Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10 hasznos tipp a térdsérülés elkerülésére

2017.12.01. sielok.hu

A síelés során bekövetkezett sérülések közül a leggyakoribb a térdsérülés. A balesetek nagy része odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhető. Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb óvintézkedések közül.
Ne így síelj! Ne támaszd be az egyik térded a másik térdhajlatába!
Ne így síelj! Ne támaszd be az egyik térded a másik térdhajlatába!
A síelés során elszenvedett leggyakoribb sérülés a térdszalag nyúlás, illetve a részleges vagy teljes szakadás. Ha csúszás közben felakad a lécünk és nem old le, akkor a térd elkezd csavarodni. Ez kisebb-nagyobb sérüléseket okoz, melyek különböző kezeléseket, súlyosabb esetben műtéti beavatkozást igényelnek. - derül ki Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár, a SOTE ortopédiai klinika igazgató főorvosának előadásából, mely itt tekinthető meg: A síelők térde 1., A síelők térde 2..

Azt fontos tudni, hogy ha a keresztszalag elszakad, azt már nem lehet összevarrni, saját szövettel (ritkább esetben műszalaggal) kell pótolni. Bármennyire is fejlett ma az orvostudomány, ez a pótszalag soha nem lesz olyan rugalmas, mint az eredeti volt, ezért mindenképpen érdemes vigyázni rá.
Íme néhány jótanács, mellyel csökkenthetjük a sérülések kockázatát!

1. Oktatóval tanulj síelni!

Minél jobb a technikád, annál kisebb az esélye a sérülésnek.
Egy tapasztalt oktató tanácsait itt olvashatod.

2. Megfelelően állítsd be a kötést!

A rosszul beállított kötések 8-szorosára növelik a sérülésveszélyt. Nagyon fontos, hogy a testsúlyunknak és a tudásszintünknek megfelelő legyen a beállítás, hogy esés esetén leoldjanak a lécek és elkerüljük a térd kifordulását. Kölcsönzés esetén is pontosan mondjuk meg a súlyunkat és a tudásszintünket.

3. Tarts pihenőnapot!

Statisztikák szerint a síelés harmadik napján délután 3 után történik a legtöbb sérülés. Ennek oka az, hogy a sportolás okozta izomfáradtság 48 óra után éri el a csúcspontját.

4. Ha fáradt vagy a nap végén, inkább lifttel menj le!

A nép végére általában jegesek vagy kásásak lesznek a pályák, sok buckával. Fáradt izmokkal lesíelni nemcsak kellemetlen, de balesetveszélyes is. Ne erőltessük a lecsúszást, inkább a kabinos vagy az ülőliftekkel menjük le a pálya aljához.

5. Ügyelj a testsúlyodra!

Minél nagyobb túlsúllyal rendelkezünk, annál nagyobb plusz terhelésnek tesszük ki a térdeinket.

6. Maradj a komfortzónádban!

A kontrol hasznos, a vakmerőség kevésbé.

7. Alkoholt csak csúszás után igyál!

Csábító az ebéd utáni sör vagy lélekmelegítő feles a hüttében, de egyben rendkívül veszélyes is. Az alkohol rontja a reakcióidőt, a reflexeket és a mozgáskoordinációt, ami könnyen sérüléshez vezethet.

8. Síelj a főszezonon kívül!

Ha még kezdő vagy és zavar, ha sokan vannak a pályán, akkor válaszd inkább a nyugodtabb elő- vagy utószezont! Főszezonban pedig mindenképp kerüld el a síszüneteket és ha lehet, akkor hétköznapra ütemezd a síutat vagy válassz kevésbé felkapott síterepeket!

9. Ha nincs baj a térdeddel, ne viselj rögzítőt!

Jonathan Bell wimbledoni térdspecialista szerint a rögzítő csak azoknak ajánlott, akik teljesen vagy részlegesen gyúgyult sérülésből térnek vissza a síeléshez, vagy azoknak, akiknek enyhe ízületi gyulladásuk van. Egyéb esetben nem javasolja, mert a rögzítő nélkül fejleszteni tudjuk a térd körüli izmokat, hogy azok reagálni tudjanak a különböző feszülésekre és húzódásokra.

10. Sérülés esetén azonnal kérj segítséget!

Nagyon fontos, hogy bármilyen enyhének is tűnik a sérülés, lehetőleg ne próbálj meg ráállni vagy lesíelni mielőtt nem látott szakember. A síterepek ügyeletes orvosai alaposan fel vannak készülve az ilyen típusú sérülésekre és szakszerűen el tudják látni a sérültet.
KOMMENTEK
patkaizsolt | 2021.01.26. 08:05
Mennyire lehet készülni rá? Értem ezalatt edzés, nyújtás stb?
admin2 | 2021.01.30. 10:27
Igen, edzés, nyújtás, állóképesség javítás.
Felkészülés rovatunkban van néhány hasznos cikk, amit ajánlunk:
https://sielok.hu/rovat/felkeszules.../archivum/
JaniJuli | 2021.01.31. 05:53
Szerintem legfontosabb a tudás! Ha tudatában vagy annak, hogy hogyan és milyen helyzetek okoznak térdkicsavarodásokat síelés közben és fontossági sorrende tudod helyezni a térvédelemhez szükséges eszközöket, akkor a legnagyobb az esélye a sikernek. Én írtam egy egész könyvet a síelésröl ami nagyon sokat foglalkozik a térdvédelemmel is.
marshalbobi | 2021.01.31. 11:41
JaniJuli, melyik könyv ez pontosan?
ozsi | 2022.12.20. 16:26
A jó felkészülés az első és legfontosabb tényező a sérülések megelőzésében! Sokan azt hiszik, hogy elég futni hetente háromszor, de ez sajnos nem fedi a valóságot. A mozgások szervezését, az ügyességet, a tudatosságot kell javítani elsősorban, nem a kondit. Vannak olyan edzések, amelyek erre szolgálnak, nem is kell megszakadni bennük.

A második vonal a sítechnika. Amíg minden tökéletes - mint ma Kaprunban, a Kitzsteinhornon -, addig nem szokott baj lenni. nem ilyenkor látjuk menetrendszerűen közlekedni a helikoptert... De a dolgok akkor futnak zátonyra, amikor nem számítunk rá. A hiányos sítechnika azt jelenti, hogy vannak helyzetek, amikor esélyünk sincs jól reagálni, megvédeni magunkat. Rizikó mindig van - még az utcán sétálva is -, de a mértékén nagyban tudunk változtatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.