Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túra!

ÜZENETEK (73)Időben csökkenő Időben csökkenő
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2015.11.16. 17:47
Ha tényleg "csak egy havas ösvényen történő lájtos felsétálásról és lecsúszásról" gondolkodott volna Bélapó, akkor szerintem nem keverte volna bele a túrasít, a splitboardot és hótalpat. A lényeg megvan neki, saját tapasztalata alapján fog dönteni, ha jól értem kipróbál mindent, kölcsön kap, bérel stb.
Jól teszi, ha nem hiszi el nekünk, hogy a szőke hosszúhajú a legjobb!:-)
bouquetk
387 élménybeszámolót írt
387
12 éve tag
2015.11.16. 14:52
Bélapót ismerve, nem hinném, hogy hágóvasassal veretne felfele. Alapból Stanival értek egyet, a hótalp alkalmazhatósága tekintetében. A hegyekben - nem sípályán - túrasínél hamar eljön az a pillanat, amikor túl nagy erőkifejtés léccel a lábon felfele haladni. Ha túl meredek akkor, megcsúszik a fóka, oldalazni kell, akkor meg szinte élen mész, ezért egyszerűbb felvinni. Hágóvas, jégcsákány télen alap egy magashegységben. De igazából ez már elég extrém. Amiről itt indult a csevely, az ettől sokkal lightosabb, felsétálni egy havas ösvényen, aztán visszacsúszni.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2015.11.14. 16:47
Véleményem szerint a hótalp, vagy split, és amiről még nem is esett szó - hágóvas - kérdésben nem lehet egyértelműen letenni a voksot egyik mellett sem. Minden a körülményektől függ, annak megfelelően kell kiválasztani az ideális eszközt. A splitnek nincs alternatívája mélyhavas, porhavas körülmények között. Hiába nagy a hótalp felülete, meg sem közelíti a dekkét, és akár combig, vagy tökig beszakad vele az ember minden lépésnél. Nem csak hogy nem hatékony, de veszélyesebb, mert nagyon mélyen perforálod a havat. A split meg alig süllyed be, olyan, mint egy nagy porhavas léccel túrázni, csak tologatni kell mosolyogva.
Viszont mit csinálsz akkor, ha kőkeményre fagyott a hegy (azon kívül, hogy nem mész oda, mert lejönni sem élvezet rajta, felmenni meg kimondott sz*pás). A fóka egy adott meredekség felett nem tart a jégen, ekkor előkerül a firnvas (ha van egyáltalán). Itt jön a következő problem, hogy nem használhatod a sarokemelőt, mert azzal nem tudod benyomni a firnvasat a hóba. Itt hótalppal egyszerűbb felmenni.
Aki kemény kötést és túrasíbakit használ, annak ilyenkor adott a lehetőség, hogy felcsattintsa a hágóvasat a deszkát meg elcsomagolja a hátára. Hacsak persze...
..nincs viharos szél, ami egyébként is fel akar lökni, de ha felteszel a hátadra egy vitorlát, garantáltan sikerül is neki.
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2015.11.14. 15:10
Arra az elhatározásra jutottam, hogy először kipróbálom a hótalpat Eni-nél dec elején. Aztán a két ünnep között bérelek egy split-tet 1 napra és kipróbálom Mönichkirchenben. Azért bennem van az előitélet (a próbák elött), évi 5-8 alkalom 3, max 5 év alsó hangon 200.000,- Ft. nem tűnik igazán gazdaságosnak A szét- és összeszerelés is elég bonyolultnak tűnik a videók alapján. De igazuk van az előttem szólóknak! Ki kell próbálni, aztán dumálni.
Vityó
180 élménybeszámolót írt
180
18 éve tag
2015.11.09. 20:21
Nagyon rendes vagy, köszönöm a segítséget!
Előzmény: (golo 183966)
Stani
5444 élménybeszámolót írt
5444
Admin
2015.11.09. 18:56
A hótalp tökéletes 10-20 cm hóban vagy tisztított, de havas gyalogútvonalakon. Minden másra (nagyobb túrára, nagyobb hóban) splitboard vagy túraléc.
Vityó
180 élménybeszámolót írt
180
18 éve tag
2015.11.09. 13:53
Köszi, ezt nem tudtam, akkor felhívom. ;)
Előzmény: (badzoli 183940)
badzoli
445 élménybeszámolót írt
445
21 éve tag
2015.11.08. 10:27
Szigi (Szigeti Viktor) csinált tavaly több splitboardot is, a legkülönfélébb típusú deszkákból.
Előzmény: (golo 183932)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.11.08. 00:16
Akár egy régi lap kettévágásával és splitboarddá alakításával is lehet próbálkozni. Ehhez bátorság, ügyesség és megfelelő szerszámok kellenek. A neten találhatók hozzá videók, leírások. A Voilé gyárt olyan kitet, melyben benne vannak a kampók, kapcsok és az inzertek is. Ügyelni kell arra, hogy a vágási felületet és a furatokat műgyanta ragasztóval víz beszivárgása ellen szigetelni kell, mert ha bejut a víz, akkor megdagad a famag és ez a lap végét jelenti. A másik nagy hátrány a túra módban hiányzó külső kantni (túrázáshoz a két oldalt ugyanis fel kell cserélni, mert oldalazáskor az alul levő belső élre van a legnagyobb szükség és a kapcsok kivülre kerülve nem fognak összeakadni). Tehát, ha meg is tudjuk csinálni, ennek a módszernek komoly hátrányai vannak, amiért én inkább egy gyári lap beszerzését javasolnám.

Lapokból ma már van választék. Általában a split verziónak van egy tömör párja, így a kiválasztás szempontjai hasonlóak, ebbe most nem mennék bele. Ha viszont az ár a legfontosabb szempont, akkor itthon kell körülnézni.

Kötésből több lehetőség közül választhatunk. Ha van egy régi, másra nem használt kötésünk, akkor legcélszerűbb ezt egy Voilé adapterrel használni. Főleg azért, mert alkalmi felhasználásra lehet, hogy ez is bőven elég. További lehetőség egy Voilé kittel kompatibilis kötés, de ehhez hozzá kell adni a kit árát, és végül egy speciális split kötés saját felfogató rendszerrel (pl. Spark, Karakoram). Ezek a megoldások kisebb súlyt, könnyebb átszerelést adnak, de sokkal drágábban.

Végül kell egy splitboardra való fóka, ami szélesebb, mint a túrasí, ez univerzális méretben kapható, amit az első használat előtt nekünk kell méretre vágnunk a hozzáadott pengével.
Előzmény: (Vityó 183903)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2015.11.06. 18:32
Hasonlóan gondolkozok én is csak mostanában a türelmemből van sajnos kevesebb az ilyen műveletekhez. :-)
Előzmény: (golo 183899)
Vityó
180 élménybeszámolót írt
180
18 éve tag
2015.11.06. 18:05
Hú, ez nagyon jó ötletnek tűnik, megteszed, hogy megosztod velünk, hol érdemes nézelődni, keresgélni?
Egyáltalán mire van szükség konkrétan, ha a splitboardos felszerelésünkből még csak az elhatározásunk van meg?
Egyre inkább gondolom, hogy ez kell nekem is.
Előzmény: (golo 183899)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.11.06. 13:04
Ha van idő kivárni, akkor azért sokat lehet spórolni. Nekem 3 év alatt lett meg a teljes felszerelés, ami már kompromisszummentes. Még a Deeper film hatása alatt megvettem a splitboardot Endrunál. Először kipróbáltam a kit-es megoldást. Ezzel még nem másztam, csak síkon próbálgattam túra módban, de többször csúsztam nehéz terepen is. Sajnos a Voilé interface és a hagyományos kötés közé kell egy fémlap, ami nem kevés plusz súlyt ad hozzá a cucchoz, főleg úgy, hogy nekem a kötés is fém. Ez leginkább az olvadó-marasztaló mélyhavas erdőben akadályozta az ilyenkor amúgy is nehéz forgatásokat, és ettől úgy kimerültem, hogy egy időre el is ment a kedvem. Bár ez azért nem nevezhető tipikus felhasználási módnak, úgyhogy a kitnek kompromisszumos, legolcsóbb megoldásként azért van létjogosultsága.

A fémlemezt legolcsóbban egy megfelelő kompatibilis kötés, ilyen pl. a Voilé vagy az SP a 200-300€ ársávban, használatával lehet elhagyni. Ekkor a kitből már csak az interface marad, erre közvetlenül csúszik rá a kötés, melynek alaplemeze már tartalmazza a furatokat is a tengelynek, és így túra módban is használható. Arra kell ügyelni, hogy a régebbi SP kötés pántja még nem racsnis, az újabbak már igen. És itt jön a képbe a türelem.

Az volt a módszerem, hogy elmentettem jó néhány külföldi webshop oldal linkjét a kiszemelt termékekkel és 2-3 naponta ránéztem, hogy éppen akciózzák-e ezeket. Ez így ment egy teljes szezonon keresztül. Végül ezzel a módszerrel sikerült mindent (lap, kötés, bakancs) jelentősen, 25-50%-kal olcsóbban beszereznem, mint az eredeti ára.

Végül egy ilyen alkalommal az áhított, de elérhetetlen Karakoram kötést is leakciózták. Még mindig rohadt drága volt, de akkor már elkapott az örvény (Further), úgyhogy végül "belecsaptam a lecsóba" ahogy Bélapó mondaná. A történet itt még nem ér véget, hanem csak most kezdődik, mert ezzel a szett már lecsúszásban is azt nyújtja, mint a tömör lapom. ("Az apának teljesen elment az esze, hogy ennyit költ a hülyeségeire.")
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2015.11.06. 11:02
"De lehet, hogy Bélapó helyében én élnék a lehetőséggel, és kipróbálnám mindkét hótalpat. Ha másért nem, hogy lehessen érezni a különbséget."

Én meg Bélapó helyében a splitboardot is kipróbálnám és akkor tényleg érezné a különbséget. Megnéztem a profilját, a hótalphoz még fiatalnak tünik, az ráér 10 év múlva is. :-)

Bélapó, elismerésem, hogy egy sielös csapatban Te (majdnem) egyedül boardozol! De azért nem irigyellek, nem egy ideális felállás. Velünk néha jön egy sielō, de nem mindig dicséri az útvonal választásunkat.

Minerel, kites splitboardot szerintem jóval 1000Eur alatt is tudsz venni, persze talán inkább forintban kellene gondolkodni.:-)

TZoli, nem világos teljesen, hogy mi értelme van egy ilyen kis méretü hótalpnak. Ez a mély hóban nem süllyed el nagyon? Az enyém lényegesen nagyobbnak tünik, de porhóban még az is szenvedōs. Mérete miatt viszont körülményes leboardozni vele a hegyrōl és persze teniszezni sem ideális.
Előzmény: (TZoli 183890)
TZoli
1159 élménybeszámolót írt
1159
20 éve tag
2015.11.05. 16:05
Sokmindent írtam, többek közt ezt is: ...A bevállalósak felcipelik a hegyre a cuccot aztán váltás és örömcsúszás lefelé...
Sokan csinálják. Majd kiváncsi leszek Bélapó beszámolójára.
De lehet, hogy Bélapó helyében én élnék a lehetőséggel, és kipróbálnám mindkét hótalpat. Ha másért nem, hogy lehessen érezni a különbséget.

Ez a dolog, hogy a hótalp a havon siklik, a kép alapján rendben van? Mert van videó is, vagy a profilomnál, vagy a Szlovákia/Hótalpas túra a Gyömbérre topicban amin ez jobban látszik. Persze ez csak ezekre a modernebb állítható hótalpakra igaz. A sarkcsillag is ilyen Inook márkát árusít többféle kivitelben (A Mountex is).
http://www.turasi.hu/hotalp
Előzmény: (Chopoker 183871)
rxm.jpg
Vityó
180 élménybeszámolót írt
180
18 éve tag
2015.11.04. 18:11
Bélapó,
Nekem van egy ilyen teniszütőnek nevezett alu talpam, szívesen kölcsönadom neked ha akarod, hogy kipróbáld. Ha jöttök Kaprunba be tudsz lépni érte.
Ha meg bejön ez a dolog, én szívesen veled tartok amikor itt lesztek Saalbachban. Hacsak nem egyedül szeretnél túrázni...
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2015.11.04. 16:46
Okés de ha bárki a csapatból bejön érte akármikor viheti.
Előzmény: (Bélapó 183875)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2015.11.04. 15:23
Te vagy az emberem! Mölltalra nem tudom megszervezni, mert holnap már jönnek a fiuk (tőlünk indulunk) De lehet, hogy két hét múlva Kaprunba elvinném. Ha nem jön össze, Enihez mindenképpen hozd el! én meg elviszem a hódeszkámat (burton)Te meg azt próbálhatod ki!
Előzmény: (minerel 183873)
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2015.11.04. 15:15
"....egy több, mint 10évre megvásárolt splitboard ..." Aranyos vagy! Igazán! Azért ennyire optimista nem vagyok (a profilomat láttad?)

.... Endrutól béreljek kipróbálásra a splitboardot, jó ötletnek tűnik ...
Előzmény: (Chopoker 183868)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2015.11.04. 15:07
Szia Bélapó!
Nekem inook hótalpam van boardos bakira alakítva.
( A legtöbb hótalp sima túrabakira jó csak a bordos túl bumszli a gyári csatokhoz)
Decemberben ha megyünk csúszni elviszem vagy ha valaki bejön érte elküldhetem Mölltalra is és kipróbálhatod.
Nem rossz, használható bár mély és puha hóban ez is elsüllyed mint a Titanic. Lelkem mélyén még mindig vágyom a splitszettre de a minimum 1000Euros szett ár ott is tartja.
A házi készítésig nem jutottam el mert végül a kísérletre szánt deszkámat elajándékoztam egy kezdő erdélyi magyar srácnak.
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2015.11.04. 14:19
Ezt írtad:

"Nem mondanám, hogy ez a jó vagy az a jó. Attól függ, mit szeretnél csinálni."

Bélapó meg ezt:

"Tavaly kipróbáltam a sítúrázást! Nagyon tetszett, dehát én boardos vagyok és nem sielő!"

Elég egyértelmű, nem? A boardos boardozni szeretne :-)

Ettől még hasznosak a túrasís tapasztalataid, de Bélapó a hótalppal fel, boarddal le kérdéskört feszegeti.

Én meg azt sugalltam, hogy legjobb, ha kipróbálja, még ha nálam nem is vált be! Teniszezni pedig télen is jó!:-)
Előzmény: (TZoli 183870)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.