h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interjú a Patty Ski Donovaly tulajdonosával

2022.03.11. síelők.hu

Vajda Botond 1999-től üzemelteti Donovaly Zahradiste részén a Patty Síiskolát és Síkölcsönzőt. A koronavírus válság után a 2021/22-es téli szezonról és a síturizmus jövőjéről beszélgettünk.
Vajda Botond Donovalyban, a síiskola bejáratánál | Fotó: sielok.hu 2022
A legutóbbi interjút még 2002-ban készítettük veled, az akkor még létező Hó-Show rendezvényen. Mennyiben változott az utóbbi 20 év alatt a téli turizmus?

A digitalizáció terén érzékelhető a legjelentősebb változás. Régen nem csak a szállást, hanem az oktatást és kölcsönzést is telefonon keresztül (illetve az akkor Hó-Shown akár személyesen) intéztek a vendégek, a foglalások döntő többsége most már online érkezik. Ennek fejleményeként mostanra már egyetlen utazási irodával sincs együttműködésünk, korábban még ők hozták a vendégek egy részét. Az időjárás is változott természetesen, egyre nagyobbak az extremitások nem csak a hőmérséklet, hanem a csapadék szintén is. A hóágyúk fejlődésével szerencsére mindezt ellensúlyozni tudjuk. Szerencsés esetben akár március végéig, vagy ha korábban van a Húsvét, akkor egészen addig nyitva tarthat mind Donovaly síterepe, mind pedig a Patty Síiskola.

Milyen hatással volt a Covid a szezonra?

Összességében nem meglepő, hogy csökkenést okozott, de érdemes hozzátenni, hogy még nagyobbak lettek a különbségek a hétvégi magas és a hétköznapi alacsonyabb foglaltságok és kihasználtságok között. A magyar vendégek is a rövid, hétvégi kiruccanásokat részesítik előnyben és az utolsó pillanatban szeretnének foglalni. Sajnos azonban aki későn kapcsol, azok részére már nem tudunk szállást, oktatást és kölcsönzést biztosítani. Ezért mindenképpen azt ajánlanánk, hogy aki nyugodt körülmények között szeretne síelni, az lehetőleg hétköznap jöjjön síeljen Donovalyba. Érdemes február utolsó hetét is elkerülni, mert ekkor van a síszünet Nyugat-Szlovákiában.
Ezen felül az általános áremelkedések természetesen begyűrűztek hozzánk is.

Vajon mikor tér majd vissza a "Covid előtti" forgalom?

A Síelők részéről hatalmas lett volna az igény a szolgáltatásainkra, de a (számunkra is) nehezen követhető és akár heti szinten változó szabályok sajnos sok utast elrettentettek az utazástól. Sokszor köszönőviszonyban sem voltak a sajtóban megjelent szigorú intézkedések a sokkal lazább gyakorlattal.
Érdekes hozadéka azonban a járványnak, hogy a nyári forgalmunk nőtt, még a 2018-as, vagy 2019-es szezonokhoz képest is!

Pozitívan tudsz tekinteni a közeljövőre a történtek után?

Mindenképpen, a nyári szezon előretörése jó irány! A néhány éve megépített Donovalkovo gyermekvárosunknak köszönhetően egyre nagyobb forgalommal számolhatunk a téli szezonon kívül is, de szintén meg kell említeni, hogy Donovalyban is rengeteg új attrakció várja a nyári szezonban ide érkező vendégeket.

Télen, ha ebben a szezonban nehézkesen is, de újra működhettünk végre, tavalyhoz képest, amikor teljes leállás volt, ez egy nagy előrelépés. Ebből annyit tanultunk, hogyan szervezhetnénk újra a céget, hogyan lehetünk hatékonyabbak és hogy fejlesszük tovább a szolgáltatásainkat a jövőre nézve.

Mi az, amiben a magyar vendégek eltérnek más nemzetek vendégeitől?

A magyarok legtöbbször azért keresnek fel minket, hogy amíg a szülők síelnek, addig a gyermekeiket biztos kezekben tudhassák. Bár vannak magyar nyelvű síoktatóink és animátoraink, de sajnos a munkaerőhiány minket is érint, jóval többre lenne igény.

Végezetül mit üzennél a magyar vendégeknek?

Reméljük, hogy még 20 év múlva is itt leszünk és újabb generációknak tudjuk majd ezt a fantasztikus sportot megtanítani!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chalúpkovo
A Chalupkovo üdülőházak az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban, a Rózsahegyi/Ruzomberok síközponttól 8-10 km-re, Donovalytól pedig kb. 30 km-re fekszenek. A tradicionális stílusban épült 2 szintes faházak a közelmúltban épültek, kapacitásuk 4-8 fő.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Magura apartmanok
Abszolút pályaszállás a Nova Hola sípályák tövében, a "Telemix" felvonótól 10 m-re. A Magura apartmanházban kilenc kiadó apartmant kínálunk, melyek 4-6 személy elszállásolására alkalmasak, kompletten berendezettek és minden igényt kielégítenek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.