, akkor mindkét oldalon 2100 méteres magasságban épültek volna az állomások
A legutóbbi terv egy kb. 2 kilométer hosszú lifttel számolt, amely Les 2 Alpes központját kötötte volna össze Alpe d’Huez Bergers nevű részével. A helyi önkormányzat környezetvédelmi okokra hivatkozva nem támogatta az építkezést, amely Natura 2000 területet is érintett volna.

A helyi önkormányzat nehéz döntést hozott, de nem szerettek volna belemenni egy hosszan elhúzódó harcba a helyi környezetvédőkkel. A döntésük nem példa nélküli, az elmúlt évben ez a harmadik síterepeket összekötő projekt Franciaországban, amely megy a levesbe. Tavaly nyáron a Valmeinier-Valfrejus, idén januárban a La Clusaz-La Grand-Bornand összeköttetés hiúsult meg.
Alpe d
Alpe d'Huez
A projekt egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy megépítésével csökken a közúti forgalom a két síterep között, most a helyi önkormányzat egyéb megoldásokban gondolkozik ennek enyhítésére. A tervekben környezetbarát buszok üzemeltetése szerepel a következő szezontól, valamint nagyobb parkolók kialakítása, ahonnan már buszokra terelik a síelőket. 
KOMMENTEK
bertazs | 2023.08.21. 07:19
Sajnálom, pedig nagyon jó lenne a felvonó összeköttetés, hogy ne kelljen busszal végigküzdeni 1 órán kersztül a szerpentíneket le-föl. Legutóbb amikor voltam, nem is tudtunk átmenni egész héten Huez-ből Les 2-re, mert az utazási iroda busza nem vitt át, a helyi járatok meg nem közlekedtek sofőr hiány miatt. csak azok jutottak át, akik saját kocsival voltak. Egyébként meg nem gondolnám, hogy egy felvonó nagyobb környezeti károkat okozna, mint a busz és személyautó forgalom. Főleg, hogy az elektromos busz is csak látszólag környezet barát...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.