Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Túra! topikból

ÜZENETEK (7)Időben csökkenő Időben csökkenő
badzoli
445 élménybeszámolót írt
445
21 éve tag
2015.11.08. 10:27
Szigi (Szigeti Viktor) csinált tavaly több splitboardot is, a legkülönfélébb típusú deszkákból.
Előzmény: (golo 183932)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.11.08. 00:16
Akár egy régi lap kettévágásával és splitboarddá alakításával is lehet próbálkozni. Ehhez bátorság, ügyesség és megfelelő szerszámok kellenek. A neten találhatók hozzá videók, leírások. A Voilé gyárt olyan kitet, melyben benne vannak a kampók, kapcsok és az inzertek is. Ügyelni kell arra, hogy a vágási felületet és a furatokat műgyanta ragasztóval víz beszivárgása ellen szigetelni kell, mert ha bejut a víz, akkor megdagad a famag és ez a lap végét jelenti. A másik nagy hátrány a túra módban hiányzó külső kantni (túrázáshoz a két oldalt ugyanis fel kell cserélni, mert oldalazáskor az alul levő belső élre van a legnagyobb szükség és a kapcsok kivülre kerülve nem fognak összeakadni). Tehát, ha meg is tudjuk csinálni, ennek a módszernek komoly hátrányai vannak, amiért én inkább egy gyári lap beszerzését javasolnám.

Lapokból ma már van választék. Általában a split verziónak van egy tömör párja, így a kiválasztás szempontjai hasonlóak, ebbe most nem mennék bele. Ha viszont az ár a legfontosabb szempont, akkor itthon kell körülnézni.

Kötésből több lehetőség közül választhatunk. Ha van egy régi, másra nem használt kötésünk, akkor legcélszerűbb ezt egy Voilé adapterrel használni. Főleg azért, mert alkalmi felhasználásra lehet, hogy ez is bőven elég. További lehetőség egy Voilé kittel kompatibilis kötés, de ehhez hozzá kell adni a kit árát, és végül egy speciális split kötés saját felfogató rendszerrel (pl. Spark, Karakoram). Ezek a megoldások kisebb súlyt, könnyebb átszerelést adnak, de sokkal drágábban.

Végül kell egy splitboardra való fóka, ami szélesebb, mint a túrasí, ez univerzális méretben kapható, amit az első használat előtt nekünk kell méretre vágnunk a hozzáadott pengével.
Előzmény: (Vityó 183903)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2015.11.06. 19:03
neem:-) Budapesten.
Előzmény: (Vityó 183906)
Vityó
180 élménybeszámolót írt
180
18 éve tag
Offtopic: Az üzenet nem tartozik szorosan a témához
2015.11.06. 18:52
Te Nassfeld környékén laksz?
Előzmény: (minerel 183905)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2015.11.06. 18:32
Hasonlóan gondolkozok én is csak mostanában a türelmemből van sajnos kevesebb az ilyen műveletekhez. :-)
Előzmény: (golo 183899)
Vityó
180 élménybeszámolót írt
180
18 éve tag
2015.11.06. 18:05
Hú, ez nagyon jó ötletnek tűnik, megteszed, hogy megosztod velünk, hol érdemes nézelődni, keresgélni?
Egyáltalán mire van szükség konkrétan, ha a splitboardos felszerelésünkből még csak az elhatározásunk van meg?
Egyre inkább gondolom, hogy ez kell nekem is.
Előzmény: (golo 183899)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2015.11.06. 13:04
Ha van idő kivárni, akkor azért sokat lehet spórolni. Nekem 3 év alatt lett meg a teljes felszerelés, ami már kompromisszummentes. Még a Deeper film hatása alatt megvettem a splitboardot Endrunál. Először kipróbáltam a kit-es megoldást. Ezzel még nem másztam, csak síkon próbálgattam túra módban, de többször csúsztam nehéz terepen is. Sajnos a Voilé interface és a hagyományos kötés közé kell egy fémlap, ami nem kevés plusz súlyt ad hozzá a cucchoz, főleg úgy, hogy nekem a kötés is fém. Ez leginkább az olvadó-marasztaló mélyhavas erdőben akadályozta az ilyenkor amúgy is nehéz forgatásokat, és ettől úgy kimerültem, hogy egy időre el is ment a kedvem. Bár ez azért nem nevezhető tipikus felhasználási módnak, úgyhogy a kitnek kompromisszumos, legolcsóbb megoldásként azért van létjogosultsága.

A fémlemezt legolcsóbban egy megfelelő kompatibilis kötés, ilyen pl. a Voilé vagy az SP a 200-300€ ársávban, használatával lehet elhagyni. Ekkor a kitből már csak az interface marad, erre közvetlenül csúszik rá a kötés, melynek alaplemeze már tartalmazza a furatokat is a tengelynek, és így túra módban is használható. Arra kell ügyelni, hogy a régebbi SP kötés pántja még nem racsnis, az újabbak már igen. És itt jön a képbe a türelem.

Az volt a módszerem, hogy elmentettem jó néhány külföldi webshop oldal linkjét a kiszemelt termékekkel és 2-3 naponta ránéztem, hogy éppen akciózzák-e ezeket. Ez így ment egy teljes szezonon keresztül. Végül ezzel a módszerrel sikerült mindent (lap, kötés, bakancs) jelentősen, 25-50%-kal olcsóbban beszereznem, mint az eredeti ára.

Végül egy ilyen alkalommal az áhított, de elérhetetlen Karakoram kötést is leakciózták. Még mindig rohadt drága volt, de akkor már elkapott az örvény (Further), úgyhogy végül "belecsaptam a lecsóba" ahogy Bélapó mondaná. A történet itt még nem ér véget, hanem csak most kezdődik, mert ezzel a szett már lecsúszásban is azt nyújtja, mint a tömör lapom. ("Az apának teljesen elment az esze, hogy ennyit költ a hülyeségeire.")
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.