Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Saalbachban pótolják az elmaradt söldeni versenyt

2018.11.02. | Szerző: Bata Attila
Vasárnap a hatalmas havazás és az erős szél miatt törölni kellett a férfiak idénynyitó versenyét a tiroli Sölden gleccserén. Mivel idén megváltozott a Nemzetközi Sí Szövetség szabályzata, így most már lehetséges a szezon első versenyének pótlása, amelyre december 20-án Saalbachban kerül sor.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Körülbelül 50-60 cm hó hullott vasárnap reggelre Söldenben, és képtelenség volt ezt a hatalmas mennyiségű havat letúrni a pályáról a folyamatos hóviharban. Mivel ezeket a pályákat korábban jegesítik, vagyis nagy nyomással vizet fecskendeznek a vastag hórétegbe, ezért csak kézi erővel, vagyis önkéntesek lapátolásával lehetett volna megtisztítani a pályát. Ha ilyenkor egy ratrak rámegy a bevizezett pályára, akkor kinyomja belőle az összes vizet és használhatatlanná válik a pálya.

Korábban szezonnyitó versenyt nem lehetett bepótolni, az idén ez változott. Mivel a versenyt az osztrák szövetség rendezte, a pótlásnál is ők jöttek szóba első sorban. Az osztrákok ragaszkodtak ahhoz, hogy osztrák havon pótolják a versenyt, nem akarták odaadni a rendezést más országnak.

Ennek értelmében december 20-án a salzburgi Saalbach, vagyis inkább a hinterglemmi Zwölferkogel pályáján pótolják be az óriás-műlesikló versenyt. Így kissé zsúfolt és bonyolult lesz a karácsony előtti versenynaptár a férfiak számára. December 14-15-én gyors versenyek az olaszországi Val Gardenában, majd technikai versenyek a szomszédos Alta Badiaban (dec. 16-17.) Aztán egy kis kitérő Saalbachba (dec 20., csütörtök), majd vissza Olaszországba a december 22-i Madonna di Campiglio-i szlalomra.

Saalbach utoljára 2015-ben rendezett világkupa versenyt. A síterep pályázott a 2023-as világbajnokságra is, de a franciák megelőzték őket. December 21-től Európa Kupa futamokat rendeznek, így egy nappal előtte már vélhetően minden készen áll a söldeni verseny pótlására. Aki ebben az időpontban szervezi síelését Saalbachba, az vegye figyelembe, hogy nehezebb lesz szállást foglalnia a versenyek miatt.

Ausztria abban a kedvező helyzetben van, hogy több síterep szeretne világkupa versenyeket rendezni, mint ahány verseny jut Ausztriára a versenynaptárban. Például a hölgyek két hétvégét kapnak a gyorsasági versenyekre, amelyből az egyik Zauchensee, a másik mostantól St. Anton. A korábbi rendezőtől, a karintiai Bad Kleinkirchheim síterepétől elvették a női lesikló/super-g versenyeket, ezért a karintiaiak most a technikai versenyekre pályáznak. Ezekből a női versenyekből az osztrákok részére Flachau helye biztos, a másik helyen Lienz, illetve Semmering váltja egymást évente. Ezt a versenyt, amelyet karácsony és év vége között rendeznek nézték ki maguknak a karintiaiak.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 202 vendég és 21 regisztrált felhasználó látogatja.