Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogy került a használt osztrák sílift Észak-Koreába?

2016.02.03. Bata Attila

Az északi-koreai diktatúra, hogy is mondjuk ezt finoman, ismét átverte a világot, amely szankciókkal próbálja megakadályozni, hogy "luxustermékek" kerüljenek be az országba. A héten azon döbbenhettünk meg, hogy az új zsákmányuk, az új liftjük néhány éve még az egyik legjobb osztrák terepen üzemelt.
Jó néhány írásunk született már az új észak-koreai síterep ügyében (lásd a lap alján). Eredetileg svájci lifteket vettek volna 2013-ban. A svájciak már néhány kabint le is gyártottak, már ott álltak szállításra készen, amikor jött a tiltás, hogy tilos a diktatúrát luxuscikkekkel ellátni, márpedig a sílift ebbe a kategóriába esik.

Ilyen volt régen Ischgl-ben (Kép: lift-world.info)
Ilyen volt régen Ischgl-ben (Kép: lift-world.info)
Az észak-koreaiak persze megtalálták a módját annak, hogy beszerezzék, ami kell nekik. Nemcsak lifteket szereztek, hanem modern hóágyúkat és ratrakokat is. A turisták számos képet készítettek olyan berendezésekről, amelyek tiltás alatt álltak.

Az nem titok, hogy a koreaiak kínai cégeken keresztül szereznek be minden tiltott dolgot, így a sílifteket is. Valószínűleg így került hozzájuk a Doppelmayr egyik régi, használt liftje is, amely 14 éven át az egyik legjobb osztrák síterepen, Ischgl hegyeiben üzemelt.

Így néz ki az új helyén, Észak-Koreában (Kép: www.nknews.org)
Így néz ki az új helyén, Észak-Koreában (Kép: www.nknews.org)
Ischgl lebontotta a liftet, a helyére 35 millió euróért a legeslegmodernebb kabinost építtette, a régit pedig eladta egy helyi cégnek. A négyszemélyes régi kabinos pedig Észak-Koreában landolt - írják koreai források.

Az új lift építését már lehetett sejteni, amikor éles szemű dél-koreaiak a frissített Google Earth képeken kiszúrták, hogy új liftállomások épülnek a síterepen. Ezt később a síterepre külföldi turistákat szállító utazási iroda is megerősítette. Mostanra pedig kiderült, hogy honnan érkezik az új lift, és milyen lesz a típusa.

A liften kívül nyugati sífelszerelésre is költött a rezsim, több száz Nordica léc is érkezett a helyi kölcsönzőbe.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.