Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc: hamarosan sorra nyitnak a síterepek!

2023.11.04. Bata Attila

Az ősz eddig igen enyhe volt a svájci hegyekben, amely nem tett jót a síterepeknek. Hiányzik a hómennyiség, amely ilyenkor szokásosan már megérkezik a gleccserek magasságába. November elején itt is beköszöntött a tél, megérkezett a havazás, hamarosan nyithatnak a síterepek.
Verbier tegnap, nyitás előtt
Verbier tegnap, nyitás előtt
A mostani havazás végre megnyugtathatja a svájci síterepeket, hiszen eddig volt ok aggodalomra az enyhe ősz miatt. Az enyhe ősz talán „túl enyhe kifejezés”, hiszen a svájciak túl vannak a valaha mért legmelegebb szeptemberen, és az októberi hónap adatai is a második legmagasabb hőmérsékleteket hozták, amióta nyilvántartják az időjárási adatokat Svájcban. Októberben havat 2000 méter alatt szinte nem is lehetett látni. Például az 1800 méteren található arosai meteorológiai állomás átlagosan 35 cm havat kap minden októberben, idén csak 2 cm jutott nekik.
Megérkezett a havazás
Ilyen előzmények után nem csoda, hogy csúsztak a szezonkezdések, de a mostani havazás végre beindíthatja a síszezont.

Szokás szerint Zermatt még egész évben üzemel, így az itteni gleccseren már lehetett síelni. Saas Fee november 1-re időzítette a nyitást. Ugyanezen a napon kezdte meg érvényeségét a régiós szezonbérlet (Magic Pass), így nagyon sokan érkeztek, és a svájci médiát bejárták tömegjelenetek fényképei.

Diavolezza október 28-án nyitott ki egy pályával, azonban közben a havazások miatt több nap is zárva tartott, mint például ma is. Érdekesség, hogy ez a pálya nem gleccseren található!
Glacier 3000
Glacier 3000
Engelberg-Titlis már kétszer tolta el a nyitás dátumát. Jelenleg november 18-a a céldátum. A síterep üzemeltetője szerint még sosem kezdték meg ilyen későn a szezont. November eleje itt is bőven hozott havat, így könnyen elképzelhető, hogy a bejelentett nyitási időpontot előbbre tudják hozni.

Les Diablerets – Glacier 3000 ma nyitott volna, azonban itt a hóvihar miatt kell halasztani november 9-re.

Schilthorn - Piz Gloria az időjárás ellenére sem mondta le a mára tervezett nyitást. A tervek szerint itt hétvégente lehet síelni, hétközben csak a tréningező versenyzők csúszhatnak.
Schilthorn - Piz Gloria
Schilthorn - Piz Gloria
Andermatt-Sedrun kissé kakukktojás. Október 18-án egy pályával megkezdték a szezont. A pályát a tavalyról eltárolt hóból építették meg és jobbára a versenyzők edzenek rajta.

Általában ilyenkor már Verbierben is lehet síelni. Itt már nagyon készülnek, a pálya is jól néz ki, hamarosan nyithatnak.

A Jungfrau régióban a Kleine Scheidegg síterület nyitását november 11-re tervezik. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.