Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

dtamas kiemelt beszámolói
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2022.01.24.
Sziasztok! Tegnap voltunk Chopok délen egy napos csapatáson. Fent 40-60 centis, lentebb 10-20 centis powder van, de sajnos nem mindenhol van alapja, ezt a deszkákon gyűjtött sérülések is alátámasztják. Következő havazás után már tökéletes lesz. Már ha nem fúj a szél. Tegnap fújt, a felső kabinos felvonók nem jártak délután 1-ig. A jegyeket online vettük meg gopasson, 49 euroért. Helyszinen 22 lett volna a déli pályára szóló jegy mivel nem ment reggel a felvonó. Ezt nem tudtuk, így buktunk fejenként 27 eurót. Visszatérítés nincs természetesen. Erre mindenki figyeljen! Jobb helyszínen venni a jegyet, ha az időjárás necces. Mi most beleszaladtunk. Ellenben a felső rész kinyitásakor csodás freeride élményeket is szereztünk. Ami viszont pofátlansàg az az 5 euros parkolódíj Krupovanál. Csak 2 vagy több napos síbérlet esetén ingyenes a parkolás! Zsivány dolog, hogy egy eleve drága síterepen még a parkolásért is megkopasztják az embert, na de ez van, biztos kell a pénz az újabb szuperfelvonókra meg szállodákra. Covid info: se a határon, se a sípályán senki nem ellenőrzött minket…
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Ausztria
Kaprun
2017.03.15.
A marciusi snowboardozasunkat a koran jott tavasz miatt iden nemikepp last minute szervezessel Kaprunra pozicionaltuk. Kaprunban egy 6 szemelyes, meglehetosen gyeren felszerelt, de termeszetesen aprobetus vegtakaritasi dijjal terhelt apartmanban volt a szallasunk.
A Kitzsteinhornon folyamatos forro napfenyben es eros UV sugarzasban lehetett karcolni. A pénteki 50 centi friss ho es az 1500-2000 meteres fagyhatar miatt valasztottuk a gleccsert. Szombaton erkezesunkkor mar csak a masok altal becsuszott freeride zonakat talaltuk. Azert meg voltak szuz teruletek szep szammal, de sokat kellett keresni oket. A nap ereje es a freeridingolo tomegek miatt a szombati powder-napbol mar vasarnapra viseltes hegyoldal lett, ezert inkabb a palyacarvingra es a parkra helyeztuk a hangsulyt.
Ehhez csak egy plusz loketet adott, hogy a tojasos felvonobol eloben nezhettem vegig ahogy egy lavina elvisz egy sielot. Masnapi hirekbol tudtam meg h a tarsai kimentettek egy meteres melysegbol es sertetlenul meguszta...
A park nagyon jo, termeszetesen a palyak karbantartasara sem lehet panasz. A nagy tomeg meglehetosen zavaro volt. A meleg mitt mindenki a gleccserre igyekezett. A palyak 11 orara elegge elhasznalodtak, de voltak jo reszek meg foleg a fenti gleccserreszen. Sikerult meltosagteljesen pandara egetni az arcunkat :) Osszessegeben Kitzsteinhorn egy jo hely, jo freeride lehetosegekkel, de a magas arfekves, tomeg es a sorbanallasok kellemetlen meglepeteseket tudnak okozni, melyekert szep idoben a gyonyoru kilatas nemikepp karpotolni tudja az embert.
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Ausztria
Gemeindealpe
2016.12.31.
December 30-án, felbuzdulva a frissen, 2 napja leesett 30-40 cm hótól, meglátogattuk Gemeindealpe síterepét. Az előttem szólók már részletesen jellemezték a terep adottságait és sajátosságait. Az igazi freeride élményről - legalábbis a fahatár felett - lecsúsztunk. Egyrészt kevés volt az állítólag 80 cm-es összhóvastagság, másrészt hiába a 40 cm friss hótakaró, 1 nap leforgása alatt buckatengerré csúszták szét az egész hegyoldalt a havazás elállta után rövgest kiérkező sporttársak. Az erdei szerpentin kékpálya kanyarjait természetesen a fák közötti csúszkálgatással kiegyenesítettük :)
A park jelenleg építés alatt áll, de izgalmas lesz ha megnyitják. Úgy gondolom, ha még egy fél-egy méter hóval vastagodik a hegyoldal, érdemes lesz visszatérni. Haladó sportolóknak egyébként maximum egynapos, viszonylag hamar kiismerhető, ha csak a pályákat nézzük, akkor két pályás síterepről van szó. A hegycsúcsról tényleg szép a panoráma!
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Ausztria
Hochkar
2016.03.08.
Marcius 6.-an vasarnap meglatogattuk Hochkart. Sokat dilemmaztunk, hogy Gemeindealpe, Lackenhof, vagy esetleg Annaberg legyen az egynapos csuszasunk helyszine, aztan vegul mivel a szombati melegfront jol megette az alacsonyabb terepek frissen leesett havat, a meg mindig fagyos, amde kicsit messzi Hochkar lett a befuto.
Decemberben mar megkostoltuk a siterep hangulatat, de akkor meg gyer hoviszonyok es csak nehany nyitott palya fogadott bennunket. Most szerencsere minden nyitva volt. A horeteg a palyakon kifogastalan, azokon kivul eppen elegendo egy kis freeride kalandozasra. A meredekebb reszeken ugyanakkor meg mindig vannak kevesbe behavazott, kiallo koves-fas reszek boseggel. Kedvenc teruletunk a 9-10 piros palyak, illetve az ezek kozti freeride zona lett.
Valtozo intenzitasu havazas-hoszallingozas fuszerezte a csuszasunkat, idonkent besurusodo koddel a magasabb reszeken. Szerencsere nemhogy tomeg nem volt, de egyenesen alig voltak a palyan!
A siterep nagy hatranya szamomra, hogy alacsony a szintkulonbseg, rovidek es sok helyen nem eleg lenduletesek a palyak, es raadasul az elfogadhato sebessegu zold buborekos beulos liftet leszamitva eleg lassuak a felvonok. Nem tudom, hogy csak le vannak-e szabalyozva vagy ennyit birnak alapbol, de sok ido (es gumicukor) fogyott el emiatt a "libegozes" soran.
A hatranyokat kompenzalja a szerencses fekves es a hobiztossag, valamint a terepek valtozatossaga (3 becsuszhato hegy, 1 kozos volgybazissal). Gyakorlatilag egy hatarkozeli, mini Obertauern :) Jot csuszkaltunk, talan meg vissza is terunk!
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2016.02.22.
Múlt hétvégén (02.20-21) voltam kisebb baráti társasággal idén először Chopokon csúszkálni. A szállásunk délen, Myto pod Dumbierom-ban volt, negyedóra autózásra a Krupová nagyparkolótól. Nagy kedvencem ez a pályarendszer. Közel van és olcsó az eljutás (nem kell két országnyi pályamatrica, mint Ausztriába), nagyon modern fejlesztések történtek az utóbbi időben (felvonók), és szinte megunhatatlanul változatos, a korlátlan freeride lehetőségek miatt a hegy szinte minden nap más arcát mutatja! Ár-érték arányban azt hiszem, garantáltan a legjobb úticél a fővárosból indulva, akár egy akár több napra.
Szombaton igazi főnyeremény idő volt: Napos, néha felhős, mérsékelt széllel a csúcson, és a pénteken leesett 10-40centis porhóban lehetett húzni az íveket. Természetesen egy-két óra alatt össze is karcolták riderek a freeride zónák felületeit. :) Aki kételkedne tehát, van elég hó a freeridera a felső harmadban. Vasárnap gyökeres változás történt: 10 centi friss hóban érkeztünk meg Krupovára reggel, elakadt és keresztbefordult autók nehezítették a feljutást. Délelőtt tomboló széllel betört a melegfront: 1700 méteres magasságig minden izomból olvadt, a friss hó letapadt, és a havazás az alacsonyabb részeken esőbe váltott. Nagyon kevesen voltak olyan elvetemültek rajtam kívül, akik síelni merészkedtek. Ennek köszönhetően sorbanállás nélkül lehetett forogni a déli kabin által kiszolgált, a magasabb részeken még élvezhetően puha hóval borított freeride zónákon. Különösen a kabinos felvonótól jobbra, a Gyömbér csúcs felé néző hegyoldal volt igen élvezetes.Természetesen a lenti meleg miatt a bőrigázás garantált volt, de a körülményekhez képest így is iszonyat jókat csúszhattam. Ha visszatér a hideg,és az esők után újra felfrissül a hegy friss hóval, még ebben a szezonban szeretnék visszatérni. Ha a statisztikákat nézzük, ennél már csak több hó lesz :) Hajrá, Chopok!
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2016.01.17.
A múlt héten jártunk Les2Alpes síterepén buszos utazással. Az előttem szólóakkal egyetértve, alapvetően egy nagyon jó síterep, melynek igazi erőssége a gleccser, valamint a szinte korlátlan freeride lehetőségek, megfelelő hómennyiség és kedvező időjárás esetén. A mi ottjártunkkor a hegy sokféle arcát mutatta. Első két nap az előző héten leesett 30 centi hó masszív olvadásnak indult, plusz még szakadó eső és havaseső, viharos széllel, úgy, hogy 2 teljes napon keresztül nem ment a Jandri Express! A falu melletti kisebb pályák és 1-2 ülős lift voltak csak nyitva, de úgy, hogy a Cote nevű átcsúszó pályáról egy szakaszon leolvadt az összes hó, és aszfalton, latyakon vizisíeltek és wakeboardoztak le a felszerelésüket cseppet sem sajnáló sporttársak. Harmadik naptól aztán téliesre váltott az idő, megszakításokkal kb. 30 centi friss havat kapott a falu, a hegy 2000 méter felett még ennél is többet. Negyedik napon szikrázó napsütésben lehetett húzni az íveket a friss púderban, megfizethetetlen élmény volt! Természetesen a lavinaveszély is megnőtt, ennek sajnálatos következményeiről a hírekben már beszámoltak. A La Grave oldal nem működött, ahhoz még nem gyűlt össze elég hó. Az én kedvencem a Fée oldal kezeletlen pályái, illetve a körülöttük lévő nagy mennyiségű szűzhavas lejtők voltak. A pályarendszer nagyon nagy hátránya, hogy a sok a sebességgyilkos, átcsúszós rész, a felvonók beszállóhelyei sík területen vagy emelkedőn vannak, megnehezítve ezáltal a lecsatolás nélküli közvetlen elérést. Csúszás közben több pályán is (de főleg a Jandri 2-n) koncentrálni kell a lendület megtartására, ha nem akarjuk gyaloglással elrontani a lecsúszás élményét.
Egy napra átbuszoztunk a szomszédos Alpe d'Huez síterepére is, ahol szembetűnően gondosabban kezelt és jobb fekvésű pályák, modernebb liftek, és barátságosabbnak tűnő üdülőváros fogadott. Fel is került a bakancslistámra!
Összességében L2A mindenképp megér egy látogatást, szerencsés időjárással a haladó síelők-snowboardosok remek offpiste élményeket gyűjthetnek itt!
A buszút húzós, kb. 20-21 óra volt, köszönhetően a Montgenévre-i hágó lezárásának, emiatt a Fréjus alagút felé északról megkerülve a hegyvonulatot, Grenoble irányából lehetett csak betámadni a síterepet.
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Ausztria
Präbichl
2015.03.16.
Tegnap voltunk egynapos csúszáson Präbichl-ben. A hóviszonyok közel sem ideálisak annak, aki pályán kívüli örömöket keres. A pályákat viszont kitűnően kezelték, kizárólag a Polster Quattro tetején a piros 5-ös eleje volt jégpáncél. A Polster Classic együléses "felvonó" használatával minimum 30-40 évet repültünk vissza az időben! Aztán rájöttünk, hogy a térképen lévő szaggatott vonallal jelölt "pályák" (1-es, 2-es) valójában nem léteznek, a Polster csúcson a cudar viharos szélben és a ködben valóságos Himalája-expedícióban volt részünk, miközben boardokkal és lecekkel a hónunk alatt kerestük a "pályákat". Aztán feladtuk, és az együlésestől balra lévő hüttében vigasztalódtunk egy jó korsó Puntigamer mellett. A hütte tulaja egy igazi öreg stájer hegyi medve, egy egész polcnyi, különböző gyümölcsökből főzött pálinkagyűjteménye mellett házi borokat is kínálgat a kis menedékházba betérőknek.
A szaggatott 3-as pálya nyomvonalát sem sikerült megfejtenünk, bár lehet hogy hiányzott 3 méter friss hó, akkor ugyanis már minden tereptárgy síelhetővé válik :)

A Grübl oldal tanulásra ideális, kihívást nem tartogatott. Bátrabbak a felvonó alatt erdészkedhetnek egyet a ritkán nőtt fenyők közt porhavon, de kell a lendület, mert alig lejt a hegyoldal. Ha a Grübl Quattro oldalában felvonókat építenének a kuloárok tetejéig, egész jó kis off piste paradicsom lehetne a terep.
Egynek jó volt ez a kis síközpont, de nem vagyok elájulva tőle. Talán egyszer visszanézünk szélcsendben, vastag porhóban, napos időben, hátha meg tudjuk szelídíteni a Polstert. Kár, hogy a jó idő nem rendelésre jön...
DSC-1691.jpg
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Szlovákia
Jasná - Chopok
2015.01.04.
Tegnap (01.03) voltunk egynapos síelésen Chopokon. Biztosra mentünk, ezért az északi oldalról támadtuk be a terepet. A nap tapasztalatai, pozitívumok:
- egész nap fagyás, még a völgyben is max. -3 fok, szerencsére ott azért télies az idő
- a nap nagy részében ment a kabinos lift a csúcsra
- a többé-kevésbé napos idő miatt szép kilátás a csúcsról
- nem volt 2-3 percnél hosszabb sorbanállás sehol
- nagyon durva fejlesztések, nyugati színvonalú liftek és infrastruktúra
- a gyatra hóviszonyok ellenére voltak használható pályarészek
És a negatívumok:
- Szlovákiához képest igencsak elszaladtak az árak (Rotunda bár a csúcson: főételek 10 euro, kávé 3 euro, sör 2,5-3 euro)
- nagyon hiányzik kb. 1 méter természetes hó a tájnak, minden problémát megoldana, a freeride lehetőségek miatt min. 100 km-essé válna a síterep ;)
- A pályák 60%-a jégpáncél!!! Főleg a felső harmadban, használhatatlan, fenéken csúszás garantált
- A minimálisan használható (értsd: a jégpáncél alapon pár centi műhóval fedett) pályákon viszonylagos tömeg és az ebből adódó balesetveszély
- A szlovákok nemhogy magyarul, de angolul sem tudnak

Összegezve: Iszonyat jó síterep, de hitvány hómentes teleken ők sem képesek csodákat művelni...
dtamas
9 élménybeszámolót írt
9
13 éve tag
Szlovákia
Krompachy
2012.02.13.
Sziasztok!

Vasárnap (12-én) csúsztam egy napot Korompán. Az idő tökéletes volt: a reggeli felfrissítő hideg (-15) után egész nap napos, kellemes (-5 körüli) hőmérséklet volt, kevés széllel, síruhához ideális :)
Sajnos csak 4 felvonó működött: a völgy aljában a gyereklift (Doppelmayer) a hozzá tartozó libalegelővel (a hosszú pálya legaljánál), a 2 üléses nagyfelvonó, a leghosszabb tányéros húzólift, és asszem a D jelű tányéros. Nagyjából 40-50 centi természetes hó van a környéken, plusz a pályára ágyúzott műhó. Gyakorlatilag minden pálya és felvonó megnyitható lenne, ha gondosan lekezelnék a pályákat, és beüzemelnék a felvonókat, de... a pénzhiány bizony kézzel fogható. Ez egyébként a pálya egészén is látszik: Kicsit mintha megállt volna az idő itt a Gömör-Szepesi érchegység kis poszt-szoc iparvárosának sípályáján... A szükséges karbantartások megvannak, de új fejlesztések bizony hiányoznak. Az üléses felvonó sajnos tényleg brutál lassú, és igencsak retro, amolyan régi játszótéri vashinta feeling. Állítólag már több évtizede nem nyúltak hozzá, pedig a vasárnapi tömeg láttán a pálya lazán elbírna egy fasza 4 ülésest is... Ehelyett viszont a hosszú tányérost felgyorsították, így igazi "franciásan" ráncigálja az embert. Ami nem feltétlenül baj: a felvonózás itt tiszta izgalma! Kellő odafigyelésel egészen élvezhető, ahogy szinte suhanunk fel a hegyre, lehagyva a velünk párhuzamosan csigalassúsággal libegő lanofkákat :))
A pályarendszer egyébként igen jó vonalvezetésű, kellemesen meredek, piros-fekete lejtőkkel! A teteje nyomokban jégfoltos, de nem veszélyes, relatíve porhó fedi a pályákat! Az alja felé erősen buckásodnak a pályák, de nekem, boardosnak ez egészen kellemes volt:) A többi felvonó üzemen kivül helyezése nem vette el a kedvemet a kezeletlen, felső pályák használatától. Vállalkozó szelleműek egész jókat csúszhatnak, nemegyszer szűz porhóban! (De vigyázni kell a ratrakmegfordulási nyomokra, és az autós nyomvályúkra, amik bizony sajnos keményre fagytak, bele is zakóztam az egyikbe...) A pálya alsó része mellett méteres magasságú, hóágyú által gyártott, de el nem dolgozott hókupacok vannak, az ugratós kedvűek nagy örömére :) Nem tudom, hogy funparkot terveznek oda, vagy csak túl sokat ágyúztak és a felesleget ott hagyták a pálya szélén?
A kajálásról: Aki ide indul, osztrák stílusú hüttéket ne keressen! Van pár házikó (panzió) a pályák mellett, de nem igazán lehet beülni, hanem a ház előtt van a kertiparty: a szabadban grillezik a kolbászt, és kis asztalon adják, amit szintén kint lehet elfogyasztani, a hozzá járó üdítőkkel együtt. Nekem ez annyira nem jött be, de hát ízlés dolga.
Összefoglalva, egy nagyon jót boardoztam tegnap Korompán. A pálya trükkös, változatos, és bár kevés pálya volt megnyitva, de jelen hóviszonyok mellett, kellő odafigyeléssel a kezeletlen részek is egész vállalhatóak. Egy napos síelésre/boardozásra tökéletes a pályarendszer, észak-magyarországról érkezők előnyben (Miskolcról mintegy két óra az út). A sorbanállás az alsó hosszú tányéros liftnél 7-8 perc volt, nem drámai. Azonban a felső D liftnél egész nap szinte 0 sor volt, hiszen mindenki lecsúszott a nagy tányéroshoz, szóval a gyors, pörgős körökre a felső tányéros az igazán ideális :)
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.