Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák gleccserkörkép: napsütés és porhó

2018.11.16. Stánicz Balázs

Egy ideje napsütés határozza meg Ausztria időjárását. A legutóbbi jelentősebb havazás október végén volt, azóta nem, vagy csak minimális hó esett a gleccsereken.
Hiintertux a napokban - fotó: facebook
Hiintertux a napokban - fotó: facebook
Az osztrák gleccsereken az átlagos hóvastagság 70-100 cm közt mozog, ennél jóval kevesebb hó van Dachsteinen, ahol mindössze 20 cm hó fedi a gleccsert.

A pályákat mindenhol szépen rendbe tették, azok kompaktak-porhavasak, a gleccsereken kívül reggel kemények, napközben enyhén firnesednek.

Stubai-on szombattól négy gleccseren lehet már síelni, nyit a Fernau is

Bár az elmúlt hetekben 2500 méter felett is előfordultak nulla fok feletti hőmérsékletek, az egyre gyengülő napsütésnek (a Nap alacsonyabban delel), a hosszabbodó éjszakáknak és a száraz levegőnek köszönhetően a magasban porhavasak maradtak a pályák.

Hóágyúzni ritkán, csupán egy-két alkalommal tudtak. Az elkövetkezendő napokban végre beindulhat a folyamatos hógyártás, érkezik a szibériai hideg.

Kaunertal hétfőn

Érdemes megjegyezni, hogy a tiroli Pitztalon a Wildspitzbahn kabinos és a hozzátartozó pályák (a síterep krémje) nem üzemelnek - egészen pontosan a kabinos jár, de csak gyalogosokat engednek beszállni - , mivel a lifttársaság engedély nélkül végzett módosításokat a felső sípálya mellett.

Csütörtök esti felvétel Mölltalról - fotó: schultz webcam
Csütörtök esti felvétel Mölltalról - fotó: schultz webcam

Ma estére elérte Ausztriát is a hidegebb levegő, elkezdődött a lehűlés. Napról napra hidegebb lesz, így várhatóan minden gleccser síterepen beindítják a hóágyúkat és a jövő hét eleje a havazást is meghozhatja. Hogy hol, mennyi és milyen hóhatárral várható hóesés még kissé bizonytalan, de várhatóan 800-1000 méter felett a völgyek is befehéredhetnek.
KOMMENTEK
stelvio | 2018.11.16. 11:32
Nem lényeges, csak terminus technicus, de ez nem szibériai, hanem sarkvidéki hideg, amely egy skandináv anticiklonnak köszönhetően zúdul le. Várhatóan remek mediterrán ciklont gerjeszt, amely szerdán nálunk jelentős esőt, Ausztria hozzánk közelebb eső területein (Szombathelytől Schladmingig) komoly havazást okozhat (40-60 cm), mert ők végig a ciklon hátoldalán maradhatnak. Mivel minden jel szerint tartósan megmaradhat a hideg Ausztriában, december elején csak szándék kérdése lesz, hogy az alacsonyabb pályák is megnyissanak.
stelvio | 2018.11.16. 11:42
A becslés még óvatos is volt. Az Alpok északi oldalán 100-200 méteren, azaz síkvidéken várható a hóhatár, míg máshol 300-500 méter között.
apoca | 2018.11.16. 20:48
Már csak a remek mediterrán ciklont kell eltalálniuk a modelleknek, de ezt jól tudjuk, hogy nem megy simán.
Garajc | 2018.11.17. 14:27
Tényleg nem lényeges, de ez bizony tényleg szibériai hideg levegő lesz mely Európába fog érkezni, s nem sarkvidéki. Ugyanis ez a hideg légtömeg Szibéria felett halmozódott fel, mely egy Skandinávia felett lévő anticiklon keleti előoldalán fog lezúdulni Európára. A többi megállapítás már stimmel.
stelvio | 2018.11.17. 14:45
Ezen nem fogunk összeveszni, ha neked jobban esik legyen szibériai, bár az anticiklont megkerülő levegő csak sarkvidéki eredetű lehet. Nem a szibériai hidegmag légtömege érkezik, az csak Vojejkov-tengely esetén tudna, ám novemberben soha. Ennél lényegesebb, hogy a mediciklon középpontja minden futással nyugatabbra kerül,így a pillanatnyi állás szerint csak 2000 méter környékén válthat az Alpok nyugati felén hóra.
Stani | 2018.11.17. 17:42
helló Stelvio, a cikk egész Ausztriáról szól, ezért ez egy átlagolt hóhatár, természetesen lesz, ahol ennél jóval alacsonyabban, másutt magasabban helyezkedik el, Vorarlbergben és Tirolban pl keddre 1400 m körülire teszik a hóhatárt, ugyanakkor Burgenlandban 300 méter körülire, bár ez síelés szempontjából, mint ahogy Kelet-Ausztria jelentős része lényegtelen.
Garajc | 2018.11.17. 20:32
Tisztelt Stelvio! Sajnálom, de ebben tévedsz, hogy egy Skandinávia felett elhelyezkedő anticiklon előoldalán csak sarkvidéki eredetű légtömegből származhat a hideg levegő. Magyarországra,s így Európába is a legtöbb alkalommal a szibériai légtömeg megérkezése hozza közvetve vagy közvetlenül a téli időjárási helyzeteket. A Vojejkov-tengely esetében is igaz - ahogy írtad is -, hogy szibériai légtömeg alakítja az időjárást, de jelen időjárási helyzetben is a Szibériában felhalmozódó hideg légtömeg indult meg DNy-i irányba, azaz Európa felé. Kérlek nézd meg a nagyléptékű időjárási térképeket és számodra is azonnal egyértelművé válik a kép. Üdvözlettel: Egy meteorológus.
golo | 2018.11.17. 23:24
Egyezzetek ki döntetlenben: "gealterte kontinentale arktische Polarluft" :-)
Forrás: http://www.wetterzentrale.de/articl...e.php?id=55177&lang=1
golo | 2018.11.17. 23:36
GFS T850 animáció, az <anim> gombra kell kattintani:
http://www.meteociel.fr/modeles/gfs...e_cartes.php?ech=6&co...
vagy 3D-ben:
http://www.meteociel.fr/modeles/gfs...e_3d.php?mode=2&lat=6...

ECMWF vagy más modellek, alul lehet az idővonalra kattintani:
https://www.windy.com/?51.618,19.95...1,4
A jobb oldalon más réteget is ki lehet választani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
AKCIÓ
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.