Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Október Ausztriában: korai hó és meleg

2013.11.02. Bata Attila

Szokás szerint visszatekintünk az előző hónap osztrák időjárására. Az osztrákok 1767 óta mérik az adatokat, az elmúlt 246 évben ez volt a 25. legmelegebb október Ausztriában. Október elején olyan havazás köszöntött az osztrákokra, amely átlagosan csak 40-60 évente szokott előfordulni.
A ZAMG ismét közétette havi összefoglalóját, amelyből kiderül, hogy az idei október 1,1 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál. Utoljára 2006-ban volt ennyire enyhe az időjárás októberben.

Piztal (Kép: Pitztal gleccser / Facebook)
Piztal (Kép: Pitztal gleccser / Facebook)
Ha az extrém adatokat nézzük, akkor a legmelegebbet október 22-én mérték a vorarlbergi Feldkirch mérőállomásán 26,4 fokkal. A leghidegebbet az 1000 méter alatti települések között az alsó-ausztriai Klausen-Leopoldsdorf (389 m) településen mérték mínusz 5 fokkal október 3-án. Az októberi csúcsot a tiroli Pitztal-gleccser (2864 m) hozta meg, október 11-én mínusz 11,6 fokkal.

Obertauern október 11-én
Obertauern október 11-én
A hónap az átlagnál csapadékosabbnak bizonyult, az egész országra vetítve közel 20 %-kal hullott több csapadék. Ezen belül a nyugati tartományok bizonyultak nagyon csapadékosnak, Tirolban, Vorarlbergben és Salzburgban 50-150 %-kal hullott több csapadék, még a keleti tartományokban a szokásos mennyiségnek csak a 40-60 %-a hullott le.

Seefeld - kicsit havas a webkamera
Seefeld - kicsit havas a webkamera
Október közepén hatalmas havazás söpört végig az ország nyugati részén. Ehhez hasonló nagy terültet érintő havazás a ZAMG szerint átlagosan minden 40-60 évben szokott előfordulni. Vannak persze kivételek. A tiroli Seefeld (1182 m) településen október 10-én 47 cm hó esett, ez itt körülbelül 20 évente szokott előfordulni.

KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.