Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákiában már készülnek a síszezonra

2022.11.11. Bata Attila

Nem tűnik egyszerűnek a 2022/23-as síszezon Szlovákiában, de szerencsére nem fog elmaradni. Az augusztusi világvége hangulat mára jelentősen javult, de még mindig van bizonytalanság az üzemeltetéssel kapcsolatban.
Tátralomnicon már tesztelik a hóágyúkat
Tátralomnicon már tesztelik a hóágyúkat
Két járvány sújtotta szezon után idén ismét újabb kihívás elé kerültek a szlovák síterepek. Ezúttal a megnövekedett energiaszámlák miatt fájhat a fejük. Tavaly elég szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be a síterepeken és szállodákban. Ennek egyik „eredménye”, hogy a szlovákok a síelést nagyvonalúbban engedélyező lengyel síterepeken kötöttek ki. Másrészt a lengyelek is inkább otthon síeltek, mint a Tátrában. Ezt nem mi mondjuk, hanem a szlovák síterepeket összefogó egyesület, a Lavex.

Ugyanez az egyesület tegnap Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) tartott szezonnyitó sajtótájékoztatót, ahol bejelentették, hogy idén nagyon várják vissza a lengyel és a cseh síelőket is. Ennek érdekében egy nagyágyút is bevetettek, a szlovákok világklasszis síelője Petra Vlhová is szerepel a reklámkampányban.

Kiderült, hogy a szlovák síterepek az idén 25 millió eurót költöttek fejlesztésekre, amelyből 17-et elvisz az új kabinos lift Jasnán. A maradék pénz nagy része új hóágyúkra ment, vagy a meglévő hóágyúk üzemeltetésének fejlesztésére, hogy változó időjárási viszonyok mellett hatékonyan tudjanak működni.

A Lavex szerint idén a közepes méretű szlovák síközpontok kb. 2-3 euróval emelik a napijegyek árát, a kisebb síterepeken ennél kisebb lesz a drágulás.
Donovaly. A szezonbérleteket már árulják, még mindig kedvezménnyel. A 199 eurós kezdeti ár most 249-nél tart, a teljes ára 349 lesz december 24-től.
Sokan észrevették, hogy a legtöbb szlovák síterep még nem hozta nyilvánosságra a napijegyárakat. Ennek igazán egyszerű oka van: még ők sem tudják, mi mennyibe fog kerülni. Augusztusban még úgy nézett ki, hogy sok síterep ki sem nyit a magas áramszámlák miatt. Mára az energiaárak csökkentek, de még mindig sok a bizonytalanság, főleg a jövő évvel kapcsolatban.

Egyfelől sok síterep nem tudja, hogy milyen áron jut energiához, másrészt milyen segítségre számíthat az államtól.

Kedden a parlamentben elhasalt az a javaslat, amely a síterepek ÁFÁ-ját 20-ról 10 %-ra csökkentette volna január és április vége között. Ennek néhány héten belül ismét nekifutnak. A kisebb síterepek ezt nem érzik olyan hatalmas segítségnek, ahogy mondják: „csepp a tengerben”. Nagy segítség lenne számukra, ha kiszámíthatóbb és olcsóbb energiaárakkal tudnának kalkulálni. Ennek tegnap megnyílt a szabályozási háttere, hiszen a szlovák parlament elfogadta, hogy a vállalatok támogatást kaphatnak a magas energiaárak kompenzálásra.

Az tehát biztos, hogy hamarosan indul a szlovák síszezon, pl. Chopok december 3-án, Csorba-tónál egy, Tátralomnicon pedig két héttel később.

A héten Budapesten tartott sajtótájékoztatót a Szlovák Turisztikai Hivatal Hivatal, melyen a Tátra, Donovaly és Selmecbánya turisztikai szakemberei mutatták be a téli szezon újdonságait. A Chopokon történt fejlesztésekről már korábbi cikkeinkben beszámoltunk, Donovaly és Selmecbánya terveiről hamarosan írunk részletesen.

Fehér Gyula, az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság szervezője elmondta, hogy 2023. február 11-én rendezik meg a 31. versenyüket, immár tizedik alkalommal Donovalyban.
KOMMENTEK
ttamas1028 | 2022.11.11. 03:48
Még nem hozta*

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Holiday Village Tatralandia csillagcsillagcsillagcsillag
A Holiday Village Tatralandia üdülőfalu bungalókat és apartmanokat kínál Közép-Európa legnagyobb aquaparkjának szomszédságában, 15 km-re Jasnától. Sorház jellegű házakban 4-5 fős apartmanok, illetve különálló 3-5 fős és kétszintes 7-8 fős faházak foglalhatók.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.