Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Parasí: egyedülálló kezdeményezés a Normafán

2022.09.29. sielok.hu

A Normafa Síiskola a Paraktív Alapítvánnyal karöltve Magyarországon egyedülálló kezdeményezésbe fogott. Súlyosan értelmi fogyatékos és kerekesszékes gyerekek számára próbálnak sportélményt nyújtani. A Normafán megnyílt vadonatúj műanyagpályás síiskolában önkéntes síoktatók segítségével fogadták a gyerekeket.
A Normafa Síiskola oktatói irányítják a speciális bobokat I fotó: Réti Gerzson
A Normafa Síiskola oktatói irányítják a speciális bobokat I fotó: Réti Gerzson
A Paraktív Alapítvány 2021-ben kezdte el működését azzal a céllal, hogy minél több sérült embert bevonjanak a sportok világába. Dani Gyöngyi és Sarkadi Krisztina együtt kezdték el szervezni az Alapítványt. Legnagyobb erősségük a tapasztalati tőkéjük, hogy mindketten mozgássérült sportolók, paralimpokonok voltak.

Jól ismerik a kezdeti nehézségeket, buktatókat, kifogásokat, melyek egy fogyatékossággal élő ember elé gördülnek, amikor a sportolás elkezdéséről van szó. Tudják, hogyan lehet megszólítani az érintetteket, képesek segíteni a számukra legmegfelelőbb sportág kiválasztásában, össze tudják kötni őket a választott sportág legjobb szakembereivel. Rekreációs, szabadidős jelleggel eddig senki nem foglalkozott Magyarországon parasízéssel.

A versenysportban volt érdekeltség, hiszen Fábián Attila az elmúlt 25 évben a Magyar Sí Szövettséggel karöltve készítette fel paralimpikon, illetve látássérült sízőinket a megmérettetésekre. A 2022-es pekingi téli Olimpián Dumity Richárd képviselte hazánkat.

Parasíeltetést 2022 év elején először Eplényben szerveztek, amikor a Mozgásjavító Általános Iskolából heti egy alkalommal 5- 5 fő mozgássérült fiatalt vittek egy napos síelésre. A Síaréna Vibe Park és a Normafa Síiskola síoktatói álltak a speciális bobok mögött. Már 10 db olyan eszköz áll a Síiskola rendelkezésre, amely alkalmas arra, hogy segítők által lesíeltessék a mozgássérülteket a hegyről.

A téli szezont követően tavasztól a Normafa műanyag tanpályán folytatták a síelést a Normafa, illetve a Pasaréti Síiskola síoktatóinak segítségével. Ezúttal a Pető Intézet és a Sztehlo Gyermekotthon fiataljai részesültek az élményben.
Fotó: Normafa Síiskola, Paraktív Alapítvány, Réti Gerzson
Fotó: Normafa Síiskola, Paraktív Alapítvány, Réti Gerzson
"Minél többet csináljuk, annál inkább rutinunk lesz benne. Nagyon sokat ad nekünk is. Örömöt okoz az, hogy élményt szerezhetünk ezeknek a gyerekeknek, ez elsősorban köszönhető a végtelenül lelkes oktatóknak, akiknek emiatt nagy köszönet és hála jár." - emelte ki Krakler Kata a Normafa Síiskola vezetője, aki a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ülésén találkozott Jancsó Péterrel és Dani Gyöngyivel, a Paraktív Alapítvány képviselőivel és első körben felajánlotta a műanyagpályás parasíeltetés lehetőségét a Normafa Parkban.

A műanyag borítású tanpálya előnye, hogy egész évben használható, így újabb mozgássérült szakellátó intézményeket tudnak bevonni a kezdeményezésbe.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.