Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Mácsai Tomi kiemelt beszámolói
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2018.02.17.
Jót síeltünk ma a puha természetes havon.
Igaz, hogy csak 20-25 cm a hóvastagság, de hála a fűvel borított, nagy mértékben kő- és sziklamentesített pályaalapnak és a minimális terheltségnek a pálya így sem jegesedett, legfeljebb az enyhe buckásodás foghatott volna ki a kevésbé technikás síelőkön. Belőlük azonban nem sokat láttam a hétvége ellenére sem. Sok ismerős arc volt viszont, akik tudják, hogy 20-25 cm mellett is lehet élvezetes Dobogókőn a síelés, ugyanakkor tapasztalat, hogy aki nem ismeri a pálya egyéb adottságait (fent említett korábbi kő- és sziklamentesítés, relatív alacsony felvonókapacitásból eredő minimális pályaterheltség), az elriad a cm adattól, tudván, hogy egyes pályák 50-60 cm mellett is ki tudnak jegesedni.. Igen.. de ott nagyságrendileg nagyobb az egy hektár síterületre jutó pályahasználó.. Szóval nem azt mondom, hogy a 25 cm hóvastagság ideális, már csak azért sem, mert ez a határa annak, hogy ratrakkal értelmesen kezelni lehessen a pályát (emiatt is lett csak részben ratrakolva), de ha valaki nem ijed meg attól, hogy nem tükörsimára ratrakolt fagyott technikai havon, hanem a puhább és buckásodásra jobban, jegesedésre kevésbé hajlamos természetes havon síeljen, annak bátran merem most is ajánalni Dobogókőt. Tömeg a hétvége ellenére sem volt, sorban állni egyáltalán nem kellett.
IMG-20180217-100410.jpg
IMG-20180217-100558.jpg
IMG-20180217-100607.jpg
IMG-20180217-100709.jpg
IMG-20180217-100730.jpg
IMG-20180217-095723-1.jpg
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2012.02.11.
A hivatalos közleményt követően pedig a szubjektív élménybeszámoló az elmúlt 24 óráról: A tegnapi nap kis csapatunk a felvonó nyitvatartási idejében normál lesiklásai mellett jelentős arányban végzett "pályakarbantartó síelést" is. Ennek jelentése: Lesiklás közben figyeljük, hogy valahol van-e zavaró fagyott földdarab (amit Kedves Vendégeink rendszerint kőnek néznek, pedig valódi kővel az elmúlt évek kőmentesítésének köszönhetően igen ritkán találkozhatnak sípályánkon), amelyektől a pályát megtisztítjuk. A pályakarbantartó lesiklások alkalmával ezen kívül a buckákba szoktunk úgy belefarolni, hogy azzal a hóban szegényebb területre sodorjuk a havat.
A felvonó leállását követően a ratrakkal nem kezelhető pályaszakaszokon végeztünk hólapátos pályakarbantartást valamint zsákos hóbecsúsztatást, amely után este 8 órakor felhúzott minket Laci a felvonóval. Mivel a pálya felső szakasza tegnap délutánra erősen kijegesedett, nekiláttunk ekkor a hóágyúzás előkészítésének, amely a jelenlegi ideiglenes rendszernek köszönhetően mintegy 6 ember 4 óra hosszú megfeszített munkáját igényelte nem számítva az üzem közbeni felügyeletet.
Nem ment minden zökkenőmentesen, azonban a napközbeni szereléseknek, műszaki módosításoknak és a hideg időjárásnak köszönhetően hóágyúink most először működtek megfelelő hatásfokkal, így az az eddigieknél sokkal eredményesebb volt! A hóágyúzást követően a hajnali órákban gépi pályakarbantartást végeztünk, ami enyhébb időjárás esetén nem lenne megfelelő hatékonyságú, azonban a (különösen éjszakai munka mellett kellemetlen) csípős hidegnek köszönhetően most mégis eredményes volt, hiszen rövid idő alatt ki tudott fagyni a pálya. Ma többen - Laci és az alapítvány önkéntesei) nem aludtunk semmit, de boldogok vagyunk, hogy a nehézségek ellenére ki tudtuk hozni a pályából azt, hogy megírhassuk az előző "hivatalos közleményt". Természetesen mi önkéntesek elfogultak vagyunk néha, hiszen tudjuk, hogy kiépített és automatizált hóágyúrendszer és modern sítechnika nélkül (amely itt csak részben áll rendelkezésre) mekkora munka jó pályát csinálni, azonban bízunk benne, hogy a mostani pályát nem csak mi fogjuk értékelni és élvezni (már aki fenn bír maradni közülünk nap közben síelni..)

Néhány nagyon friss kép a csatolmányban:
IMG-3362.JPG
IMG-3366.JPG
IMG-3370.JPG
IMG-3378.JPG
IMG-3390.JPG
IMG-3391.JPG
IMG-3396.JPG
IMG-3401.JPG
IMG-3404.JPG
IMG-3336.JPG
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2010.02.13.
Sziasztok!

A mai nap a szezon eddigi legjobb pályája volt, még a nap végén is jó minőségű maradt!
A hétvége és a kiváló pálya ellenére néhány percnél komolyabb sorbanállás nemigen volt - átlagosan 1-3 perc.
A közúti webkamera tegnap leállt, ezért az ott látható kép nem a jelenlegi állapotokat tükrözi. Az út havas, de téli gumival hólánc nélkül is jól járható!
Ma este is ratrakoltunk Lacival, íme néhány mai fotó:
IMG-1192.JPG
IMG-1199.JPG
IMG-1203.JPG
IMG-1207.JPG
IMG-1220.JPG
IMG-1226.JPG
IMG-1246.JPG
IMG-1254.JPG
IMG-1270.JPG
IMG-1314.JPG
IMG-1329.JPG
IMG-1337.JPG
IMG-1346.JPG
IMG-1360.JPG
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2010.02.02.
Szia!

Tegnap voltam - fölfelé busszal, ami hólánc nélkül rendben fölért, lefelé egy síelő vitt el autóval, ő sem használt hóláncot, s problémamentesen lejöttünk. Azért a jó téligumira és a szokásosnál nagyobb odafigyelésre szükség van az úton!

Amúgy a pálya: Hóban nincs hiány, s a hétre ígérnek is még utánpótlást, a ratrakkal akadtak problémáink, de sikerült megjavítani, így ma (kedden) még kissé buckás pálya várható, de estére tervezünk egy komolyabb gépi pályakarbantrartást.
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Sziasztok!

A minap a Síparkban vendégeskedtem.
Pályaminőség jó volt, a sorbanállás pedig meglepetésemre elhanyagolható, annak ellenére, hogy tudtommal nem volt ma más pálya nyitva itthon..

Képeket készítettem, lehet nézegetni, meg lehet menni föl a hegyekbe, ha szeretnétek kicsit frisslevegő mozogni, annak most irány Szentistván! Aztán remélem mihamarabb mi is hírt adhatunk a szezon folytatásáról, s viszonozhatjuk a meghívást Dobogókőn!

Üdv. és sok sok havat, hosszú szezont!
Tomi
csakanyos.jpg
felsoreszhoagyuk.jpg
hoagyukeskorbufe.jpg
palya1.jpg
ratrak.jpg
sotetedeskor.jpg
zarasutan.jpg
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Franciaország
Alpe d'Huez
2007.02.05.
Sziasztok!

Múlt héten volt alkalmam ezen a nagyszerű terepen síelni. Nem mondom, hogy a hó tökéletes volt mindenütt - legrosszabb talán éppen a mi szállásunk környékén Aurisban volt, hiszen itt nagyon sokat sütött a nap.. igaz ez jellemző egész Alpe d'Huezre, a felhő szinte végig úgy 1600 magasságában megült, fölötte pedig napsütés.. Szerencsénk volt, mert előttünk esett hó, viszont, míg ott voltunk semmi, sőt volt, hogy +13-at olvastam le egyik nap egy 1860 m-en árnyékban lévő hőmérőről..

Rengeteg lift és pálya van, mégis néha zsúfoltnak tűnt nekem a terep, főleg a központi részek.. Viszont a Montfrais részről jó a tapasztalatom, kellemes, kevésbé zsúfolt és jól karbantartott (bár inkább kezdőknek való) terep, kedvezőbb mikroklímával mint pl. Auris, ami ráadásul a legjobban elkülönül a központi részekből, hiszen egy nagy szakadékon csak egy összekötő léiften keresztül lehet eljutni a központi részekre..

Na hogy Aurist se húzzam le annyira, ellentétben néhány alacsonyabban fekvő résszel itt sohsem voltunk felhőben (mellékelt kép) és itt hétfő esténként éjszakai síelés is van (igaz, csak egy rövidke pályán)

A tunnel túloldala egyébként tényleg egy igen kemény, meredek, buckás, néhol igen szűk pálya, ahol néha a tömeg is nagy.. úgyhogy ez inkább csak az igazán jó síelőknek nyújt(hat) élvezetet..
Auris-hohiany.jpg
tunnel1.jpg
tunnel2.jpg
Auris-eszaki-es-deli-arca.jpg
Kilatas-a-Pic-Blancrol.jpg
kilatas-a-tunel-mellol.jpg
Kilatas-Aurisbol.jpg
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Franciaország
Les 2 Alpes
2007.02.05.
Sziasztok!

Jan 28 - feb 02 között síeltem csoportos szervezéssel Alpe d'Huezben, s kedden, csütörtökön ide is átbuszoztunk.

Mindenképp megérte szerintem átmenni, itt csak néhány alsó pálya állapotával volt bajunk, de felül tökéletes. Igaz, előfordult, hogy a délelőtt néhány akkor árnyékolt pályán nagyon kemény volt a hó, de alapvetőleg igen jó mikroklímájú a hely, s a 3600 is jelent ugye valami garanciát..

Képeket csatolok a gleccservasútról, ami ugyanakkor metró is, mert a földalatt megy, viszont kötélen húzzák és ilyen szempontból meg sikló rendszerű.. na mindegy.. nem csak ez a különlegessége van les2Alpesnek.. innen ugyanis át lehet siklani egy magasabbra vivő csákányoshoz, ami még mindig nem a legtetejére visz a helynek.. innen ratrakkal húznak még feljebb: egy rati húz két kötelet, amire "csákányok" vannak erősítve - nagy poén, viszont visszafelé már nem húz, s nem lejtő van végig, van, ahol saját erőből kell fölfelé caplatni, s itt néha érezhető egy kis légszomj.. :D

A jégbarlangba 3 (gyerek) ill. 4 (felnőtt) euró a belépő, mindenféle állat és mesefigurák vannak jégből kifaragva, kb. fél órás program, a gleccsermetró felső állomásánál, kb 3500 m-en van.
gleccsermetro-beszallas.jpg
gleccsermetro-felsoallomas.jpg
felsopalyak.jpg
alsopalyak.jpg
ratrakhuzatas.jpg
jegbarlang-jegesmedve.jpg
jegbarlang-mikulasszan.jpg
jegbarlang-orrszarvu.jpg
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Magyarország
Nagy-Hideg-hegy
2006.02.19.
Sziasztok!
Feb.18.-a szombaton síztem Hideghegyen. Bár péntek estig kétséges volt, hogy érdemes lesz-e fölmenni (a nagy meleg miatt..), igenis érdemes volt. Míg a hegy tövében borult, felhős idő volt, fent szikrázó napsütés, s 70-100 cm körüli hómennyiség, ami kissé kásás volt (a délin), hiszen azért fent is plusszok voltak, mégis kiválóan érezhette magát, aki tegnap a Magas-börzsönybe látogatott. Reggel sajnos késve indult a tányéros felvonó valami technikai probléma miatt, utána azonban folyamatosan lehetett menni, nem volt nagy sorbanállás, valószínűleg sokan féltek a lenti meleg miatt, hogy a hegyen sem marad kellő mennyiségű hó, pedig bizony volt.. Nap végén az erdei lesiklón mentünk le, aminek minősége a korábbi évekhez képest jelentősen javult.
Az üzemeltetők abban reménykednek, hogy az újbóli lehülés és várható havazások után március végéig menni tudnak, ami valóban nagyszerű lenne - akkor talán mi (Dobogókő) is ellennénk még egy ideig :-)
Reméljük lesz még egy pár hétvégénk, amikor még tudunk Magyarországon síelni, legyen az Mátraszentistván, Bánkút, Visegrád vagy akár Dobogókő illetve Nagyhideghegy vagy más hazai síközpontjaink!
Sok-sok szezonnapot még a síelőknek (és pályaüzemeltetőknek) - Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!
Magas-Tax.jpg
Nhh-delipalya.jpg
Nhh-ratrak.jpg
Nhh-eszaki-csovanyos.jpg
Nhh-buckapalya.jpg
Nhh-kiseszaki.jpg
Nhh-felvononal.jpg
Nhh-naplemente.jpg
Nhh-erdeilesiklo.jpg
Mácsai Tomi
9 élménybeszámolót írt
9
19 éve tag
Magyarország
Normafa
2006.01.07.
Sziasztok!

Az óév utolsó napján kirándultam Normafa felé, ekkor készítettem az alább megtekinthető képeket is.

Tapasztalat:

Igen nagy meglepetésemre, amint az a mellékelt képen is látszik, működött egy kezdetleges beakasztós felvonó, amelyet többen használtak is.

Véleményem szerint a pálya ideális terepként szolgálhatna elsősorban kezdő, tanuló síelők számára, amennyiben lenne egy komolyabb (pl. tányéros) felvonó illetves sikerülne a szánkósokat az egyéb szánkózásra alkalmas részekre terelni.

Igaz, hogy a szezonok igen rövidek lennének, a kereslet biztosan óriási lenne.
Normafa-sipalya2.jpg
Normafa-felvono.jpg
Normafa-felvonomotor.jpg
Normafa-sipalya1.jpg
Normafa-tavolrol.jpg
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.