Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pitztal-Sölden egyesülés: homok a gépezetben

2018.10.31. Bata Attila

A múlt héten a tiroli hatóságok lezárták a Pitztal-gleccser egyik pályáját. Az indok: a helyi lifttársaság valószínűleg engedély nélkül átépítette az egyik pályát, amivel nagyon feldühítette a természetvédőket. A baj az, hogy ezzel nagyon nem tett jót a tervezett közös Pitztal-Sölden síterepnek.
A tervezett 3 új lift közös hegyállomása
A tervezett 3 új lift közös hegyállomása
A két tiroli gleccser összeköttetése már régóta téma Ausztriában. Eddig még nem írtunk róla, hiszen csak az elképzelések léteznek. A konkrét terveket már benyújtották az engedélyezésre, de azokhoz folyamatosan kiegészítéseket kér a hatóság, így még az engedélyek vitája sem kezdődött meg. A kb. 120 millió euróba kerülő egyesülés (pl. közös liftek) megítélése eddig is eléggé kettős volt, nagyon sokan ellenzik környezetvédelmi okokból.

Ha ezt nézzük, akkor kifejezetten a legrosszabbkor jött a pitztaliak húzása, amivel igencsak borzolják a kedélyeket. A problémát egy 350 méter hosszú pálya (Panorama) okozza, amely hegygerincen fut. A helyi lifttársaság tavasszal nekiállt, hogy kiszedje a sziklákat a hegyoldalból, ezzel kvázi kiszélesítse a pályát, majd védőhálót épített, amelynek az oszlopait a sziklába fúrta.

Ezt a részt nem kellett volna felújítani
Ezt a részt nem kellett volna felújítani
A legtöbben úgy gondolják, hogy ehhez külön engedély kellett volna a helyi hatóságoktól. A síterep védekezése sem egyértelmű. Azt állítják, hogy ehhez a "felújításhoz" nem volt szükség külön engedélyre, amit egyébként is megkértek, csak valahogy nem találják a hivatalban. A hivatal pedig a múlt héten úgy döntött, hogy amíg nem tisztázzák az ügyet, addig a pályát nem lehet használni.

Ez azért elég súlyos döntés, hiszen a Café 3440-től csak ezen a pályán lehet lecsúszni, vagyis ez (volt) az egyetlen pálya, ahonnan a Wildspitz lift hegyállomásától a gleccser többi pályája felé lehet csúszni. A lifttársaság legutóbbi közleménye szerint a Wildspitzbahn jelenleg síelőket nem szállít, csak gyalogosokat, amely komoly probléma a síterep számára.

A környezetvédők azzal érvelnek, hogy az átalakításokkal a hegygerinc egy része megváltozott, olyan módon, hogy azt már nem lehet eredeti állapotába visszaállítani.

A két síterep közötti összeköttetést támogató turisztikai szervezetek, de még a söldeni partner sem érti, hogy mi szükség volt erre a pitztali lépésre, amely a legrosszabbkor jött. Az összeköttetés tervei hamarosan abba a fázisba érkeznek a környezetvédelmi hivatalnál, hogy megkezdődhet a részletes vizsgálatuk és ilyen előzmények nem segítik az ügyüket.

A terveket először 2016 májusában nyújtották be. A hivatal először 2016 decemberében, majd 2018 májusában kérte a hiányos dokumentáció pótlását. Legutóbb 2018. október 30-ig kellett az újabb hiányosságokat pótolni, amely határidő tegnap járt le.

Az új liftek tervezett helye
Az új liftek tervezett helye
Röviden a tervekről. A fenti térképen a szaggatott vonal alatt látható három piros vonal, amely a három új lift lenne. Egy kiszolgáló (felhordó), 3S típusú lift a pitztali oldalról a hegyre, valamint két 10 személyes kabinos. Mindhárom lift egy állomáson találkozna. Ezen felül a söldeni Rettenbach-gleccsertől egy alagutat is fúrnának Pitztal irányába. 64 hektárnyi új sípálya épülne, 95%-ban a gleccseren.

Az egész építkezés négy év alatt készülne el, ha egyszer engedélyt kap...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.