Menü ≡

Pistabácsi kiemelt beszámolói

2013.01.03. Síterep: Sátoraljaújhely, mások beszámolói
Ma megkezdtük a 2013-as évet...
Rég óta tervbe volt, hogy meglátogatjuk a Sátoraljaújhelyi sípályát. (hiszen "csak" 200 km-re van..)
Reggel 5-óra után nem sokkal indultunk, bekalkulálva a ködös időjárást, de szerencsére nem jelentett különösebb gondot. Nyitás előtt fél órával érkeztünk, így alkalmunk volt egy kis terepszemlére....nagyon szép új épület együttesben van a jegypénztár, a büfé, az alagsorban a mosdók, mind kulturált, tiszta. A személyzet segítőkész. 9 előtt néhány perccel nyitott a pénztár, ahol megváltva a jegyeket, csatolás és irány a pálya....a felvonó első indítása némi nehézségek árán, de végül is sikeresnek bizonyult, így semmi sem akadályozta, hogy birtokba vegyük a pályákat..(mind az öten!!!!)...ugyanis nyitáskor ekkora "tömeg" gyűlt össze...szorgalmasan róttuk a köröket, néha a bérlet olvasó nem óhajtotta beolvasni a vonalkódokat (itt még papír alapú nyomtatott bérletjegy van, amit mindig a leolvasó fej alá kell tartani), de mivel az előbb említett embertömeg nem torlódott fel, így nem volt akadályozó tényező....tíz óra felé reménykedtünk, hogy talán kisüt a nap, de hiába volt minden erőlködése, a köd győzött...a reggeli -5 fok kicsit engedett, és dél tájban, már -3 fokban hasíthattuk az egyébként szépen ratrakolt pályákat.
Kellőképpen elfáradva (kellemesen!)hagytuk abba, (kezdett tömeg iszonyunk lenni...na jó, ez csak vicc volt..)délutánra valóban többen voltak, mint ahogyan reggel kezdtük, már volt vagy tíz autó a parkolóban.....
Fotót készíteni sajnos értelmetlen lett volna, mivel vagy a ködöt, vagy az üres, egy-két emberkével "telt" pályát kaphattam volna lencse végre.
Összességében nagyon jól éreztük magunkat, és le a kalappal azok előtt az emberek, önkormányzatok, stb. előtt, akik ma Magyarországon sípályát üzemeltetnek.....és ezek szerint lehet nálunk is....és nem kell hasonlítgatni külföldi pályákhoz...becsüljük meg, örüljünk neki, és használjuk, minél többen!!!!
h i r d e t é s
2012.02.03. Síterep: Gerlitzen Alpe, mások beszámolói
Ahogyan ígértem: Január 28-február 01. között évi szokásos sítáborunkat Gerlitzen sípályáira szerveztük. Első sínapunk 29.-én vasárnap volt. Reggel kilenc körül érkeztünk a kabinos felvonó parkolójába.Elég sokan voltak, a buszunk csak a kipakolás idejére tudott beállni...A felvonóra is kb.10 perc sorban állás után jutottunk fel..felérve a négyüléses liftnél is hasonló helyzet várt bennünket, de időben ez max. 5 perc sorállást jelentett...napközben rendeződtek a dolgok, a pályákon eloszlottak az emberek, így a sorok is csökkentek...meglepően egész nap a 8-9 pályán kevesen síeltek, így a Klösterle liftnél nulla volt a várakozás egész nap. Igazi friss időben, a hegyen -13 fok, enyhe hószállingózás mellett róttuk a köröket. A hófelhők mögül a nap nem igazán akart előbújni, és ez még alkalmanként enyhe köddel párosulva nehezítette a síelést. Másnap -15 fok fogadott bennünket a hegyen, de ragyogó napsütéssel párosítva, ami némileg javított a hőérzeten. Igyekeztünk minél hosszabb időt a lécen tölteni, ezért a tetőről a 8-as,9-es pályákon végig csúszva, majd a csúcsra vissza felvonózva 1-es, 1.a-s pályákon le, innen újra fel, majd 21-es, 8-as, 9-es kombinációval ismét a völgybe, két ilyen kör után beiktattunk egy 5-ös, 7-es rövidebb szakaszt, majd elölről az egészet...időnként a völgybe a szél befújta a felhőket, de a csúcson sütött a nap folyamatosan...délutánra a pályák már össze voltak túrva, bár a hőmérséklet miatt porhó volt, de friss hó hiányában már előkerültek a fagyott foltok, néhol jégfoltok. Hétfő lévén lényegesen kevesebben voltak, mint vasárnap, különösebb sor sehol nem alakult ki. Kedden reggel -17 fokos hőmérséklet fogadott bennünket. A tegnapi szikrázó napsütés is elmaradt, csak néha tudott kibújni a felhők mögül. A jól bevált pályákon körözve, néha beiktatva egy-egy újabb pályát töltöttük el a napot.Elérkezett az utolsó napunk...meglepetést nem okozva -18 fok fogadott bennünket, és a hó is elkezdett szakadni, ami ráadásul a hegytetőn 20-30 km/h-s széllel, igazi mini hóvihart eredményezett. A felvonók közül csak egy buborékos, ezért a gerinc közelében igazi embert próbáló időjárás uralkodott. kissé érthetetlen, hogy a legújabb 8 üléses nem fűthető, és nincs buborékja, pedig jól jött volna....fittyet hányva az időre szorgalmasan róttuk a pályákat, kihasználva az utolsó percet is, amit itt tölthettünk. A szállásunk az Orient Adventures iroda vendégházában volt, ami 800-900m-re van a kabinos felvonótól Sattendorf-ban. Évek óta velük bonyolítjuk le a sítáborunkat, eddig több éven keresztül Annabergben, ez évben viszont itt Gerlitzenben...remek házigazdák, és akinek nem a fényűzés, a sokcsillagos hotelek légköre a fontos, hanem a szolid ár melletti körültekintő vendéglátás, annak szívből ajánlom, akár egyénileg, családdal, vagy csoporttal egyaránt.
Összességében ismét egy remek négy sínapot tudhatunk magunk mögött. Íme néhány kép, a többi a fotóalbumban...
Fenykep0321.jpg Fenykep0351.jpg Fenykep0325.jpg Fenykep0327.jpg Fenykep0324.jpg Fenykep0337.jpg Fenykep0332.jpg Fenykep0333.jpg Fenykep0335.jpg Fenykep0334.jpg Fenykep0345.jpg Fenykep0341.jpg Fenykep0336.jpg Fenykep0342.jpg Fenykep0331.jpg Fenykep0347.jpg Fenykep0349.jpg Fenykep0329.jpg Fenykep0330.jpg Fenykep0350.jpg
2011.12.20. Síterep: Donovaly, mások beszámolói
Ma ezen a síterepen elkezdtük az évet..hajnali 03.30-kor ébresztő, egy friss kávé, és indulás....lenyomva a 300 km-t,kilenc óra után néhány perccel érkeztünk a pályához.Hétköznap lévén reméltük, nem lesznek sokan, és ez be is jött. A parkolóban néhány autón kívül senki...felcsatolás, bérletváltás, (4 órás jegyet vettünk, mert haza is kellett érni még ma...)csúszás. Folyamatosan lehetett a köröket nyomni, sorban állás semmi...a hó minősége kivetni valót nem hagyott, egész idő alatt porhóban lehetett siklani. Reggel még fagyott volt a ratrakozott felület, hiszen érkezéskor is még -5 fokot mutattak a hőmérők.Ez délutánra is csak -2 fokig emelkedett. A nap is előbújt, igazi ideális idő! Az erdősáv melletti pályát nem igazán érte a nap, így az még dél körül is keményebb volt, ellenben a középső rész napfényben fürdött, itt szuper volt a hó minősége. A hóágyúk folyamatosan ontották a havat, szép nagy kupacok alakultak ki dél körülre. Nagyon gyorsan eltelt a négy óra, és indulni kellett....nem régen értünk haza....Egy nagyon kellemes besíző napot tudhatunk magunk mögött.
2011.02.21. Síterep: Kékestető, mások beszámolói
Mivel az előző hozzászólásomra nem reagált senki, úgy döntöttem a hétfői úti cél a Kékes..(utólag kiderült helyesen).Reggel korán keltem útra, hiszen 150 km állt előttem.. A meteorológia mindenhová felhős, borult időt mondott, de egy kis friss hóra is volt esély. Ez Gyöngyös magasságában be is igazolódott, szép nagy pelyhekben havazott. Ahogyan a sípályához közeledtem, a hóesés erősödött. A pénztárnál csak egy háromtagú család társaságában álldogáltam, így pár perc elteltével már csúsztam is a szépen kezelt pályán. Az első órában tíz-tizenöt síelő rótta a köröket. A későbbiekben egy iskolás csoport növelte a létszámot átmenetileg.(valószínűleg egy közeli iskola testnevelés óráját láthattuk). Egész délelőtt szinte üres pályán lehetett igen gyors fordulókat tenni, és a felvonónál sem kellett soha várakozni. A délelőtt folyamán eltérő intenzitással ugyan, de havazott, néha a nap is áttört a felhőrétegen, de volt egy kb. félóra, amikor ködösre fordult. A hőmérséklet mínuszban maradt, ezért a hó minősége kiváló volt végig. Összességében egy nagyon kellemes sínapot töltöttem Magyarország tetején.
Ízelítőként néhány fotó, amin látszanak, mekkora "tömeg" volt a pályán, és a felvonón..
Fenykep0061.jpg Fenykep0062.jpg Fenykep0063.jpg Fenykep0064.jpg Fenykep0065.jpg Fenykep0066.jpg
2011.01.23. Síterep: Annaberg, mások beszámolói
A karácsony utáni "tesztnap" után mintegy hetven fővel ismét Annaberg volt a cél. Szállásunk Wienerbruck-ban a Burger turistaházban volt..(évek óta itt száll meg a csapat)
Az előző napok meleg időjárásának köszönhetően komoly aggodalmak közepette vágtunk neki az útnak. Az időjárás azonban megkegyelmezett. Szerda reggel szemerkélő esőre ébredtünk, bíztunk benne, hogy a hegyen ez más formában esik...kiérve a pályára ez be is igazolódott. A síiskolai parkolóban már havazott, igaz, hogy tapadós, nedves, majdnem havas eső, de már nem eső. A két négyüléses lift indulási állomásánál már tisztán, kissé nedves, középtől a tetőig pedig már igazi tiszta hó esett. A két felső fekete pálya, illetve az erdei út le volt zárva, A lenti kétüléses, és a hozzá tartozó pályák szintén. Mindezek ellenére egész nap jól síelhető volt a terep. Másnap dübörgő hóágyúk fogadtak bennünket, megfűszerezve az előző nap óta szakadó természetes csapadékot. A folyamatosan javuló pályaviszonyok mellett, zárásig róttuk a köröket, egy-két hütte beiktatásával. Harmadik napon Mariazell volt a cél, ahol remek pályaviszonyok mellett síelhettünk. A negyedik, egyben záró sínapunkon ismét Annaberg lejtőit vettük célba. A három napja tartó havazás, és a két napja megállás nélküli hóágyúzás megtette a hatást, a hőmérséklet is mínuszban maradt, így porhóban körözhettünk egész nap.
Összességében négy remek sínapot töltött el a csapat, ismét sikerült jó néhány embert "megfertőzni" ezzel a csodálatos sporttal...az évek óta visszatérők pedig ismét tovább csiszolhatták az eddig tanultakat. Néhány kép kedvcsinálónak, a többi a fotóalbumban...
Fenykep0024.jpg Fenykep0033.jpg Fenykep0043.jpg
2010.12.28. Síterep: Annaberg, mások beszámolói
Karácsony lévén kisebb társasággal azon töprengtünk, hol lehetne az ünnepi menüt kicsit ledolgozni...az elmúlt napok melegebb időjárása kicsit fejtörésre adott okot, de a webkamerákat nézve arra jutottunk, hogy Annaberg lesz a cél. 27-én hajnalban indultunk. Bécs után néhány kilométerrel már igazi téli időben volt részünk. Hóesés, erősen felhős ég. Pályanyitásra értünk oda, a parkolóban bőven volt hely, a kasszánál sem volt sor. A hóesés egész nap kitartott,a hőmérséklet mínusz 5-6, a napot csak dél körül láttuk egy rövid időre. A pálya egyes részein kissé erősebb szél vitte a havat. Ratrak nyomát nem fedeztük fel egyik pályán sem, tulajdonképpen szűzhóban síeltünk az első órában. Később már a meredekebb szakaszokon a fagyott alapnak és a némileg megnövekedett síelők számának (azért tömeg nem alakult ki)köszönhetően kissé jegesedett, a porhavat hamar összetúrtuk. Mivel a lifteknél nem kellett várni, mindenhol gyors köröket lehetett menni. Dél körül a hidegnek is köszönhetően a hüttékben összegyűlt a nép, de ez sem volt vészes. A tetőn lévőben még mindig ott dolgozik a magyar hölgy, aki nagyon figyelmes volt, sőt még szállást is ajánlott, ha kellene.(a faluban a saját házukban van egy apartmanjuk). Összességében elmondhatom, hogy a nem éppen álom időjárás mellett, nagyon jót síeltünk. Hó van bőven, és nem csak a pályán. Ha valaki egy viszonylag csendesebb, de minden tudásszintnek megfelelő pályát keres, jó választás lehet, egy napra is, hiszen 4 óra alatt elérhető.
2010.12.23. Síterep: Donovaly, mások beszámolói
Enyhülés ide-oda, ma meglátogattuk Donovalyt. Az elmúlt egy-két nap meglátszott a pályán, de összességében ennek ellenére elmondható, hogy abszolút síelhető volt, a hőmérséklet sem volt magas, ezért nem vizesedett. A Nova Holá oldal nem működött, csak a Zahradiste oldali négyüléses, és a parkolóba visszahozó korongos lift rótta a köröket.. Tömeg nem volt,így gyors köröket lehetett menni. A pályán valaki rám köszönt...... ha tudnám ki volt...amennyiben olvassa soraimat, jelezhetné....
Szép estét mindenkinek! Éppen most érkeztem haza Alfenz-ből. Ha valaki mostanában tervezi meglátogatni, nagyon jól teszi, mert ma reggelre kb.20cm friss porhó esett.Szombaton reggel érkeztünk, liftnyitásra...azt hittük,rossz helyen járunk, mert alig volt autó a parkolóban. A lift ugyan ment, de ember nem volt rajta..az idő szép, napos, olyan 2-3 fok mínuszban...a felvonón felfelé, kb. fél távon aztán véltozott az idő...hófelhő és sűrű hóesés..a pályákon fent aztán még egy lapáttal rátett holle anyó..szakadó hó, gyenge szél,repkedő mínuszok...ez egész nap nem változott.(a hüttében gyakrabban kellett melegítő folyadékot pótolni).Egészen zárásig róttuk a köröket,(sorban állni nem kellett soha, mert alig 20-30 ember lézengett a pályákon) majd levezetésként a völgybe vezető erdei síúton siklottunk a parkolóig. Ma reggelre szikrázó napsütésre ébredtünk,reméltük ez fenn a pályákon is így van. Felérve be is igazolódott, gyönyörű napsütés, billiárdasztal pályák,emellett remek szűzhavas területek...szóval álom....mindössze a hőmérséklet nem volt baráti...igen csak alatta volt a mínusz 10-nek..(de kit érdekelt...)A délelőtt rendezett műlesikló verseny ellenére sem kellett sorban állni a lifteknél....
Összegezve nagyon remek hétvégét tölthettünk ezen a nem túl nagy, ámde remek hangulatú pályán. Készült pár fotó is, hamarosan felteszem őket..
Meg kell említenem a szállásunkat, amiről itt már korábban lehetett olvasni.Klárika (madribuc felhasználó névvel)aparmanjában laktunk, és csak jókat tudok mondani róla...mindenkinek jó szívvel ajánlom...baráti ár,a pálya pár száz méterre.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »