Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Óvatosan a sípályákon, ilyenkor sok a síbaleset!

2021.12.30. Bata Attila

A két ünnep között, különösen jó időjárás esetén a szokottnál is zsúfoltabbak a pályák. A nagy számok törvénye alapján is, ilyenkor jóval több baleset történik a sípályákon.
Illusztráció: DRF Luftrettung
Illusztráció: DRF Luftrettung
Attól, hogy járvány van, nem sok változott a legforgalmasabb időszakban a sípályákon. Ugyanúgy sokan vannak, sokan türelmetlenek és figyelmetlenek. Sokan nem a képességüknek megfelelő sebességgel csúsznak és sokan nem a megfelelő felszereléssel.

Nem túlzás azt mondani, hogy a mostani időszakban a legtöbb a síbaleset, fokozottan figyeljük a pályákon! Csak az osztrák stájer tartományban kedden 34 síbalesetet jelentettek a rendőrségen. Ez csak azoknak a száma, amelyekről rendőrségi jegyzőkönyv készült, és akkor mennyi még a többi?

Csak a nagyságrend érzékeltetéséhez. Egyedül a schladmingi kórházban naponta 100-150 beteget kezelnek. A betegek kétharmada téli sportolás közben szenvedett balesetet. Húzódás, törés, szalagszakadás és térdsérülések a leggyakoribb sérülések, amelyekkel a sípályákról hozzák be a betegeket a mentősök. Kedden 15 műtétet végeztek a kórházban, kétharmaduk síelés után került ide.

De nemcsak Schladming és környéke, hanem szinte egész Ausztriát, vagy bármelyik országot említhetnénk. Wagrain síterepén kedden 10:30 és 13:00 óra között négy olyan ütközés történt a pályán, ahol az egyik fél a kórházban kötött ki. Obertauernben két óra különbséggel ugyanazon a pályán és szinte ugyanazon a helyen történt két baleset. És a listát folytathatnák, az elmúlt napok "terméséből" könnyű lenne, olyan ismert síterepet találni, ahol baleset történt.

A balesetek szinte mindig emberi hibából következnek be. Legtöbbször a síelők nincsenek tisztában a képességeikkel, magasan túlbecsülik sítudásukat. Sokan a jó síelők közül fizikai állapotukkal nincsenek tisztában, a helyi pályarendőrök szerint sok síelő fizikai állapota sem megfelelő, ez is az egyik oka a sok balesetnek.
Minden síelőnek ismernie kell a Sí Kreszt, a síelés 10 alapszabályát!
Minden síelőnek ismernie kell a Sí Kreszt, a síelés 10 alapszabályát!
Az elmúlt évtized rossz tendenciája egyre jobban tetten érhető. Sokszor már minden második esetben az egyik fél (legtöbbször feltételezhetően a vétkes), azonnal otthagyja a helyszínt, sokszor arról sem győződik meg, hogy a másik milyen segítségre szorul. A cserbenhagyásos balesetek nagyon elszaporodtak, annak ellenére, hogy a törvény szerint bármilyen apró sérüléssel járó balesetnél ott kell maradni, amíg a dolgok tisztázódnak. Tanuld meg a SÍ KRESZ 10 szabályát! 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Villa Liesl
Egyedileg berendezett, exkluzív 6-8 fős apartmanok saját szaunával Schladming / Hauser Kaibling síliftjeitől 350 méterre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Kukoricza Hacienda
Magyar személyzettel működő szálláshely Tauplitz síterepétől 5 km-re. 2-4 fős felújított szobák, többségéhez kis konyhasarok is tartozik. Szolgáltatások: társalgó, gyereksarok, TV, Wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Landhaus Amadeus csillagcsillagcsillagcsillag
Kiváló családi szállás apartmanokkkal és kétágyas szobákkal néhány km-re Schladmingtól, síbusszal a közelben. Wellness: szauna, infravörös kabin, tepidárium, fitnesz.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.