Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia: a havas sportágak képviselői is ott voltak Párizsban

2024.08.12. Bata Attila

Véget ért a párizsi olimpia. Visszaáll a rend a családok tévénézési szokásaiban, újabb négy évet kell várni a következő nyári olimpiáig. A télire már csak másfél évet. Érdekesség, hogy van kapcsolat a két verseny között. Párizsban a hetedik sportolót köszönthettük, aki téli- és nyári olimpián is szerzett érmet. Ezen felül a téli sportolók is szívesen látogattak ki a nyári versenyekre a közösségi oldalak képei szerint.
Eiffel-torony
Eiffel-torony
A téli sportok klasszisai is kilátogattak az idei nyári olimpiára. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a havas sportok bajnokai csak nézőként tették tiszteletüket, már érkezik is a cáfolat. A német Alexandra Burghardt két évvel ezelőtt a pekingi téli olimpián szerzett ezüstérmet a bobosok között párosban. Ezúttal is csapatban remekelt, a 4X100-as váltó tagjaként szerzett bronzot. Ezzel a teljesítménnyel a német hölgy a hetedik sportoló, aki téli és nyári olimpián is érmet tudott nyerni.
Alexandra Burghardt, télen-nyáron
Alexandra Burghardt, télen-nyáron
Számos téli sportoló tartja nagyszerű nyári kiegészítő sportnak a kerékpározást is. A másik hat téli-nyári érmes esetében is találunk erre példákat. A német Christa Luding-Rothenburger négy gyorskorcsolya érme (2 arany, 1 ezüst egy bronz 1984-1992) közt Szöulban (1988) a kerékpárosok között is ezüsttel tért haza. A kanadai országúti kerékpáros, Clara Hughes, még az 1996-os atlantai nyári olimpián nyert két bronzot, majd 2002-ben ugyanezt elérte gyorskorcsolyában. 2006-ban pedig egy téli ezüsttel és arannyal gazdagította rendkívüli gyűjteményét.

Úgy látszik, hogy más sportágat is eredményesen párosíthatók, hiszen az amerikai Eddy Alvarez gyorskorcsolyában (2014) és baseballban (2021) nyert ezüstöket. A szintén amerikai Lauryn Williams a német versenyző mostani sikeréhez hasonlóan atlétikában (100 m sprint ezüst– 2004, 4x100 váltó arany 2012) és páros bobban szerzett érmet (2014 – ezüst).
Svindal és párja
Svindal és párja
Kissé érdekesebb párosítások következnek. A norvég Jacob Tullin Thams 1924-ben síugrásban lett első, majd 1936-ban vitorlázásban nyert egy ezüstöt. Az amerikai Eddie Eagan bokszolóként diadalmaskodott 1924-ben, majd a bobcsapat tagjaként az 1932-es téli olimpiáról is őriz egy aranyat.

Felsorolni is hosszú lenne, hogy alpesi világ hány klasszisa látogatott ki az idén Párizsban, a közösségi oldalakt bőven találunk erről fényképeket. Különösen érdekes a visszavonult norvég klasszis, Aksel Lund Svindal esete, aki feleségének szurkolt az atlétikai stadionban. Amalie Iuel 11 hónappal gyermekük születése után indult 400 méteres gátfutásban, ahol a 14. legjobb idővel zárt.
Mikaela Shifrin és Simone Biles
Mikaela Shifrin és Simone Biles
Mikaela Shifrin láthatóan élvezte a párizsi tartózkodást, különösen, hogy találkozhatott egyik kedvencével, a most már hétszeres olimpiai aranyérmes tornásszal, Simone Bilesszal. Párizsi képeket osztott meg többek között az olasz Marta Bassino és Federica Brignone, a szlovák Petra Vlhova, a svájci Corinne Suter vagy a szlovénok visszavonult olimpiai bajnoka, Tina Maze.
Federica Brignone az atlétikai versenyeken
Federica Brignone az atlétikai versenyeken
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.